Otthon

2010.09.14. 02:29

Őszi munkák a kertben

Székesfehérvár - A kerttulajdonosok mostanában gyakran fürkészik az eget, és megbecsülnek minden napot, amikor nem esik az eső, és zavartalanul dolgozhatnak a kertjükben: hiszen sok a tennivalójuk.

Gábor Gina

Milyen őszi munkálatokat kell feltétlenül elvégeznünk a kertünkben? - kérdeztük a szakértőt, Szigetváriné Hegedűs Ágnest.

- Itt az ideje, hogy betakarítsuk, felszedjük a földből a tavasszal elültetett vetőburgonyát és vöröshagymát, amit megfelelően tárolva télen felhasználhatunk. Ezek helyére - miután felástuk a földet - ültethetünk téli salátát, petrezselymet, spenótot, sóskát, őszi fokhagymát, vöröshagymát - azaz olyan növényeket, amiket nem bánt a téli hideg, és jövő tavasszal, márciusban, áprilisban már teremnek. Így aztán elláthatjuk friss zöldséggel a családot... - mondja Ágnes.

De ez persze, még nem minden! A kert őszi felásását különösen hasznosnak tartják a szakemberek. Az ásás után nem is kell elgereblyézni a földet, mert úgy a téli csapadék könnyebben lehúzódik a talaj mélyébe. Ha nem vagyunk restek, és ezt az őszi munkát elvégezzük, tavasszal már elég csak elgereblyéznünk a földet, aztán már veteményezhetünk is.

 


Ősszel kell megmetszeni a gyümölcsfákat is! Persze, érteni kell a módját! A kezdő kertészek ebben bizonytalankodnak igazán. Hegedűs Ágnes azt meséli: a csonthéjasokat - például az őszibarackfákat - különösen a kezdők sajnálják , pedig ezeket a fákat célszerű alaposan visszametszeni, hogy jó termést hozzanak. A körtefákon a sudár hajtásokat kell kivágni. A meggy- és a cseresznyefa esetében minden második évben érdemes ritkító metszést végezni. Ágnes meggyőződése: ha a meggyfa közepét kivágjuk - és így a szél átjárhatja az ágakat -, megakadályozhatjuk azt is, hogy monília támadja meg a növényt.

Októberben, amikor a fák kopaszodni kezdenek, össze kell gyűjtenünk a lehullott leveleket is. De olyankor célszerű a fákat lemosó permetezéssel fertőtleníteni, megvédeni a különböző gombabetegségektől. Készen kapható (réztartalmú) fertőtlenítő szerek kaphatók - tudom meg Ágnestől, aki azt mondja, hogy ezekkel a készítményekkel még az örökzöldeket - a tujákat, a fenyőféléket - is érdemes kezelni. A gomba ugyanis ezeket is elsárgíthatja. A lemosó permetezéssel viszont mindez megelőzhető.

- Az ősz a szüret ideje. Ilyenkor érik be az alma is. Hegedűs Ágnes az alma tárolásához is hasznos tanáccsal szolgál.   Lehetőleg újságpapírral, selyempapírral bélelt faládába tegyük a gyümölcsöt, ügyelve arra, hogy az almák ne érjenek össze. Ezzel a módszerrel hűvös, levegős helyen - például a pincében - sokáig eláll a gyümölcs, egész télen ehetünk belőle. Persze, célszerű időnként átválogatni...   
 
- Annak, aki szeretné, hogy ősszel és télen is díszítse valami a kertet, szakértőnk azt tanácsolja: ültessen tűztövist! a narancssárgában, pirosban pompázó növény a hidegben is felvidít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!