Otthon

2017.09.04. 18:46

Mit tegyen, ha klímát szereltetne fel?

Nemrégiben írtunk arról, hogy Budapesten és a dunántúli nagyvárosokban - így Fehérváron is - drágábban adhatók el azok a lakások, amelyeket klímával szereltek fel.

Gábor Gina

Az írásunkban szereplő szakértő azt is elmondta: a helyi építési szabályzatról érdemes tájékozódni, mielőtt a klímát beszereltetjük. A részletekre volt kíváncsi egyik olvasónk is, amikor arról kérdezte lapunkat, milyen engedély kell a klíma beszereléséhez? A fehérvári polgármesteri hivatalnál érdeklődtünk a szabályozásról.

A Főépítészi Iroda válasza szerint a város helyi építési szabályzata alapján általában elmondható: az esetek többségében a társasházak közterület felőli homlokzatán az újonnan telepített klímaberendezések kültéri egysége nem helyezhető el. A belváros kivételével a klímaberendezések kültéri egysége csak a tetőfelületen helyezhető el. Kivételes esetekben - azaz a belvárosban -, akkor lehet a kültéri egységet elhelyezni, ha az épületnek van közterületről nem látható homlokzata vagy olyan tetősíkja, amelyet az épületszerkezet eltakar. Hozzáteszik: ez utóbbi kivételes esetben az épületgépészeti berendezés elhelyezéséhez - ha nem kell az építmény tartószerkezeti rendszerét vagy tartószerkezeti elemeit megváltoztatni, átalakítani, elbontani, kicserélni, megerősíteni vagy újjáépíteni - az építésügyi hatóság engedélye sem kell. Ugyanakkor az örökségvédelmi hatóság tudomásulvétele, vagy a polgármester településképi hozzájárulása szükséges a kültéri egység felszereléséhez.

Az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról szóló kormányrendelet értelmében a klímaberendezés építményen vagy építményben való elhelyezése nem építési engedély köteles tevékenység. Ám a fehérvári belváros egésze országosan védett műemléki jelentőségű terület és műemléki környezet, ahol az örökségvédelmi kormányrendelet értelmében kell eljárni. A kültéri egység elhelyezése ott is településképi bejelentési eljárás hatálya alá tartozik, de ha műemléki épületen helyeznek el egy tárgyat vagy szerkezetet, mindenekelőtt örökségvédelmi bejelentési eljárásra van szükség, amelynek lefolytatásához az illetékes járási építésügyi és örökségvédelmi hivatalhoz kell fordulni. A belvároson kívüli területek esetében pedig településképi bejelentési eljárásra van szükség. Ennek menetéről a város honlapján adnak részletes tájékoztatót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!