Az árnyékolás megfontolt döntés

2018.08.11. 12:00

Menedék a hőségben: lombok, szellők vagy textil, fa, műanyag?

Alig várjuk, hogy a nyári reggeleken, délutánokon, estéken kiülhessünk az erkélyre, teraszra vagy a kertbe, kinek mi adatott. Az árnyékolás szükségességéről hamar meggyőződünk ilyenkor.

Arany Horváth Zsuzsa

A nagyobb kertekben romantikus pergola vagy umbrella építhető

Az épület, illetve a lakás adottságaitól függően, valamint azt is figyelembe véve, hogy milyen gyorsan van szükségünk az árnyékra, választhatunk rapid vagy türelmet igénylő, szezononként eltávolítható, illetve tartós megoldást. Nyilvánvalóan a természetes anyagokat részesítjük előnyben: a lombok, a kúszónövények levelei szűrten engedik be a napfényt, alattuk esetenként jobb a szellőzés is. Ha van rá idő, nevelhetünk magunk köré például vadszőlőt, bár előfordulhat, hogy nem kívánt állatokkal is találkozunk később, főleg, ha az ablakok köré is bemerészkedik a hajtás. Ezzel együtt tetszetős eredmény születik.

A nagyobb kertekben romantikus pergola vagy umbrella építhető

A közönséges vadszőlő fás szárú, évelő kúszócserje, írja a szakirodalom. Hajtásai fiatalon sima kérgűek, kopaszok, paraszemölcsösek, idős korban a kéreg felrepedezik rajtuk, de nem válik le. A hajtások három-öt ágú, erősen kunkorodó kacsokkal kapaszkodnak a fatörzsekbe, falakba, sziklákba. Szórtan elhelyezkedő levelei ujjasan összetettek, 5–7 levélkéből állnak. A levélkék 5–12 cm hosszúak, 2–4,5 cm szélesek, durván fűrészes szélűek, hegyes csúcsúak.

Nyár közepén virágzik. Apró, nem feltűnő, kétivarú virágai bugavirágzatot alkotnak. A csésze alig felismerhető, a kis zöldessárga szirmok szétterülnek, a diszkusz összenő a kétrekeszű magház aljával, a bibeszál rövid és zömök. Bőven terem nektárt, ezért a rovarok szívesen látogatják.

A csak tetővel rendelkező kerteknél számolni kell a széllel

Ha ezzel nem akarunk szembenézni, és időnk sincs kivárni a növény növekedését, még mindig inkább a fát válasszuk alapanyagul, mint a műanyagot. A pergolák tetejét nem szükséges teljes egészében befedni, sőt, a lécek, gerendák árnyéka játékos ritmust adhat a fénynek. A megfelelő felületkezelés mellett a színekkel is romantikus vagy épp modern hatást érhetünk el. A nád délszaki tengerek partjait idézheti.

A fémmel és műanyaggal főleg az erkélyeken, teraszokon próbálkozhatunk sikerrel, de ez esetben is időtálló anyagból legyen az árnyékoló, ne feledkezzünk meg az eső okozta esztétikai romlásról. A rögzített textilárnyékolók legtöbbjét az erkélyeken látjuk, hasznos tulajdonságuk az, hogy ki- és betekerhetők, így védhetők a szél ráncigálása ellen. Az elektronika és az áramhasználat azonban óvatosságra kell hogy intsen, nem mindegy, hogy mennyire éri eső a berendezéseket.

A növények adta árnyék tartós és természetes

Végül előfordul, hogy semmire sem jut elegendő idő, viszont borzasztóan süt a nap, mégis a szabad ég alatt akarunk limonádét szürcsölni. Abszolút gyors megoldás az ernyő, amiért csak elszaladunk a boltba. De azért stabil lábba állítsuk, ha nem akarunk folyton utánaszaladni. Ha lehet, dönthető felületűt vásároljunk, úgysincs elég hely a tologatásához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!