Szép otthon

2021.02.13. 14:30

Locsolás: eső- vagy csapvíz?

A kemény víz nemcsak a mosogatógépek esetén lehet ártalmas. Öntözés során a növények tápanyagfelvételét is gátolhatják a vízben rejlő káros anyagok.

Héjj Vivien

A legjobb megoldás az, ha esővízzel öntözünk!

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Sokan tapasztalhatják, hogy a rendszeres öntözés ellenére is besárgulnak a szobanövények levelei. Annak érdekében, hogy növényeink szépek és egészségesek maradjanak, megfelelő helyen kell tárolnunk őket, illetve szükség van a rendszeres locsolásra, tápoldatozásra is az adott virág igényei szerint.

Mindemellett a locsolásra használt víz minősége is rendkívül fontos, ugyanis sok esetben a nem megfelelő nedvességforrás vezet a növény pusztulásához. A föld kifehéredése a nem megfelelő öntözés egyik árulkodó jele. Ezt a jelenséget ugyanis a vízben lévő sók kicsapódása okozza. Ha ilyet tapasztalunk, érdemes lágy vízzel locsolni a növényeket, mert a csapvíz vagy túl klóros, vagy túl kemény. Minkét esetben roncsolódhat a növényünk gyökere.

Ha az udvarunkban fúrt kút van, az nagy előnyt jelent a növénylocsolás szempontjából is.

Ez a víz a növények számára is éltetőbb, és kevesebb anyagi kiadással is jár. Emellett az esővíz és a hólé is jó alternatíva lehet, ezek nem annyira kemények, így érdemes az év során gyűjteni a csapadékokból fennmaradó folyadékot. Erre egy zárható edény a legalkalmasabb, így a szúnyoglárvák és más kártevők nem tudnak megtelepedni benne.

A legjobb megoldás az, ha esővízzel öntözünk!
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A csapvíz leginkább azoknak a növényeknek ártalmas, amelyeknek savas a földje. Ilyen például az orchidea, az azélia és a bromélia. A kerti növények közül a rhododendron és a páfrány sem bírja a kemény vizet. A csapvíz sok esetben rendkívül kemény a magas kalcium- és magnéziumtartalma miatt.

Amennyiben ezzel locsoljuk növényeinket, a vízkő egy idő után lerakódik a virágföldben, aminek hatására megváltozik annak pH-értéke, így kevesebb tápanyag felvételére lesz képes a növény, ez az életképtelenné válásához, pusztulásához vezet.

Szerencsére a kemény víz lágyítására is vannak praktikák. Ennek egyik lehetősége, hogy a csapvizet 2-1 arányban desztillált vízzel hígítjuk, ugyanezt a hatást érhetjük el, ha némi ecetet öntünk a vízhez. Hatékony az is, ha a csapvizet felforraljuk, ugyanis a hő hatására felbomlanak a víz keménységéért felelős vegyületek. Használat előtt természetesen várjuk meg, amíg kihűl a víz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!