gondozása egyszerű

2021.04.10. 08:00

Jól viseli a meleget az árvácska

Nevelhetjük cserépben vagy akár a kertbe is kiültethetjük, gondozása nem igényel nagy szakértelmet. Az erős napsütést is jól bírja, csodás virágaival pedig különlegessé teszi a kertet.

Héjj Vivien

A tűző napot és a félárnyékot is kedveli az árvácska

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az árvácskát ültethetjük akár ősszel vagy tavasszal. A kétnyári növények táborát erősíti, ami azt jelenti, hogy az első évben nem hoz szirmokat, csak a zöld növényi részek fejlődnek ki, virágait jellemzően a második nyáron csodálhatjuk meg. A vetés idejétől függően márciustól júniusig vagy kora ősztől novemberig virágzik.

Az ültetés magról vagy dugványról történik. Ládába, edénybe vagy cserépbe is ültethetjük. Lehetőség szerint takarjuk le a cserepet, hiszen sötétben jobban fejlődik a növény. A talaj legyen nedves, tőzegalapú. A kikelt növényeket tegyük világosabb helyre, ha kicsit megerősödtek, akár a kertbe is kiültethetjük a virágpalántákat.

A tűző napot és a félárnyékot is kedveli az árvácska
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az árvácska gondozása igazán egyszerű. Nem szükséges óvni a napsugárzástól, így a terasz vagy a kert naposabb oldalán is elhelyezhetjük, de jól érzi magát a félárnyékban is. A nedves, erősen vízáteresztő képességű talajt kedveli.

Öntözzük bőségesen, kéthetenként tápoldatot is adhatunk a virágnak. A betegségek és a kártevők elkerülése érdekében használhatunk gombaölő szereket. Ha néhány levél már megfertőződött, távolítsuk el a beteg növényi részeket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!