Szép otthon

2018.12.02. 17:00

Fürdőszoba, öt irányzat szerint

Napi tisztálkodásunk helyszínén, a fürdőszobában igen nagy szerepet kapnak a burkolatok. Úgy tűnik, hogy egyre inkább előtérbe kerülnek a nagyméretű csempék, járólapok.

FMH

Egyszerű, letisztult, elegáns kialakítású is lehet a fürdő

Fotó: Pixabay.com

A fürdőszoba tervezésekor is jellemzően az egyéni ízlésre hagyatkozunk. Ez alapján döntjük el, hogy a hideg vagy meleg színek domináljanak a helyiségben, a csempe a plafonig érjen-e vagy sem, és a többi. Sokan követik azonban a divatot is. Nemrég rendezték meg a kerámiaburkolatok legnagyszabásúbb nemzetközi kiállítását, a CERSAIE-t Bolognában. A legújabb fürdőszobai trendeket felvonultató eseményen alapvetően öt irányzatot láttak egyértelműen kirajzolódni az egyik, építőanyag-kereskedelemmel foglalkozó cég szakértői. Meglátásuk szerint az elkövetkező években leginkább a márvány, a természetes kő, valamint a nagyméretű burkolólapok, az olasz terrazzo stílus, illetve a háromdimenziós megoldások lesznek a meghatározóak.

Luxushoz márvány, minimálhoz cement

A luxusfürdőszobák klaszszikus burkolóanyaga a márvány, a mostani trendek azonban a szürke árnyalatainak dominanciáját domborítják ki. A csontfehértől egészen a grafitig számos átmenet megtalálható volt a gyártók kínálatában a kiállításon. A nagy

méretű burkolólapok nemcsak innovatív belsőépítészeti megoldásnak számítanak, hanem csodálatos, homogén teret és egységes felületet is varázsolnak a fürdőszobába. Több nagy gyártó mutatta be minimalista cement-, illetve betonelemeit, amelyek retro stílusú mozaikmintával kiegészülve látványos tereket eredményeznek.

Egyszerű, letisztult, elegáns kialakítású is lehet a fürdő
Fotó: Pixabay.com

A pasztell burkolóanyagok mellett egy nagyméretű falicsempe-család is a figyelem középpontjába került: ennek részeit egyedi kiegészítőkkel és toszkán jegyekkel tették még teljesebbé. Az is látszott továbbá, hogy legyen szó bármilyen burkolóanyagról, a következő évek fürdőszobáit a nagyméretű lapok határozzák meg. Ezek telepítése különleges szakértelmet és eszközöket kíván. Jelenleg Magyarországon csupán egy szűk kivitelezői kör képes ezeket megfelelő minőségben lerakni, éppen ezért a közeljövőben a gyártók és a forgalmazók bevonásával szükségessé válhat szakmai továbbképzések szervezése.

Olasz életérzés

Itáliában domináns belsőépítészeti stílus az úgynevezett terrazzo, amely mozaikos, gyakran etno mintás burkolóanyagokat ötvöz a klasszikus, egyszínű, letisztult darabokkal. Különlegessége, hogy annak ellenére, hogy a terrazzo tulajdonképpen csupán egy műkő, előállítása során mégis természetes alapanyagokat használnak fel. Lerakása igazán nagy kihívásnak számít, a végeredmény azonban szemet gyönyörködtető, tartós és rendkívül strapabíró lesz.

A szürke és árnyalatai mellett jól mutathat valamilyen élénk színű kiegészítő
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

3D-s hatás a fürdőben

A háromdimenziós falfelületek igazán látványos megoldásnak számítanak, és merőben új lehetőségeket nyitnak meg a belsőépítészek előtt. Az új kerámiafelületek a hatalmas terekben drámaian is hathatnak, miközben kisebb helyiségekben használva a lakóterek fókuszpontjává válhatnak. Vannak dizájndarabok, amelyek érzelmeket is közvetítenek, miközben egyszerű, letisztult színvilágukkal a minimalista otthonok alapjait teszik le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!