Otthon

2009.05.12. 02:26

Exkluzív vagy nyílt szerződés

A hölgy két, viszonylag nem nagy alapterületű panellakás tulajdonosa, de szeretne egy kisebb családi házba költözni.

Fejér Megyei Hírlap

Nem tudja eldönteni, hogy kiválasztott ingatlanossal milyen megállapodást kössön. Válassza a nyílt, vagy az úgynevezett exkluzív szerződést, de melyiket, amikor nincs tisztában azzal, melyik fogalom mit takar. Zsoldos Beatrix ingatlanszakértő megadja a választ a hölgy és minden bizonytalankodó kérdésére, bár a döntés akkor sem könnyű, valamint attól is függ, milyen gyorsan szeretnénk megtalálni a vásárlót eladó ingatlanunkra.

- Minden ügyfélnek elmondjuk, hogy ha a nyílt megbízási szerződést választja ingatlaneladáskor, mit várhat el cserébe. Ez a forma azt jelenti, hogy az eladó nem egy irodát bíz meg a hirdetéssel, hanem maga is ad fel hirdetéseket napilapban, erre szakodosott lapokban, esetleg az elektronikus médiában. Szerződhet több ingatlanforgalmazóval is, amelyik előbb megtalálja a vevőt, azé az üzlet. Az exkluzív megbízási szerződés előnye, hogy a megbízott ingatlanos szakember gyakorlatilag megszűri a vásárlókat. Nem háborgatja folyamatosan az eladót az eladásra kínált ingatlan mutogatásával. Mindössze három alkalom lehet, amikor idegen, vélhetően komoly vásárló jár az eladandó lakóházban, telken. A szerződést általában öt plusz egy hónapra kötik - ez ugyan irodánként változhat -, felmondani csak bizonyos idő után lehet, de az is bekövetkezhet, hogy ennyi idő alatt megérkezik a vásárló is az ingatlanra. Az exkluzív szerződés esetében az ingatlanforgalmazó díja tulajdonképpen sikerdíj, bizonyos százalék, amikor megtalálta a biztos vásárlót, és megkötötték a szerződést az ingatlanra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!