megéri odafigyelni rá

2018.07.12. 08:30

Egy különleges mimóza csodás élete

A mimóza (Mimosa pudica) Dél-Amerikából származó növény, amely a hüvelyesekhez tartozik. Manapság már más trópusi tájakon is elterjedt.

Hamberger Brigitta

A bal fotón mimózánk szomorú, éppen szomjas. A jobb oldali képen boldogan sütkérezik

Fotó: Hamberger Brigitta/Fejér Megyei Hírlap

Több száz faja ismert, létezik fa, cserje és lágyszárú változata. Nevezetes tulajdonsága, hogy levelei a legkisebb érintésre összezáródnak, nagyobb behatásra a teljes levél behajtásával felel. Nem szereti a száraz levegőt és a fényhiányt. Fontos kihangsúlyozni, hogy mérgező! Kedveli a meleget, a szobahőmérséklet az ideális számára. Szüksége van természetes napfényre, és fontos, hogy ezek a körülmények állandók legyenek.

A bal fotón mimózánk szomorú, éppen szomjas. A jobb oldali képen boldogan sütkérezik
Fotó: Hamberger Brigitta/Fejér Megyei Hírlap

Közepesen vízigényes. A lábvizet nem szereti, tehát ne álljon alatta tálkában a víz. Ekkor gyökere rothadásnak indul, növényünk elpusztul. Naponta öntözzük, és hagyjuk, hogy a víz átfolyjon a földjén. Ha rendszeresen tápoldatozzuk, azt növényünk gyors növekedéssel hálálja meg. Szereti a páradús levegőt. A száraz, meleg levegő kedvez a kártevőknek, mint a pajzstetű és a takácsatka. Magvetéssel lehet szaporítani, a magokat akár tél végén is elvethetjük. Erkélyen különösen szeret napozni, de ha szobahőmérséklet alá süllyed a levegő, hozzuk be a lakásba egy napos helyre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!