Meleg- és párakedvelő növény

2019.01.27. 16:00

Egy kis odafigyeléssel otthonunk dísze lehet az orchidea

Annak ellenére, hogy a virágok királyának is nevezett orchidea a trópusi növények közé tartozik, jól viseli az európai lakáskörülményeket is, ezért kis odafigyeléssel otthonunk dísze lehet. A kosborfélék családjába tartozó virág gondozásával kapcsolatban a legnagyobb kelet-közép- európai orchideafarm, a muravidéki Dobronakon található Ocean Orchids munkatársai is szívesen adnak tanácsokat.

FMH összeállítás

A trópusi esőerdők színpompás növénye, a phalaenopsis, közismert nevén lepkeorchidea

Fotó: Gyuricza Ferenc

Maga az orchidea elnevezés nem egyetlen növényt takar, az orchidea- vagy kosborfélék igencsak szerteágazó családjának csak egyik ágát képezi a trópusi esőerdők színpompás növénye, a phalaenopsis, közismert nevén lepkeorchidea. Érdekességként érdemes megemlíteni, hogy a Kárpát- medencében is találhatók őshonos orchideafélék, több mint félszáz ilyen faj fordul elő hazánkban, az erdők alján megbúvó avarvirágtól kezdve a lilás színárnyalatokban pompázó sziromlevelet viselő mocsári kosborig bezárólag.

A trópusi esőerdők színpompás növénye, a phalaenopsis, közismert nevén lepkeorchidea
Fotó: Gyuricza Ferenc

A Délkelet-Ázsiában őshonos lepkeorchidea csak szobai dísznövényként fordul elő térségünkben, igaz, a nemesítéssel előállított változatos színösszetételének és a viszonylag egyszerű gondozásának köszönhetően azok közül az egyik legnépszerűbb és legelterjedtebb hazánkban és Európában. A phalaenopsis meleg- és párakedvelő növény, de lakáskörülmények között is jól tartható. A virágboltban vásárolt növény számára télen a 18 és 23, nyáron a 18 és 27 fok közötti hőmérséklet lenne ideális, de jól tűri az ennél hűvösebbet is. Ez esetben fejlődése azonban lelassul, a növekedése leállhat, bimbói lehullhatnak. Párás környezet a növény permetezésével vagy folyamatos párologtatással biztosítható, arra azonban célszerű odafigyelni, hogy a víz ne álljon meg az orchidea levelein, mert az károsító rothadási folyamatot indíthat el.

Átültetéskor figyeljünk a gyökerekre, nehogy megsérüljenek

Hasonló ok miatt kerüljük a túlöntözést is, a phalaenopsis számára telente elegendő a heti egyszeri, nyáron a heti két-háromszori folyadékutánpótlás. Célszerű forrásvizet vagy szénsavmentes ásványvizet használni, de az esővíz is megfelel erre a célra. A tápanyag-utánpótlást a ma már bármelyik virágboltban beszerezhető speciális oldattal végezhetjük el. Ha a növény szárain száradás jeleit tapasztaljuk, az tápanyag hiányára utal. Az orchidea – akárcsak a többi kosborféle – nem tartozik a nagy fényigényű növények közé, a lepkeorchidea pedig különösen alkalmazkodó e tekintetben, hiszen az őserdők aljára sem szűrődik be sok napfény. Miután a virág minimális fényigénye nagyjából a borús időjárási körülményeknek felel meg, ezért a lakásunk szinte bármely pontján elhelyezhetjük.

Télen hetente egyszer öntözzük meg a növényt
Fotó: Gyuricza Ferenc

Tehetjük akár közvetlenül az ablakba is, déli tájolású ablakot azonban nem célszerű választani, hogy a tűző napfénynek ne tegyük ki a virágunkat. Helyette – ha van rá lehetőségünk – inkább keleti vagy nyugati tájolású ablakokat válasszunk. A lepkeorchidea a fizikai sérülésekre érzékenyen reagál, szárának és hajtásainak védelmére mindig állítsunk virágpálcát a cserépbe.

Átültetéskor figyeljünk a gyökerekre, azok sérülése szintén visszavetheti fejlődését, de a léggyökerek eltávolítása és betemetése is tilos. Az elhalt virágszálakat viszont célszerű eltávolítani, mert ezzel másodvirágzásra serkentjük a növényt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!