Az otthon számos helyiségében hasznát vehetjük

2020.03.22. 07:45

Bútorok javítására is alkalmas a kávé

A kávét nem csak frissítő italként fogyaszthatjuk, hanem az otthonunk számos területén bevethetjük, kint és bent egyaránt.

Héjj Vivien

Nem csak mi, a növényeink is örülnek egy kis kávénak Illusztráció: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A koffein élénkítő hatása az emberek mellett a növényekre is hatással van. Virágaink nem a koffein, hanem a foszfor- és ásványi nyomelem-tartalomtól kelnek újra életre. Nincs más teendőnk, mint két deciliter lefőtt kávét a földbe – lehetőleg a gyökerek közelébe – önteni. Ezt a műveletet legfeljebb havonta egyszer érdemes megismételni.

Fából készült bútorok javítására is kiválóan alkalmas lehet. Ehhez keverjünk össze 2-3 evőkanál instant kávét annyi vízzel, hogy sűrű masszát kapjunk. Ezt kenjük a bútor karcos részébe, majd a felesleget töröljük le. A művelet végén használhatunk bútorápoló viaszt.

Nem csak mi, a növényeink is örülnek egy kis kávénak
Illusztráció: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Szagtalanító hatását is bátran alkalmazhatjuk, a lakásban és az autóban egyaránt. Tegyünk egy jól szellőző dobozba frissen őrölt kávét, majd hagyjuk a szagos területen 2-3 napig. A nikotin vagy akár a fokhagyma szagát is eltüntethetjük ezzel a módszerrel.

A kávébabot akár még lakásunk dekorálásához is felhasználhatjuk. Erre jó példa lehet, ha egy átlátszó vázát vagy üvegedényt feltöltünk kávébabbal és beleállítunk néhány szál művirágot. Akár régi fa képkeretünket is feldobhatjuk azzal, ha kávébabokat ragasztunk rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!