Otthon

2009.09.15. 02:28

Az ágyban nincs megalkuvás!

FMH-információ - Életünk egynegyedét ágyban töltjük. Akár hétalvók vagyunk, akár megelégszünk napi négy-öt órai pihenéssel, az ágyat nem nélkülözhetjük.

Jakab Klára

A fekvőhelyek nincsenek érdeklődésünk középpontjában, pedig életünk meghatározó részei. Jó, ha barátkozzunk velük, mert ezek tehetnek arról, hogy reggel nyúzottan ébredünk-e, vagy frissen és kipihenten kelünk.

Örök kérdés: francia vagy egyszemélyes? A kínálat roppant gazdag, a mérlegelés tétje az, hogy párunk mellett tudjuk-e kipihenni magunkat, avagy saját kuckónkban? A választ a szokások és az igények összhangja adja.

A jó ágy emberre szabott. Az a legkellemetlenebb, ha keskeny, és egy jóízű fordulást sem enged, vagy ha rövid, s lelóg róla a lábunk. Sokan megelégszenek a földre helyezett szivacsmatraccal, ami még dekoratív és romantikus lehet egy tágas hálóban, de idő kérdése, mikor lesz elege a gazdájának abból, hogy reggelente négykézláb vagy guggolásból kell kikászálódnia.

Az ágy magassága akkor ideális, ha a térhajlatunkig ér, így nem kell hátsó felünkkel araszolva felmászni rá, és leereszkednünk sem kell, hogy ráhuppanjunk. Az ágybetétet úgy válasszuk ki, hogy az jóval az ágykeret fölé érjen, máskülönben kellemetlen és fájó foltokkal gazdagodunk egy-egy éjjel. A habszivacsmatracot nem hosszú távra gyártják. Rövid időn belül összeesik, benyomódik a fekvőfelületen, s puhasága testünk alkalmazkodását követeli: a gerincoszlop nem tud ellazulni, mert a puhaság szüntelen készenlétre készteti. Ez a magyarázata annak, hogy a finom, puha ágyból kelve mégis úgy érezzük magunkat, mint akit agyonvertek. A kemény hideghabbal vagy latex maggal, kókuszréteggel bélelt, oldalain megerősített ágybetétek már jobb minőséget képviselnek, sokak mégis derékfájásról panaszkodnak, aminek egyetlen ellenszere van: a még keményebb fekhely. E kívánalomnak a rugós matracok felelnek meg. A rugókat valójában függőlegesen beépített, rugalmas műanyag merevítők jelentik, minél jobb minőséget képvisel, annál több rugó jut egy négyzetméterre, ami persze az árán is látható: egy luxus minőségű ágybetét ára a százezer forintot is eléri. Alvásunk körülményeit akkor alakítjuk jól, ha az ágyunkban is otthon érezzük magunkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!