előnyök és hátrányok

2020.02.22. 15:00

A tetőtér beépítése praktikus és egyszerű megoldás lehet

Ha bővül a család, vagy egész egyszerűen csak nagyobb térre van szükségünk – és otthonunk adottságai is lehetővé teszik – kézenfekvő megoldás lehet a tetőtér beépítése.

Héjj Vivien

Az ablakok kialakítása pluszköltséggel járhat Fotó: Shutterstock

A tetőtér beépítése manapság is népszerű megoldás, ha a lakás bővítésére kerül sor. Mint minden másnak, a házunk „felfelé bővítésének” is számos előnye és hátránya is lehet.

Tágas tereket lehet létrehozni

Alapvető előnye lehet ennek a megoldásnak, hogy a másféle lakásbővítési alternatívákhoz képest ez egy kifejezetten egyszerű és praktikus megoldás lehet, hiszen a tetőtér beépítése az alapterületet nem érinti. A tetőtér beépítése sokkal kevesebb macerával és engedélyeztetéssel jár, mint az emelet ráépítés, valamint nem kell lebontani a teljes tetőszerkezetet sem. Ideális esetben a már meglévő tetőszerkezet kisebb-nagyobb átalakításával létrejöhet a kibővített családi élettér. Sokan tartanak attól, hogy a tetőtérben csak minimális kis helyiségeket lehetne létrehozni, ám a tévhitekkel ellentétben, ha a tető dőlésszöge kellően nagy, kifejezetten élhető, tágas tereket lehet létrehozni. Egészségügyi szempontjai is lehetnek a beépítés előnyei­nek, hiszen a magasban általában tisztább a levegő, mint a földszinten. Továbbá az sem elhanyagolható, hogy az utca zaja is kevésbé hallatszódik fel.

Az ablakok kialakítása pluszköltséggel járhat Fotó: Shutterstock

Azért a számos előny mellett a hátrányokat is górcső alá kell venni. A ferde falak extrém kihívásokat jelenthetnek a bútorok tekintetében. A szabvány bútorok közül nem igazán tudunk válogatni, így a legjobb megoldást az egyedi bútorok készíttetése adja. Ez egy jóval költségesebb és időigényesebb megoldás, mint a boltban sorakozó bútorok vásárlása. A „nem szabványos” lista tovább folytatódik az ablakoknál. Ezek kialakítása és egyedi igényekre szabott legyártása is pluszköltségekkel járhat. Emellett a függönyök, redőnyök, rolók tekintetében is korlátozottabbak a lehetőségek. Talán a legnagyobb fejtörést a szigetelés megoldása okozhatja. A nem megfelelően szigetelt tetőtér télen a fűtés ellenére is nagyon hideg, nyáron pedig a szellőztetés és az árnyékolás ellenére is izzasztóan meleg lehet. Természetesen a megfelelő szigetelés esetén is fel kell készülni arra, hogy a megfelelő hőmérséklet kialakítása nem megy majd ugyanolyan könnyen, mint a földszinten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!