Otthon

2013.10.21. 16:45

A nyaralás hangulata, itthon

Az egzotikus stílus nagyon népszerűvé vált manapság, amikor egyre többen jutnak el szebbnél szebb trópusi tájakra, a világ távolabbi vidékeire.

Gábor Gina

Egyre többen törekednek arra, hogy trópusi nyaralások hangulatát otthonukba csempésszék. Igaz, talán luxusnak számít itthon egy efféle enteriőr berendezése, ugyanakkor melegséget és otthonosságot áraszt. Deák Andrea lakberendezőt arról kérdeztük: hogyan, milyen eszközökkel érhetjük el, hogy egzotikus stílusú otthont teremtsünk?

- Egy egzotikus stílusban berendezett otthonban főként természetes anyagok - tömörfa burkolatok, fonott és értékes fa bútorok jelenléte hozza közel számunkra a lelket megnyugtató természetet - mondja Deák Andrea, aki arra figyelmeztet, az egzotikus stíluson belül az egyes tájakra jellemző sajátosságokat, színeket és formavilágot is megkülönböztetünk.

Balin töltött nyaralás emlékét felidézhetjük itthon is: például egy szép, baldachinos ággyal

 

Balit, Indonézia csodálatos szigetét különösen kedvelik a turisták, hiszen a buja természet csodás növény és állatvilága éppúgy lenyűgözi őket, mint a nyüzsgő települések. A legértékesebb trópusi keményfából Balin készülnek a bútorok. De a szigetről behozott fűlámpák, batikolt anyagok, a kézműves, gyönyörű fa- és kőfaragások is nagyszerű kellékek lehetnek a hangulatos otthon megteremtésében.

Népszerű a marokkói és az indiai stílus, mindkettő nagyon karakteres. A marokkói a csodás geometrikus formák és díszítő motívumokra épül, a díszes bútorokat a sok fehér vagy homokszín illetve világos pasztell felületek egészítik ki. Az indiai lakberendezést leginkább a színek és a minták sokfélesége jellemzi: az élénk, meleg árnyalatok, az erős alapszínek és azok élénk árnyalatai együtt jelennek meg. A vörös, lila, rózsaszín, kék, sárgák kavalkádja vibráló, vidám hatású. Emellett jellemzőek a díszesen faragott, fém applikációkkal díszített sötétre pácolt fa bútorok is.

Az afrikai stílusnál állatmintás kiegészítőket, párnákat, szőnyegeket, sötét, faragott fa bútorok használnak, a falakat maszkokkal díszítik.

Az afrikai stílusnál állatmintás kiegészítőket, párnákat, szőnyegeket, sötét, faragott fa bútorokat használnak

 

A japán zen stílust letisztult formavilág és minimális berendezés jellemzi. Elhúzható paravánfalakat és az egyszerű, praktikus, könnyen pakolható bútorokat alkalmaznak.

Az egzotikus stílusú otthonokban arra törekednek, hogy a lakóterekből látni lehessen a dús, zöld kertrészletet is, ezért a nagy üvegfalak a trópusi hangulat fontos elemei. Itthon szabadtéri fürdőrészt nem kapcsolhatunk a lakótérhez, de egy elhúzható üvegfallal télen is megvalósíthatjuk a szabadban fürdőzés élményét. A lakótérhez kapcsolódó kertbe pedig természetes kövek, pálmák, egy-egy keleti kőszobor, csobogó is harmonikusan beilleszthető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!