2021.01.08. 15:00
A naspolya szüretelése
A naspolya gyümölcsét mostanában fogyasztjuk, a mediterrán területekről származó növény gyulladáscsökkentő, vízhajtó, vértisztító hatású.
Akkor finom, ha megcsípték a fagyok
Forrás: shutterstock
Mivel pektinben gazdag, lekvárt és zselét is készíthetünk belőle, de ivólé, likőr, sajt alapanyaga szintén lehet. Érdemes ültetni a kertbe egy naspolyafát, hiszen viszonylag alacsony a termete, és az első gyümölcsöket már három évvel az ültetés után élvezhetjük. Nem kell metszeni, kevés törődést igényel. Öntermékeny, így magában ültetve is gyümölcsöket hoz. Egy fáról akár 60-80 kilogramm naspolyát is szüretelhetünk. Különleges ízű, díszítésként is az asztalra tehetjük utóérő termését, ami akkor finom, ha megcsípték a fagyok. A fáról leszedve még nem fogyasztható, de általában később szépen megpuhul.