Optikai trükkök az otthonunkban

2020.02.02. 08:05

A jól megválasztott padlóburkolat jelentősen javíthatja lakásunkban a térérzetet

A kisebb lakásokban, házakban élők közül sokan szeretnék, ha otthonuk tágasabb lenne, vagy legalább optikailag nagyobbnak tűnne. Ehhez jó tippeket tudnak adni a lakberendezők. Lehet csalni például a fal vagy a padló színével, de a jól megválasztott berendezés is a segítségünkre lehet.

Tóth B. Zsuzsanna

Couple Placing Sofa In Living Room Of New Home

Hatással van ránk az, hogy milyen az otthonunk. Reggel, amikor felkelünk, az első kép, amit észlelünk, a szobánk. Az utolsó kép is ez, mielőtt elalszunk. Ha éppen átalakítás előtt állunk, vagy gondolatban felvetődött a teljes átalakítás lehetősége, célszerű idejében eltervezni, milyen enteriőrben szeretnénk élni. Ezen belül is kiemelten fókuszálhatunk a padlóburkolatra. Nem feltétlenül az anyagában, hanem a színében, méretében, mintájában érdemes gondolkodnunk.

Fából készült padlónál vagy fahatású padlólapnál, vinilpadlónál a minta száliránya is meghatározza, hogy mekkorának érzékeljük a helyiséget vagy a lakást. De ha már kitértünk a színekre, erről, mint a választásunk legalapvetőbb irányadójáról, a legelején célszerű döntenünk. A világos árnyalatok nagyobbnak láttatják a teret, míg a sötétek kisebbnek. Ennek függvényében ajánlott eldönteni, melyik helyiségbe milyen színű hideg- vagy melegburkolattal tervezzünk. Ha minigarzon méretű a felújításra váró otthon, számos szakértő javasolja, hogy ugyanazt a padlóburkolatot helyezzük el az egész lakásban. A merészebbek a vizes helyiségekben, a fürdőben, mellékhelyiségben, sőt a konyhában s az előtérben is használhatják ugyanazt a jó minőségű, vízálló melegburkolatot. Például laminált padlót vagy vinilpadlót. A kevésbé bátrak pedig hasonló színű és mintájú kerámiapadlókombinációval érhetnek el tágító hatást optikailag. Nem mindegy a padló mintája sem: ahogy a ruháink esetében, úgy a padlónál is számít, milyen a szálirány, merre fut a csíkozás. A hosszanti falra merőleges csíkokkal a belmagasságot lehet optikailag nagyítani, míg az azzal párhuzamossal a helyiség szélességét növelhetjük.

A csíkok szélessége szintén számít

A vékonyabb vonalazású finomabbá, légiesebbé varázsolja a belső teret, míg a vastagabb robusztusságot sugároz. Éppen ezért érdemes arra is figyelmet fordítani, hogy kis alapterületű szobákban, nappalikban még világos árnyalatban is kerüljük az óriási padlópaneleket. Összenyomják a teret és nem mutatnak jól. A padlóburkolat fényessége szintén befolyásolja a térérzetet. A fényes növeli, a matt kisebbé teszi a helyiséget. Divatos napjainkban az, hogy a melegburkolat nem fejeződik be a padlón, hanem felfut a falra, sőt, esetenként még a plafonra is. Mutatós és egyben kényes megoldás is ez, hiszen ha nem megfelelően van kivitelezve, dobozhatást érhetünk el vele, ezért belsőépítész tanácsát érdemes kikérnünk ezzel kapcsolatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!