Szép otthon

2021.06.26. 13:00

A hideg víz és a jég is segítségünkre lehet, ha hűteni szeretnénk otthonunkat

A lakás belső hőmérsékletét nem csak légkondícionálóval mérsékelhetjük: néhány apró trükkel jelentősen megkönnyíthetjük a tikkasztó hőségben töltött mindennapokat.

Héjj Vivien

Nem mindenkinek van lehetősége, vagy nem mindenki szeretné légkondicionálóval hűvösebbé tenni az otthonát

Fotó: Kuklis István

Már közel egy hete elérte kis hazánkat a kánikula, és a jelenlegi előrejelzések szerint az igazi nyári időjárás az elkövetkező napokban is velünk marad. A hőmérő higanyszála napközben jóval 30 fok fölé emelkedik, ami azt eredményezi, hogy a kánikula lassacskán befészkeli magát az otthonunkba is.

A falak – legyen szó panelépületről vagy téglaépítésű házról – a tartós melegben bizony hamar átmelegednek, ezért aztán nem ritka, hogy otthonunkban, a négy fal között is eléri a 25-30 fokot a „csúcshőmérséklet”. Ha légkondicionálóval felszerelt otthonunk van, akkor a kellemes hőérzetet egyetlen gombnyomással biztosíthatjuk, ám ha a hűs szellőt árasztó berendezés nem áll rendelkezésre, akkor is tehetünk azért, hogy a tartós kánikulát elviselhetőbbé tegyük.

Klasszikus és olcsó megoldás a ventilátor használata. Ebből választhatunk asztali vagy nagyobb teljesítményű, álló változatot. Hatékonyságát

fokozhatjuk, ha a kavargó levegő útjába egy vízzel teli tálat helyezünk, így egyben pára is keletkezik otthonunkban, ami jelentősen javítja hőérzetünket. Megtehetjük ugyanezt sózott jéggel, vagy vízzel is: ezt helyezzük egy tálba és tegyük azt a ventilátor fuvallatának útjába. A só miatt a jég olvadási pontja alacsonyabbá válik, így jó hűtést eredményez.

Egyre népszerűbbek a mobil klímák is, amelyek a hagyományos verziókhoz képest kevésbé terhelik meg a pénztárcánkat, ráadásul üzembe helyezésükhöz még szakembert sem kell hívnunk. Mivel könnyen mozgatható, ezért a lakás bármely pontján használhatjuk attól függően, éppen hol tartózkodik a család apraja-nagyja. Kedvező árfekvése miatt egyre népszerűbbek a léghűtő berendezések is. Ezek jég-, vagy víztartályuk feltöltése után vízpermetes párásítás révén csökkentik a közvetlen környezet hőmérsékletét és teszik elviselhetőbbé a száraz, meleg levegőt.

Nem mindenkinek van lehetősége, vagy nem mindenki szeretné légkondicionálóval hűvösebbé tenni az otthonát
Fotó: Kuklis István

Szellőztetésre minden évszakban szükség van, így ezt a rutinműveletet a nyári hőség beálltával sem hanyagolhatjuk, azonban nem mindegy, hogy a nap melyik szakában tárjuk ki ablakainkat. Ha a lakás adottságai lehetővé teszik, érdemes a kora reggeli és a késő esti órákban kereszthuzatot csinálni. Természetesen a nap többi részében sem kell kizárnunk a friss levegőt, érdemes azonban követni a nap járását, és azon helyiségekben szellőztetni, ahol nem éri közvetlen napsütés a lakást.

A padló hűtése szintén sikeresen javíthatja hőérzetünket. Érdemes minél gyakrabban felmosni – lehetőleg hideg vízzel –, és amennyire lehet, kerülni a szőnyegek használatát, ugyanis a textilek hajlamosak magukba szívni a meleget. Ha tehetjük, bútorainkra is tegyünk fehér textíliákat, ugyanis a szín fényviszszaverő hatása miatt a bútorok így kevésbé szívják magukba a meleget.

Ha már itt a jó idő, szinte evidensnek tűnhet, hogy a frissen mosott ruhák is a szabad levegőn kapjanak helyet, hiszen így sokkal gyorsabban megszáradnak. Azonban a beltéri teregetésnek megvan az az előnye, hogy a ruhákból távozó víz párásítja a levegőt, és egyúttal a szobát is hűti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!