Frissen Fejérből

2021.11.20. 16:00

Régi bakelitek új szerepben

Már évek óta csak porosodnak a régi bakelitek? A sérült vagy lejátszásra alkalmatlan darabokat némi kreativitással könnyedén újrahasznosíthatjuk. Készülhet belőlük falióra, gyümölcsöstál vagy akár könyvtámasz.

Héjj Vivien

Egy óraszerkezettel könnyedén faliórává varázsolhatjuk egykori kedvenc lemezünket

Forrás: stock

Fotó: Shutterstock

A zenekedvelők egy része talán barbárságként tekint a régi hanglemezek újrahasznosítására, ugyanakkor számos otthonban lapulhat még néhány régi bakelit, amelyet már lejátszó híján csak a polcon őriz a tulajdonosa, vagy éppen sérülés miatt alkalmatlan a zenehallgatásra. Utóbbiakat talán kevésbé sajnáljuk beáldozni, hiszen, azzal, hogy új szerepet adunk neki, nem kell megválnunk tőle, akár minden nap ránézhetünk, használhatjuk.

A lemezek újrahasznosítása nem újkeletű dolog. Az online térben keresgélve számos kreatív megoldásra bukkanhatunk. Vannak köztük olyanok, melyeket egészen könnyen elkészíthetünk, míg más verziók már némi precizitást, szaktudást is igényelnek.

Egy óraszerkezettel könnyedén faliórává varázsolhatjuk egykori kedvenc lemezünket
Fotó: stock

Az egyik legnépszerűbb és egyben legkönnyebb újrahasznosítási lehetőség, ha faliórát készítünk belőle. Csupán egy óraszerkezetet kell beszereznünk a művelethez. A lemez közepén lévő lyuk segítségével rögzítsük az óraszerkezetet a lemez egyik oldalához, míg a másikra szereljük fel a mutatókat. Jelen állapotában is használható a falióra, ám ha a számok hiánya zavaró, akkor akár kisméretű számos gyertyákkal vagy kartonból kivágott, megfestett számokkal tökéletesíthetjük újdonsült óránkat.

A régi, vinylből készült hanglemezek hő hatására lágyíthatók, ezáltal könnyen formázhatók. Ezt kihasználva egészen egyedi alkotások is készíthetők, ám itt már fokozott óvatosság szükséges. A lemez viszonylag hamar lágyulni kezd, és gyorsan átforrósodhat, ezért kizárólag kesztyűben fogjuk meg a hővel érintkező lemezt. Sütőbe helyezve 120 fokon már egy percen belül lágyul a vinyl, és máris formázhatóvá válik. Készíthetünk belőle gyümölcsöstálat, iratrendszerezőt, újságpapírtartót vagy akár könyvtámaszt is.

Ha inkább a lemezek borítóit szeretnénk hasznosítani, tegyük azokat üveg vagy fa keretbe, falra akasztva nappaliban és hálószobában is jól mutatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!