Frissen Fejérből

2021.11.06. 13:00

Levelekből mosószer?

Egyes felmérések szerint egy átlagos háztartásban évente nyolc kilogramm mosószert használnak fel. Ez nemcsak a környezetet, de a pénztárcánkat is terheli. A kísérletező kedvűek alternatív megoldásokat is kipróbálhatnak.

Héjj Vivien

Használat előtt tisztítsuk meg a borostyán leveleit

Fotó: Héjj Vivien / Fejér Megyei Hírlap

Sokak által ismert és kedvelt mosószer-helyettesítő a mosódió. Hasonló elven működik a vadgesztenye és a borostyán is: meleg víz hatására kiválik a természetes szaponintartalom, az így képződő hab pedig megtisztítja a ruhákat. A borostyán nagy előnye, hogy örökzöld mivolta miatt egész évben rendelkezésünkre áll, így bármikor tesztelhetjük tisztító hatását.

Első lépésként gyűjtsünk össze körülbelül tíz darab borostyánlevelet – próbáljunk minél sötétebb, azaz öregebb darabokat gyűjteni. Alaposan tisztítsuk meg a leveleket, főleg, ha egy forgalmasabb út közeléből szedtük őket. A felhasználásra kétféle lehetőségünk van: ha azonnal mosni szeretnénk vele, akkor a leveleket tegyük egy régi zokniba vagy mosózsákba, és egész egyszerűen helyezzük a szennyesek közé a mosógép dobjába.

Használat előtt tisztítsuk meg a borostyán leveleit
Fotó: Héjj Vivien / Fejér Megyei Hírlap

Amennyiben csak másnap szeretnénk használni a leveleket, tegyük őket egy zárható üvegbe, majd öntsük fel körülbelül három deciliter vízzel. Keverjük össze és hagyjuk egy éjszakán át állni, hogy a szaponinok kioldódhassanak. Végül szedjük ki a leveleket, a vizet pedig öntsük a mosógép folyékony mosószeres rekeszébe.

A borostyánt inkább színes és sötét textilek mosásánál alkalmazzuk, ugyanis a fehér ruhák beszürkülhetnek tőle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!