Frissen Fejérből

2021.08.08. 10:00

Akár egy üres palack is segíthet a locsolásban

Víz nélkül maradnak a növényeink nyaralás idején? Az önlocsoló módszerekkel könnyedén biztosíthatjuk virágaink számára a megfelelő tápanyagellátást.

Héjj Vivien

Képünkön az önlocsoló módszerek egyike, ha éppen a jól megérdemelt nyaralásunkat töltjük

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Legyen szó egy néhány napos kiruccanásról vagy hosszabb, akár több hétig tartó távollétről, otthonunk növényeit ebben az időszakban sem hanyagolhatjuk el. Szerencsés esetben ilyenkor számíthatunk a családtagok vagy valamelyik szomszéd segítéségre, akik az előre megbeszélt rendszer szerint öntözik a lakás dísznövényeit. Ha senki sem ér rá a nyaralás idején, akkor érdemes kipróbálni az önlocsoló módszerek egyikét, így biztosak lehetünk benne, hogy növényeink távollétünk alatt is megfelelő mennyiségű táp­anyaghoz jutnak.

Az első megoldáshoz egy zárható szájú, erős mélyhűtő zacskó, két csipesz és jó nedvszívó képességű madzag szükséges. Vágjunk két egyforma hosszúságú darabot a madzagból, ezek egyik végét ássuk le a virágföldbe egészen a növény gyökeréig, majd temessük be. A zacskóba töltsünk vizet és vezessük bele a madzagok szabadon álló végét, ugyanis ezek vezetik majd el a vizet a növényhez. Végül nyomkodjuk össze a zacskó zárócipzárját, hogy a benne lévő víz ne párologjon el, majd a csipeszek segítségével rögzítsük azt a cseréphez.

Képünkön az önlocsoló módszerek egyike, ha éppen a jól megérdemelt nyaralásunkat töltjük
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Hasonló elven működik a következő módszer, melyhez egy kis méretű cserép átmérőjével megegyező kerületű műanyag- vagy üvegpohár, illetve egy jó nedvszívó képességű madzag szükséges. A madzagot a cserép alján lévő lyukakon át vezessük fel a cserépbe a növény gyökeréig. A pohárba töltsünk annyi vizet, hogy ha beletesszük a cserepet, akkor is maradjon egy kis hely a víz és a cserép alja között! Végül helyezzük a cserepet a pohárba! Az elv az előző példához hasonló, ezúttal is a madzag vezeti el a vizet a növény gyökeréig.

Az önlocsoláshoz használhatunk ásványvizes palackot is. A műanyag kupakot 3-4 helyen lyuggassuk át! A palackot töltsük meg vízzel, és a rá­csavart kupakkal szúrjuk bele a virágföldbe! A lyukakon eleinte csurogni fog a víz, majd pár másodperc után elapad a palackban képződő vákuum miatt. A száraz föld ezután természetes módon „szívja ki” a palackból a növény számára éltető folyadékot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!