rovarháló, fűszernövények és illóolajok

2021.07.17. 08:00

Van megoldás a vérszívók ellen

A jó idő beálltával megérkeztek az évszak talán legkellemetlenebb rovarjai is. Zümmögnek, szívják a vérünket és viszkető érzést, vörös foltokat hagynak maguk után. Mit tehetünk, ha szeretnénk otthonunktól távol tartani a szúnyogokat?

Héjj Vivien

A fix keretes szúnyogháló olyan ablakokra ajánlott, amelyeken nem szoktunk kihajolni

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A rovarirtó szerek használata a legegyszerűbb megoldások egyike, azonban ezek csak az akut problémát orvosolják: attól, hogy néhány egyedet lefújunk, még nem tudunk végérvényesen megszabadulni tőlük. Ráadásul a szúnyogok számos más állat táplálékául szolgálnak, így környezetvédelem szempontjából is szerencsésebb, ha természetes megoldást választunk a zümmögők távol tartására.

A kis vérszívók állóvízbe rakják petéiket, ezért első lépésként fedjük le az esővízgyűjtőt, a vízzel teli hordókat, valamint ürítsük ki a locsolókannákat. Eső után nem árt, ha a ház körül megmaradt pocsolyákat szétseperjük, így egy újabb lépéssel közelebb kerülhetünk ahhoz, hogy kevesebb szúnyog tanyázzon az otthonunk közelében. A kertben már a növények elültetésénél is figyeljünk arra, hogy ne alakulhassanak ki nehezen szellőző növénycsoportok, ugyanis ezeken a helyeken is szívesen megtelepednek a szúnyogok.

Mindezek mellett számos környezetbarát megoldást kipróbálhatunk annak érdekében, hogy otthonunktól távol tartsuk a zavaróan zümmögő egyedeket. A különféle gyógynövények az egészségmegőrzés mellett a rovarok távol tartásában is segítenek, ugyanis egyes fajták illatától egyenesen irtóznak a szúnyogok. Messze elkerülik például a levendulát, a kamillát, a citromfüvet és a borsmentát is.

Hasonló hatást érhetünk el egyes fűszerekkel is. Nincs más dolgunk, mint egy gézből vagy nejlonharisnyából készített zacskóba tenni babérlevelet, kakukkfüvet, rozmaringot vagy szegfűszeget. A biztos hatás érdekében akár össze is keverhetjük ezeket, a kis zsákokat pedig kiakaszthatjuk az otthonunk bármely pontján, a szúnyogok biztosan távol maradnak.

A fix keretes szúnyogháló olyan ablakokra ajánlott, amelyeken nem szoktunk kihajolni
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A párologtatás szintén hatékony fegyver. Ehhez segítségül hívhatjuk a citromfű-, a borsmenta-, vagy az eukaliptusz-illóolajat. Az olajokból akár házi szúnyogirtót is készíthetünk: két deciliter vízhez adjunk 20-30 csepp illóolajat, majd a keveréket töltsük szórófejes flakonba.

A vérszívók lakásba való bejutását leghatékonyabban, leginkább környezetkímélő módon szúnyoghálóval előzhetjük meg. Előnye, hogy szinte valamennyi légy és rovar ellen hatásos, ugyanakkor nem gátolja a szabad kilátást és a friss levegő áramlását. A hagyományos hálókon túl már kapható pollenszűrős és kifejezetten kutyás, macskás lakásokba ajánlott, tépésbiztos verzió is.

Választhatunk felragasztható szúnyoghálót, aminek nagy előnye, hogy könnyedén beszerezhetjük és igény szerint méretre szabhatjuk. Kétoldalú ragasztóval a kerethez tapaszthatjuk, és máris készen vagyunk. Szintén pénztárcabarát a tépőzáras verzió, ezt ablakra és ajtóra egyaránt használhatjuk – utóbbi esetén a háló középső része mágnes­záras, így a ki- és bejárás is zökkenőmentes marad.

A fix keretes szúnyogháló olyan ablakokra ajánlott, amelyeken nem szoktunk kihajolni, de sokszor, huzamosabb ideig nyitva hagyjuk. Rögzítése egyszerűen, kis fülek segítségével történik. A rolós szúnyogháló az előbbieknél nagyobb befektetés, ám egyik nagy előnye, hogy bármikor elhúzható és visszazárható. A függőlegesen mozgathatót elsősorban az ablakra, a vízszinteset az ajtókra ajánlják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!