évelő növény

2021.05.22. 07:50

A liliom csodás illata betölti a teret

A hagymás növények táborát gyarapítja a liliom. Télálló, ám főként nyáron gyönyörködhetünk csodás illatot árasztó virágaiban.

Héjj Vivien

Tehetjük cserépbe vagy virágládába, de a kertben is jól érzi magát a növény

Fotó: pixabay

A liliomfélék családjába tar­tozó növénynemzetség megközelítőleg kilencven fajt számlál. Egy­aránt előfordul Észak-Amerikában, Európában és Ázsiá­ban is. A növény hagymája pikkelyes, levele váltakozó vagy örvös állású, virágleple hat sziromból áll. Magja a háromélű toktermésben fejlődik, és csak rövid ideig életképes.

Ami az ültetését illeti, a kisebb termetű hibrideket tehetjük akár cserépbe vagy virágládába, de a kertben is jól érzik magukat. Fontos, hogy laza talajba ültessük a hagymákat, 35-40 centiméter mélységben. A mély ültetés ösztönzi a szárak fejlődését.

A liliom a napfényes vagy félárnyékos helyeket kedveli. A megfelelő virágzáshoz napi hat-nyolc óra közvetlen napfényt igényel, ezért árnyékos helyre semmiképp ne ültessük! Amint megindul a növény növekedése, rendszeresen öntözzük. Ideális számára a sok tápanyagot tartalmazó, jó vízelvezető, nedvesen tartott talaj.

Tehetjük cserépbe vagy virágládába, de a kertben is jól érzi magát a növény
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Nem szabad túl meleg helyen tartani, ideális számára a 16-18 fokos hőmérséklet. Nem jó, ha a földje kiszárad, és az sem, ha áll benne a víz. Utóbbi eset a hagyma rothadásához vezethet. Az arany középút megtalálásához érdemes alulról öntözni. A tikkasztó hőségben is elég hetente egyszer meglocsolni. Az alulról történő öntözés után fél órával a megmaradt vizet öntsük ki a virág táljából.

Szaporítása a levélszáron megjelenő sarjhagymákkal, a föld alatt található hajtás­eredetű sarjhagymákkal vagy leválasztott hagymalevelekkel lehetséges. A magról vetett példányok öt-hat év alatt fordulnak csak termőre.

A kártevők és a betegségek tekintetében a levéltetű, a liszteske és a gumórothadás veszélyezteti a liliomot, ezért mindig ellenőrizzünk minden új növényt, mielőtt bevinnénk a lakásba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!