mediterrán

2021.04.11. 08:00

Terrakottacserép és kőburkolat

A mediterrán térségek miliőjét otthonunkban is megteremthetjük, így ha tó vagy tenger partjára most nem is mehetünk, a hangulatról így sem kell lemondanunk.

Héjj Vivien

A teraszt vagy akár a virágoskerthez vezető utat is „kikövezhetjük”

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Hol van már a tavalyi nyár? – teszik fel a költői kérdést az ismert popdal szövegében. Nos, való igaz, rég volt már az az idő, amikor az időjárás és az életkörülményeink is engedték, hogy a nyarat vízközelben, tó vagy tenger partján töltsük. Az utazás szerelme­seinek igazi kikapcsolódást ad a hullámok moraja, a kék árnyalataiban tündöklő víztükör.

Mi jut eszükbe először, ha egy mediterrán tájra gondolnak? Színes, virágokkal teli futónövények és egzotikus fásszárúak? Hiába a forróság, a mediterrán tájak valóban tömve vannak növényekkel. Az olajfa, a citromfa, és egyes hatalmassá fejlődő kaktuszok szinte védjegyei ezen országoknak, azonban a magyarországi időjárási viszonyok miatt ezek a növények nehezen élnek meg kis hazánkban. Szerencsére ennek ellenére számos olyan növény van, amelyek ültetésével garantálhatjuk a mediterrán hangulatot, ráadásul ezeknek a fajoknak a kontinentális éghajlat is tökéletesen megfelel. Citromfából találunk olyan fajtát, amelyik megfelelő gondoskodás mellett jól érzi magát nálunk, sőt akár termést is hoz. Emellett jó választás még a murvafürt, a kenderpálma vagy a fügekaktusz.

A teraszt vagy akár a virágoskerthez vezető utat is „kikövezhetjük”
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A mediterrán térségek egyik legikonikusabb anyaga a terrakotta, ami az évszázadok alatt szinte a mediterrán országok szimbólumává nőtte ki magát. A hangulat fokozásáért válasszunk növényeinknek terrakottacserepeket! A bolhapiacokon és használt bútorokat áruló helyeken egzotikus kincsekre is bukkanhatunk, ráadásul jó áron szerezhetünk a cserepek mellett akár mediterrán hangulatú dekorációs tárgyakat is. Az sem baj, ha az egyes darabokon már látszik az idő vasfoga. Ami a színeket illeti, bátran választhatunk rikító darabokat: jöhetnek a kék, a zöld és a lila különféle árnyalatai.

A tudatosság, az újrahasznosítás ösvényén is előrevisz a mediterrán stílus, a régi, megkopott bútorok is új esélyt kaphatnak. A mediterrán országokban rengeteg ilyen darabbal találkozhatunk. Ha a régi bútorokat már kiszanáltuk, az antikolás módszerével előhívhatjuk az új darabok ódon jellegét.

Ha már szó esett a terrakottáról, akkor nem mehetünk el szó nélkül a kő és a kőburkolat mellett, hiszen ezzel az elemmel lesz kerek egész a hangulat. Kőburkolattal boríthatjuk a terasz padlóját, vagy akár a virágoskertbe vezető ösvényt is kikövezhetjük. Utóbbit helyettesíthetjük akár bontott téglával is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!