tisztaság

2021.02.19. 15:00

A megelőzés fontos a betegségek esetén

A baktériumok melegágyává válhatnak az ágyneműk és a szaniterek is. A tisztaságra érdemes fokozottan ügyelni a téli, betegségekkel teli hónapokban, így elkerülhető, hogy a bacilusok elszaporodjanak és ágynak döntsék a családot.

Héjj Vivien

A Szutyok című darabban használt „fogsort” mai napig otthonában őrzi Fotó: Nagy Norbert (Archív) A viszontagságos időkben is mindig vele volt A szappantartón is megtelepednek a baktériumok

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A tél jellemzően a nagyobb megbetegedések időszaka. Ha valakit utolér a kór, fontos, hogy minél inkább csökkentsük az esélyét annak, hogy más is elkapja az adott betegséget. Ennek egyik módja, ha a szűk környezetünkben mindent megteszünk azért, hogy megakadályozzuk a kórokozók elszaporodását.

Ennek egyik legalapvetőbb módja a rendszeres szellőztetés. Naponta minimum kétszer szellőztessük ki a házat, ötször pedig azt a helyiséget, ahol a beteg fekszik. A kisebb szellőztetések alkalmával 5-10 percig hagyjuk nyitva az ajtókat, ablakokat.

A betegségek gyakori kísérője a láz, ami izzadással jár. Ilyenkor az ágyneműt 1-2 naponta mossuk ki, hogy megszabaduljunk a bacilusoktól. A mosást az anyag teherbírásához mérten a legmagasabb hőfokon indítsuk el.

A szappantartón is megtelepednek a baktériumok
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A betegségek időszakában a villanykapcsolókat és a kilincseket is érdemes gyakran, akár naponta fertőtleníteni. Emellett a gyakran használt elektromos kütyük – távirányító, mobiltelefon, laptop – tisztításáról sem szabad megfeledkeznünk.

A fürdőszoba szaniterei szintén alkalmasak a betegségek továbbadására. A vécéülőkén és a szappanadagolón is könnyen megtelepednek a baktériumok, így ezeket érdemes gyakrabban fertőtleníteni, tisztítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!