Színes, varrott, vasalt ajtódísz az érkező tavaszhoz

2019.03.05. 07:30

A Hetedhét Játékmúzeum „Négykezes kedd” sorozatában szép és ötletes kézimunkák készülhetnek

Most már igazán itt az ideje a tavaszhoz illő lakásdíszek kihelyezésének, elkészítésének. Egy foglalkozáson ajtódíszhez adtak útmutatást.

Bokros Judit

A hölgyek lelkesen tervezgettek, válogattak az anyagok között

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Hetedhét Játékmúzeumban keddenként délelőtt alkotófoglalkozásra várják az érdeklődőket, a ráérő fiatalokat, a kismamákat és az idősebbeket egyaránt. A Négykezes kedd elnevezésű sorozatban minden alkalommal mást lehet készíteni valamilyen kézműves technikával, szakember segítségével. Ebben a fél évben leheltek már életet használaton kívüli fél pár zoknikba, csináltak legyezőket origamitechnikával, legutóbb pedig tavaszi ajtódíszt alkothattak a hölgyek.

A hölgyek lelkesen tervezgettek, válogattak az anyagok között
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Richterné Márai Teri korábban foltvarrással, szalvéta­technikával is készült. A foglalkozások kapcsán általában ő is abból indul ki, amivel otthon foglalatoskodik, s fontos, hogy milyen jelesebb alkalom, ünnep következik – mondta nekünk. A március, a jó idő beköszöntével aktuá­lissá vált a tavaszi ajtódísz. A bejárati ajtó valóban fontos pontja az otthonnak, hiszen ha már ott hangulatos, vidám, az évszakhoz illő tárgy, dísz fogadja a látogatót, akkor még szívesebben lép be a házba.

Richterné Márai Teri több ajtódíszmintát is hozott
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A mintaként hozott, zászlós anyagokra kétoldalú ragasztófátyollal, kivágás után, vasalással kerül föl a központi motívum, például a madárka – részletezte a módszert Richterné.

Ezt aztán körbe is lehet varrni, de nem muszáj. A fő motívum után teljesen egyéni módon lehet díszíteni, akár filcvirágokkal, gombokkal, gyön­gyökkel. Ezeket már föl kell varrni az alapanyagra, például láthatatlan öltéssel.

A dísz hátlapja és előlapja között vlies anyag van, ettől tartósabb, merev lesz a dísz, amelynek a tetejére akasztó kerülhet. A múlt kedden is minden asztal foglalt volt, a hölgyek izgalommal kezdtek hozzá a saját darabok megalkotásához.

A „Négykezes kedd” mai alkalmán ismét az origami kerül előtérbe: a program szerint színes virágokat lehet hajtogatni Sziliné Molnár Klára útmutatása alapján. A foglalkozásokon a húsvéti ké­szülődés sem marad el: áprilisban várható a tojásdíszítés dekupázsolással, valamint a tű­nemezeléses húsvétifigura-­készítés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!