Otthon

2014.10.20. 19:30

Ne legyen kín az ülőmunka!

Egy-egy hosszú, íróasztal mellett töltött nap után bizony sokunknak elgémberedik a nyaka, fáj a háta főleg, ha a szék, amin naphosszat ülünk, nem elég kényelmes.

Gábor Gina

Az már szinte közhely, hogy az ülőmunkának vannak ártalmai: Nem mindegy, milyen az otthoni vagy az irodai székünk.

- Ahhoz, hogy helyes testtartással üljünk, szükségünk van egy olyan székre, amelynek ergonomikus a támlája, azaz követi a gerinc S alakú vonalát. A szék magasságát ki-ki beállíthatja - ez ma már alapvető, de az is lényeges, hogy állítható legyen a háttámla is. ennek segítségével kialakulhat az ideális testtartás: a combra majdnem merőleges a gerinc, a lábszár pedig merőleges a combra. Így tudjuk elérni, hogy maga a szék kényszerítsen minket a helyes testtartásra - mondja Dömök János, az egyik bútorbolt tulajdonosa, akinek az a tapasztalata, hogy a cégek nem ismerik fel, hogy egy irodában megtérül az a befektetés, amit a kényelmesebb székekre fordítanak. Ha a dolgozó jobban érzi magát a munkahelyén, és lojálisabb lesz a cégéhez...

- Ha valaki saját magának vásárol széket, és sorra, gondosan kipróbálja a kínálatot elképzelhető, hogy talál magának olyan ülőalkalmatosságot, aminek kizárólag a magassága állítható, de számára tökéletesen kényelmes, mert a testalkatához való. Ám egy irodában eltérő testalkatú emberek dolgoznak, ezért fontos, hogy olyan széktípussal rendezzenek be egy munkahelyet, ami mindenkinek megfelel. Az ideális irodai széknek nem csak a magassága, a háttámlája, hanem az ülésmélysége, sőt, a karfája is állítható, azaz lehetővé teszi, hogy mindenki az igényeinek megfelelően igazítson a helyzetén, ne fájduljon meg se a háta, se a nyaka.

Dömök János egy mozdulattal állítja be a szék támláját: előtte az elektromos asztal, amelynek a magassága változtatható

Egy valamire való, bútorokat forgalmazó bemutatóteremben manapság mindent ki lehet próbálni. Ehhez segítséget nyújt az az elektromos asztal, amelynek magassága is egy gombnyomással változtatható. A legtöbb bemutatóterem arra használja, hogy ki-ki kipróbálhassa, mi az az ideális asztalmagasság, ami az adott székhez megfelel, mert ez is igen fontos ahhoz, hogy az ülőmunka ne okozzon sok problémát - tudom meg Dömök Jánostól.

Arról persze, ne ábrándozzunk, hogy a munkaadó elektromos asztalt is vásárol minden dolgozójának ehhez az ára meglehetősen borsos. De egyet-egyet érdemes beszerezni egy-egy munkatársi csoportot foglalkoztató irodába. Hiszen az ülőmunka közben időnként fontos felállni, kinyújtóztatni a tagjainkat. Egy efféle asztal mellett ha egy gombnyomásra felemelkedik - egy félórás megbeszélést állva is le lehet folytatni, azaz szinte munka közben pihenni. Divatba jöttek manapság a speciális ülőlabdák is: ezt tartós ülőmunkához nem ajánlja Dömök János, hiszen nincs háttámlájuk, de az ülőlabdákat alapul véve készítenek ma már jópofa kis helyet foglaló székeket, amik kiegészítő bútorként jó szolgálatot tehetnek.

Az biztos, hogy ha a gerinc és a porcok már deformálódtak, egy jó szék önmagában nem megoldás, ott orvosra van szükség. De egy jól megválasztott, állítható szék mindenképpen a megelőzést szolgálhatja...

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!