Otthon

2014.06.23. 19:45

Nem kell kidobni, ami régi

Mit tegyünk, illetve mit ne tegyünk, ha egy szerencsés véletlennek köszönhetően egy régóta porosodó festményt találunk a padláson? Erről beszélgettünk szakértőnkkel.

Buthy Lilla

Bajkai Braun Géza festő és restaurátor épp egy kőszárhegyi templomból származó feszületen dolgozik amikor megérkezünk. Restaurátor munkái mellett saját festményeire is időt fordít, legalább 4-5 képet fest egyszerre. Rögtön körbevezet minket a képkeretek, műtárgyak és festmények rengetegében, távozáskor pedig még antik fegyverei is előkerülnek. A falon egy a restaurálás folyamatait bemutató nagyméretű keretet pillantok meg, így a dolgok közepébe vágva rögtön arról kérdezem, hogy mit érdemes restaurálni? A válasz pedig egyszerű: mindent, aminek értéke van. Ami komoly, arra érdemes munka, vagy aminek eszmei értéke van, mert emlék, vagy örökség. Van olyan is, amitől meg kell válni, mert többe kerül restaurálni, mint amennyit önmagában ér.

Bajkai Braun Géza szerint, ahogy egy háziasszony évente egyszer kimossa a függönyöket, úgy egy festményt is legalább ötévente alaposan meg kell tisztítani, hogy értékállóbb legyen (Fotó: Koppán Viktor)

– Nemrég hoztak egy képet, ami évekig állt a padláson. Kiderítettem, hogy az eredetije egy Renoir kép, de ez csak egy értéktelen olajnyomat. Azt mondta a megtalálója, hogy akkor nem költ rá egy fillért sem. Én megtartottam. Megtetszett a megsebzett leány arca, és most lefestem majd én is, mert a családnak is nagyon tetszik – mondja Bajkai Braun Géza, majd tovább mesél. Azt mondja, nincs két egyforma munka, de a szemrevételezés után mindig az alapos kutatómunka jön. Mielőtt hozzáfog, beazonosítja a kort és a festőt is. Az otthoni, kontár munkát nem ajánlja, hiszen ezzel is tönkretesszük az amúgy értékes műtárgyat, utána pedig már szakember sem hozhatja helyre a kárt.

A restaurálás után festményünk és a keret is kibír még 20-30 évet, de azért fontos a kép és a keret ápolása. Lényeges, hogy olyan feszesen álljon a kép a keretben, hogy dobolni is lehessen a hátoldalán – mondja. Ami pedig az ápolást illeti: nem vízzel, csak sima ronggyal, vagy egy széles, lapos ecsettel kell lesöprögetni képről és keretről, ami nem odavaló. A levegő páratartalma, a sok por vagy cigarettafüst kárt tehet a képben, ezért legalább ötévente érdemes szakemberhez elvinni, hogy ő tisztítsa meg.

– Volt olyan is, aki vöröshagymával pucolta meg a képet és a keretet, mert valahol ezt olvasta. Olyan szaga volt, mintha gulyást főztem volna munka közben – meséli mosolyogva a restaurátor, festő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!