Otthon

2014.04.07. 15:25

Rektoriról a kiskertbe

Székesfehérvár - Rengeteg a dolga, hol rektori értekezletre, hol tanítani szalad Hoffmann Orsolya, a Kodolányi Főiskola felnőttképzési rektorhelyettese, lelkes hobbikertész, aki lapunk és online felületünk új bloggazdája.

Kocsis Noémi

Hogyan lesz az ember városi kertész? adódik a kérdés rögtön, s van sejtésünk a válaszra, hiszen a különösen elfoglalt emberek gyakran találnak megnyugvást a zöldben, paradicsomot karózva. Orsinál azonban nem volt ilyen egyszerű az indulás.

- Ha létezik olyan, hogy zöld ujj , akkor én azt biztosan az édesanyámtól örököltem, eleinte ráadásul akaratom ellenére. Tisztán emlékszem, kamaszként mennyire utáltam kijárni a telekre , ahol ráadásul anyukám a korát messze meghaladó, mai, trendibb nevén permakultúrás biokertjében kellett munkaszolgálatot teljesítenünk, végtelennek tűnő nyári hétvégéken.. Persze ezt édesanyánk egy kis segítségnek hívta, és egyáltalán nem akarta megérteni, hogy egy kamasz szemével miért tűnik olyan reménytelenül unalmas feladatnak a rózsaszínű krumplibogárlárvák begyűjtése a biokrumpliról pusztán egy pár gumikesztyűvel és egy zacskóval felfegyverkezve, vagy a forróságban hajladozva a bioborsó végtelen sorainak szedése.


Pannika, a nyolcéves, tündéri bearded collie csak két macisajt ellenében volt hajlandó megjelenni Orsi mellett. A fotón már most látszik, milyen szép és színes lesz a konyhakert nemsokára... (Fotó: Tósoki Attila)

A zöld ujj azonban maradt és Orsi rá kellett ébredjen: genetikailag kertész ő is. Hol a lakótelepi lakás szobanövényeit ültette át újra és újra, hol a balkonon létesített fűszerkertet. A vágyott kertes házban aztán elszabadult : gyümölcsfái és szépen kialakított zöldséges ágyásai mellett már tyúkudvart is üzemeltet. Tapasztatalait, meglátásait egy színes, élvezetes blogban adja közzé rendszeresen (www.varosifarm.blog.hu), itt megtudhatjuk, hogyan kell üvegházat készíteni s.k., de azt is, miként használhatjuk fel élvezetesen a medvehagymát.

Orsi ötleteit ezentúl rendszeresen közöljük a feol.hu-n és lapunk Szép otthon mellékletében is. Mindenkit arra buzdít, csatlakozzon hozzá az országos Legszebb konyhakert versenyhez, melynek ő a helyi projektgazdája. (Felvehetik vele a kapcsolatot a Facebookon, de a blogján keresztül is.) Balkonoktól a közösségi kertekig bárki nyerhet. Orsi az új rovatban pedig azt ígéri, megmutatja, hogy kevesebb anyagi ráfordítással, ámde jóval nagyobb lelkesedéssel mire juthatunk a teraszunkon, konyhakertünkben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!