Otthon

2012.06.26. 09:07

Legszebb kert-pályázatok - Rózsa- és levendulaillatban

Polgárdi - Sokan küldtek be fotókat Az év kertje 2012 pályázatunkra. A legszebbnek ítélt tíz kertet mutatjuk be sorozatunkban. Végül olvasóink szavazatai döntik el, hogy kié a legszebb kert az idén.

Gábor Gina

Öt esztendeje alakítgatja, gondozza  Gévai Gabriella  és családja a házukhoz tartozó kertet, és meg is van az eredménye. Jó ott megpihenni: hiszen arra törekednek, hogy minden évszakban gyönyörködtesse valami a szemet.
- Amikor öt éve kiválasztottuk ezt a telket, tetszett, hogy a szőlő mellett több fa is van - meséli Gabriella. - Sajnos a fák és a szőlő az építkezés áldozatául estek, ezért amint elkészült  a ház, nekiláttunk a kert kialakításának.  A természet, a növények szeretetét otthonról hoztam.  De a férjem is szeret a kertben dolgozni, sőt a gyerekek is jönnek velünk: a kilenc éves Sebestyén a fűnyírásban, a másfél éves Andor pedig az öntözésben segít. Mi mindent együtt csinálunk.

 
Gabriella férje, Németh József  a nehezebb kerti munkákat  vállalja magára, de  ő építette ki például a nagyszerű  öntözőrendszert is. És ha Gabriella elindul növényt vásárolni, tréfásan megkérdi: vigyék-e az utánfutót?      Mert tudja, hogy a felesége nehezen tud ellenállni egy-egy szép virágnak. Gabriella azt meséli: amióta ide költöztek, a rózsa lett a kedvence. Korábbi lakhelyükön, a jenői kertben valahogy nem maradt meg. A szélcsendes, napos  polgárdi telken viszont  szebbnél szebb rózsák teremnek. Így  Gabriella még angol fajtákra is szert tett, olyanokra, amelyek kinevelése a híres növénynemesítő, David Austin nevéhez    fűződik: tömött virágokat hoznak,   fodrozódó szirmokkal, olyanok, akár egy habos nyári szoknya.



Gabriella főleg azokat a fajtákat szereti, amelyek illatoznak is. A másik kedvence a levendula: az is   most virágzik... Azt mondja, nincs annál jobb, mint nyári estéken ülni a kertben a fantasztikus rózsa- és levendulaillatban. Ahhoz, hogy a levendula is  virágba boruljon, a kert egyik szegletében teljesen kicserélték a földet, és olyan növényeket telepítettek mellé, amelyek a savanyú talajt kedvelik: a fehér virágú hortenziát, amelynek levelei  ősszel pirosasak, a most vöröslő japán juhart, ami ősszel sárga lesz, és a kékeslila levendulát, ami évszakváltás után  ezüstös foltként csillog. Hortenziából másutt,  az árnyékos helyekre is került, jól megfér ott az árnyékkedvelő árnyliliommal és páfránnyal. Gabriella azt mondja: a kert olyan, akár egy lakás, folyton változik a berendezése. Téli estéken jólesik bújni a kerti magazinokat, és álmodozni arról, mit is ültessen majd tavasszal...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!