Otthon

2011.12.06. 06:55

Energiatakarékos izzók: miféle szempontok alapján válasszunk?

Székesfehérvár - A szakemberek állítják: a ledes lámpáké a jövő. De bizony ma még az energiatakarékos izzók beszerzésénél is kissé tanácstalanok vagyunk: vajon melyiket válasszuk?

Gábor Gina

 100 wattos égőt már kivonták a forgalomból, és bizony meg kell tanulnunk néhány alapfogalmat ahhoz, hogy a számunkra megfelelő fényforrást biztonsággal ki tudjuk választani. Ebben kértük Bakos László, a Superker Elektro Centrum Kft. ügyvezetője és Bakos Zoltán kereskedelmi igazgató segítségét:
 - A még forgalomban lévő hagyományos izzók dobozát is érdemes tanulmányoznunk ahhoz, hogy könnyebben át tudjunk állni az energiatakarékos fényforrásokra -  mondják. - Ezen feltüntetik, hogy mekkora a 40 wattos izzó úgynevezett lumen száma, azaz a fényerőssége:  ez 405 lumen (lm betűjellel tüntetik fel az értéket).  A hagyományos 60 wattos izzó pedig 680 lumen fényerősséget ad.  Ha tehát energiatakarékos izzót vásárolunk,  meg kell néznünk a fényerősséget jelző lumen-számot, mert a továbbiakban ez igazít el bennünket. Egy kompakt fénycső dobozát megvizsgálva kiderül, hogy a 9 wattos izzó lumenszáma 400 - tehát körülbelül megfelel a hagyományos 40 wattos izzó fényerejének. De persze az energitakarékos fényforrások beszerzésénél még egy értéket is figyelnünk kell: a Kelvin-fokot, mert ez mutatja meg, hogy a  milyen színű lesz a fényforrásunk: a meleg sárgás árnyalatú, a  semleges vagy a hideg fehér világítást egyaránt alkalmazhatjuk. Általában  a 2700 és 3300 közötti Kelvin-fok azt jelenti, az izzó meleg fényt ad, az ennél magasabb értékek hidegebb árnyalatokat jelölnek. Az energiatakarékos izzók fogyasztása alacsonyabb a hagyományos izzókénál, így tehát a lumen-érték igazít el bennünket, amikor a régi, hagyományos izzót szeretnénk kiváltani -  magyarázza Bakos László és Bakos Zoltán.


 Az energiatakarékos izzók persze tovább is tartanak. Korábban sokakból némi idegenkedést váltott ki a megjelenésük: a csavart formájú égők olykor ormótlannak hatottak, kilógtak a csillárból. Mára ez a probléma megszűnt,  mindenféle foglalattal és különböző formájú energiatakarékos izzót be lehet szerezni, a kisebb csavart égőktől a gömb vagy gyertya alakúig egyaránt.
 Bakosék hozzáteszik: ma már az sem igaz, hogy az energiatakarékos izzóval működő lámpák  felkapcsolása után meg kell várni,  amíg teljes fényerővel világítanak. Ma már olyanokat forgalmaznak, amelyek már azonnal 70 százalékos fényt adnak.
-  Az energiatakarékos izzók fejlesztése elérte a csúcsot, érdemes áttérni az alkalmazásukra. Emellett úgy gondoljuk, a ledes  fényforrásoké lesz a jövő: kicsi a fogyasztásuk, nagy a teljesítményük, hosszú az élettartamuk. A legelterjedtebb ledes izzó fogyasztása például  mindössze 3,5 watt. Ha ledes izzót választunk, ugyanúgy meg kell néznünk a lumen-számot és a Kelvin-fokot. De itt egy újabb értéket is figyelnünk kell, ez pedig a szórásszög, hiszen ez határozza meg, hogy a fényerő mit és milyen szögben világít meg.  Az egyetlen hátránya a ledes izzónak , hogy ma még egy kicsit drága. Ezért meg kell néznünk, hol akarjuk alkalmazni a led-világítást: egy üzlethelyiségben, ahol  egész nap szükségünk lehet a világításra, már most is megéri a befektetés. Ha csak este vagyunk otthon, a lakásban az energiatakarékos izzó is kiváló.  De már most nagyon hasznosak lehetnek azok a led-izzók, amelyek azokba  a spotlámpákba valók, amelyeket például a konyhapult megvilágítására használunk, hiszen sokat spórolhatunk az alkalmazásukkal. És akkor még nem beszéltünk az úgynevezett  led-szalagok alkalmazásáról: ezekkel hangulatot teremthetünk, de  ha  a nappali és az étkező között szintkülönbség van   érdemes egy led-csíkkal is jelezni a lépcsőt, mert úgy garantáltan nem botlik el az ember, ha éjjel kisettenkedik egy pohár vízért... A lehetőségek már most  bőségesek a led alkalmazásában, és a fejlesztés java még hátravan.
  Már ledes csillárt is kínálnak a hazai szaküzletek: láttunk olyan csodálatos darabot, amelyben led-csík világítja meg a lámpatest ékét, az apró üveggyöngyöket. S hogy egy efféle led-csíknak menyi az élettartama? A két Bakos csak mosolyog: előfordulhat, hogy  maga  a lámpatest, azaz a  csillár előbb öregszik el...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!