Otthon

2011.06.21. 02:29

Minőségi munkát! Egyesület a tetőfedő szakma becsületének helyreállításáért

Megyei körkép - Fejér megyei építőipari vállalkozók kezdeményezésére jött létre nemrég a Tető Építők Egyesülete.

Lovász Lilla

 

 

 

- A mi szakmánkban sajnos rengeteg a feketén, számla nélkül dolgozó, illetve a rossz minőségű, kontármunkát végző vállalkozó. Nem állapot az, hogy például öt-nyolc éves tetőket újra kell készíteni, mert olyan rossz állapotba kerültek. Megfelelően végzett munkával harminc-ötven év a szavatosság. A célunk, hogy egységes szakmai követelményrendszer kidolgozásával tagjaink minőségi munkát végezzenek, s a megbízók is elégedettek legyenek.

Az egyesület által kidolgozni kívánt normarendszer magában foglalja például azt, hogy egy adott megrendelésnek mennyi idő és pénzráfordítással lehet eleget tenni. Ezzel elejét vennék az olyan helyzeteknek, amikor mondjuk egy tisztességes ács által adott árajánlatra alálicitál egy kevésbé becsületes feketemunkás, s fél áron ugyan, de minőségileg elfogadhatatlan munkát produkál.

- A színvonal biztosításához belső ellenőrzési rendszert építünk ki. Ez rotációs alapon működik: minden tagunk kerül ellenőrző és ellenőrzött szerepbe. Szigorúan vesszük az alapszabályunk és az etikai kódexünk elveit, az egyesület tagjai mégis profitálhatnak ezek betartásából. A megrendelők értékelik a becsületes munkát végzőt, s egymásnak ajánlják a szakembert.

Nemes András hozzátette, az utánpótlással is szeretnének foglalkozni: - Szorgalmazzuk, hogy tagjaink vegyék ki részüket a tanulók gyakorlati képzéséből, így elérhetjük, hogy a jövendő generáció szintén a színvonalat képviselje. A cél az, hogy az egyesületünkben tevékenykedők által működtetett cégek gyakorlati helyszínként szerepeljenek a szakmunkásképző-rendszerben. Természetesen önmagunkat is képezzük, eddig két szakmai fórumot szerveztünk. Tudjuk, nyugaton vannak hasonló törekvések, és bár attól a szinttől távol állunk, igyekszünk külföldi vendégek meghívásával felzárkózni.

Az egyesület nem titkolt szándéka, hogy szervezetüket népszerűsítve más szakmák képviselőit is ösztönözzék arra, tömörüljenek hasonló egységbe, hogy védjék magukat, a színvonalat és a jó hírnevet.

Az egyesület nem titkolt szándéka, hogy szervezetüket népszerűsítve más szakmák képviselőit is ösztönözzék arra, tömörüljenek hasonló egységbe, hogy védjék magukat, a színvonalat és a jó hírnevet.

Jelenleg húsz tagot számlálnak

A szakmai, érdekvédelmi szervezet olyan, a tetőfedésben működő szakembereket tömörít, akik eltökélték, mostantól nem hagyják annyiban, hogy az építőipar romokban hever. A Tető Építők Egyesülete jelenleg húsz tagot számlál, közülük tizenhat Fejér megyei. Rendes tagnak várják, aki ács-, bádogos- vagy tetőfedő-szakmunkás oklevéllel rendelkezik, és vállalja a mesteroklevél megszerzését két éven belül; elfogadja az alapszabályt és  az etikai kódexet. Tiszteletbeli tagnak vitálják a rendes tagok egykori mestereit. Pártoló tag minden olyan gyártó és tetővel foglalkozó vállalkozó lehet, aki egyetért céljaikkal és szeretné az építőipar e területét  régi fényében látni.   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!