Otthon

2011.06.07. 07:09

Kancsóka, a ragadozó növény

Fehérvárcsurgó - A hét végén, a Károlyi-kastély parkjában, az európai kertészeti napokon sokféle különleges növényt láttunk. Az egyik standnál figyeltünk fel a kancsókára.

Gábor Gina

 

"Húsevő növények" - ez a felirat szerepelt az egyik standon, ahol egyebek között megpillantottuk a bizarr külselyű növényt, amely kancsó formájú képződményeket növeszt: erről  kapta a nevét. Közelebbről is szerettünk volna vele megismerkedni:
- A kancsóka a húsevő növények közé tartozik, de persze, nem eszik se kutyát, se gyereket, és - néhány kérdezősködő férfilátogató bánatára -  az anyósra se lehet ráuszítani - viccelt a standnál Könye  Géza kertész, akit a furcsa növényről   faggattunk:
- A növény Délkelet-Ázsiából származik, és persze, nem irtja ki a rovarokat, de elfog közülük egyet-egyet, így szerzi meg nitrogénszükségletét. Ami a gondozását illeti: kizárólag lágy vízzel szabad öntözni, naponta vagy  kétnaponta,  szereti a párás levegőt,  csak  tőzegbe szabad ültetni és nem kell tápoldatozni. Nyáron a szabadba is ki lehet vinni, félárnyékos helyre, és gondosan locsolni. Télen szobahőmérsékleten, világos helyen  érzi jól magát, de nem érheti tűző napsütés - mondta Könye Géza, aki azt is elmagyarázta, hogyan is fogja meg a kancsóka  a legyet:
-  A kancsó szélén nektár van, ezzel csalogatja magához  a rovarokat. A rovar megcsúszik a nektáros bordákon, beleesik az emésztőnedvbe, és már nem tud elmenekülni.
 Azt is megtudtuk: a kancsók idővel elhalnak, és a növény újakat növeszt: az elhalt kancsókat le kell vágni és - mivel kúszónövényről van szó - célszerű az indákat  karó mellett  felfuttatni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!