Otthon

2010.09.07. 03:26

Barkácsolás, házilag

Székesfehérvár - A kabarék egyik kedvenc témája: a férfi, aki otthon mindent megold, és ha kell, ha nem , mindennek flexszel esik neki... De miféle szerszámgépeket érdemes otthoni használatra beszerezni? - kérdeztük a szakembert.

Gábor Gina

- A "flexszel", azaz a sarokcsiszoló géppel  bánni  valóban amolyan férfias dologgá vált - mosolyog szakértőnk,  Áldott István, akitől azt is megtudjuk: azért hívják flexnek, mert ez volt az első gyártmány, ami forgalomba került. Ahogyan a másik  otthoni szerszámgépet, az ütvefúrót is ugyanezért nevezték hiltinek. Ez a két gép, ami az otthon barkácsolók számára nélkülözhetetlen. De mára akkora lett a kínálat ezekből a szerkezetekből, hogy nehéz eldönteni, melyiket válasszuk.

- A legfontosabb felmérni, hogy mire akarjuk használni a gépeket - tanácsolja a szakértő. - Előfordulhat, hogy a legegyszerűbb típus is megteszi, fölösleges a komoly beruházás. Annak viszont, aki iparszerűen foglalkozik például ács- vagy burkolómunkákkal,  fontos a strapabíró, nagyteljesítményű  készülék beszerzése, mert az egyszerűbb szerszámgép hamar tönkremegy.
De lássuk:  melyik szerszámgép pontosan mire is való?  Nos, a sarokcsiszológép nem véletlenül vált a házi barkácsmunka jelképévé, hiszen tényleg igen széles körben használható.  Áldott István mutatja a különféle tárcsákat, amelyek segítségével ez a készülék vágja a betont, a követ, a különböző fémeket  az alumíniumtól a rozsdamentes acélig... De  a műanyag kivételével  nemcsak a legkülönfélébb  anyagok feldarabolására, hanem ezek csiszolására, polírozására is alkalmas.  Ezért aztán  a megfelelő kiegészítők segítségével  akár több készüléket is kiválthatunk vele.
Hajdanán falfúrással is többen foglalkoztak vállalkozásban: mára ez visszaszorult, mert elérhetőbb áron kaphatók azok a gépek, amelyek a beton fúrására is alkalmasak. Így a panellakásban is gyorsabban felszerelhetünk mindent, s kevesebb ideig zavarjuk a szomszédokat. Az olcsóbb gépek kétfunkciósok: fúrnak és ütvefúrnak, a komolyabb készülékek kiegészülnek vésőfunkcióval is.  Ez azt jelenti, hogy ezeket a berendezéseket a fürdőszoba házilagos felújításánál, a  csempebontáshoz is használhatjuk...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!