Otthon

2010.08.24. 02:29

Diót a mosógépbe? - Kitűnő tisztítóhatás és természetes illat

Székesfehérvár - Helyes kis gömböcök, de aki nem tudja, mire valók, első látásra biztosan nem a mosást említené. Pedig egyre több környezetbarát háztartásba kerül be a szappanfafélék egyik egyedének termése. Kitűnő tisztítóhatás és természetes illat: Indiában régóta használják e diót.

J. Mező Éva

A mosódiót úgy is használhatjuk, hogy 12-15 darab mosódiót beleteszünk másfél liter vízbe, és fél óráig forraljuk. Ezt követően a diókat már ki kell dobni! Az elkészült főzet vegyszermentes mosószer-koncentrátum lesz. Egy ilyen főzet körülbelül 30 alkalomra elegendő, mivel mosásonként 40-50 milliliter fehérré varázsolja a ruhákat. Egyetlen hátránya, hogy a vér- vagy vörösborfoltokat nem tudjuk vele eltávolítani.

A mosódió koncentrátummal tisztítószerek garmadáját spórolhatjuk meg. Kiváló ablaktisztításhoz, mosogatáshoz, sőt még samponként is használhatjuk korpás, száraz vagy zsíros fejbőrre. Korpás haj esetén 5-10 percig hagyjuk a fejbőrön, néhány alkalom után örökre eltűnik a korpa.

Aki tovább akarja egyszerűsíteni takarítását, már folyékony mosódiót is vásárolhat, így nem kell magának elkészítenie a koncentrátumot, sőt egyre több helyen tűnnek fel a mosódióporok is. Ez már a modern háztartásokat támogató vegyszermentes tisztítószer. Elég belőle kettő-négy kanál egy-egy mosáshoz. Arra kell azonban a mosódiópornál figyelni, hogy a héjőrlemény vízben nem oldódik fel, ezt is kis vászonzacskóban kell a ruhák közé tenni.

Alternatív, de tisztító megoldások

Nem egyszer előfordul (főképp a kisgyermekes családokban), hogy boszszantó foltok kerülnek fotelunkra, falunkra. Adódik a kérdés: tényleg csak hatásos, de vegyszertartalmú tisztítószerekkel lehet eltávolítani? Korántsem: teafoltra ecetet, a vérfoltra hideg vizes mosószeres áztatást alkalmazhatunk eredményesen. A friss gyümölcsfoltot citrom vagy ecet oldja, a kiömlött kakaót a meleg, sós víz. A gyerekfirkát, zsírkrétát a falrólkefére kent fogkrémmel el lehet távolítani.

Szép otthon rovatunk többi cikkét ide kattintva olvashatja el!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!