Otthon

2009.10.20. 02:26

A váza téli dísze is lehet

FMH-információ - A fagyok beköszöntével nehezen bírom virág nélkül.

Gábor Gina

Ősszel még csak hagyján, kárpótolnak a színes levelek, de télre szívesen teszek a vázába szárazvirágot. Egy hete a kertszomszédom is megörvendeztetett, amikor a kerítésen átnyújtott egy csokor különleges, lilás virágzatú, hosszú füvet . A pampafű - mert így hívják - azóta a padlóvázámban díszlik, és segít átvészelni a hideg téli napokat, amikor a még a virágzó szobanövények is sztrájkolnak ...

A méltóságteli megjelenésű pampafű őshazája Brazília, Argentína és Chile. Számtalan örökzöld levele tömött csomót alkot. A levelekből előbukkanó egyenesen álló virágszárak 120-200 centisre is megnőnek, hosszú, kúpos, tollszerű bugában végződnek. A virágzat nem csak lila lehet - szépek az ezüstben, krémfehérben, rózsaszínben pompázó növények. Ha a kertben ültetnék pampafüvet, vegyük figyelembe, hogy a levegős, tápdús, jó vízáteresztő és nem túl nedves talajt kedveli. Ezért nem ültethetjük olyan helyre, ahol a talajban a víz összegyülhet. Tél előtt a virágos ágakat le szokták vágni (ezek kerülnek a vázába), majd az egész tövet érdemes száraz lombbal betakarni. A növény ugyan bírja a hideget, de a tövére jutó téli csapadékra érzékeny lehet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!