Összeköltöznek a hivatalok - A drága bérleményeket felszámolják, hogy olcsóbb legyen a működtetés

Székesfehérvár – A bérleti díjak kiváltása, az olcsóbb működtetés érdekében több megyei szakigazgatási szerv új helyre költözött. A cél az volt, hogy lehetőleg olcsóbban, a lakosság által elérhető helyen működjenek.

Tribolt Lajos


A szakigazgatási szervek 2011. január 1-gyel kerültek a kormányhivatal irányítása alá. A hivatalnál tapasztalták, hogy a szervezetek egy része nem állami tulajdonú épületben, hanem bérleményben működik és a bérleti díjak jelentős összeget tesznek ki. A kormányzati takarékossági szándékkal összhangban vizsgálni kezdték az olcsóbb megoldás lehetőségeit. Ilyennek ígérkezett, hogy próbálják a szakigazgatási szerveket az állami tulajdonú, a kormányhivatalhoz tartozó épületekben elhelyezni. Ehhez fel kellett mérni az egyes épületek kihasználtságát, informatikai kapcsolódását, a meglévő szerződéseket. Volt hivatal, amely havi 1,4 millió forintos bérleti díjért „lakott”. A felmérések után áltak neki az új elhelyezés megtervezésének. Paróczai Csaba, a megyei kormányhivatal igazgatója elmondta, sok egyeztetésre, tárgyalásra, informatikai vonal kiépítésre volt szükség, amíg eljuthattak a költözésig. Az újonnan igénybeveendő épületrészeket részben közfoglalkoztatottakkal hozatták rendbe, a pakolásokat, költöztetést az illető hivatal dolgozói végezték. Már májusban a munkaügyi központ Sörház téri épületének földszintjére költözött az Ady Endre utcából az igazságügyi szolgálat. Néhány hete a megyei földhivatal Várkörúti épületének harmadik emeletére költözött a kulturális örökségvédelmi hivatal, a főépítész és az építésügyi felügyelők. Utóbbiak a kormányhivatal központi épületéből, azért, hogy egy helyen legyenek a többi „rokon” céggel, s hogy bent is több hely maradjon. A mérésügyi és műszaki biztonsági hivatal is kiköltözik az Ady Endre utcai bérleményből az állategészségügyi hatóság Csíkvári úti épületébe. Erre úgy két hét múlva kerülhet sor, amikor az infromatikai kábelek bekötésével végeznek. A munkavédelmi és munkaügyi hivatal a helyén maradt, de már csak a földszintet veszi igénybe. A Megyei Intézményfenntartó Központ (MIK) gazdasági részlege a volt Barátság Házában, a szervezet irányítása a Megyeházán dolgozik. A művelődési házban felmondták a TIT bérletét és a város ajánlatára azok hamarosan a volt vízivárosi iskola épületébe és még egy másik épületbe költöznek. Így a művelődési ház épületébe átköltözhet a MIK vezetése is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!