Járvány

2020.05.14. 17:06

Újabb migrációs hullámokat indíthat el Európa irányába a járvány

A koronavírus nyomán kialakult helyzet újabb migrációs hullámokat indíthat el Európa irányába, amelyek a biztonsági és kulturális kockázatokon felül már egészségügyi fenyegetést is jelentenek – írta Szijjártó Péter.

Forrás: Facebook

Fotó: Szijjártó Péter

A külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán megosztott bejegyzésében, számolt be arról, hogy spanyol kezdeményezésre 14 európai uniós külügyminiszter vitatta meg a Földközi-tenger térségében kialakult helyzetet videokonferencia keretében.

Szijjártó Péter az egyeztetés után azt írta:

ez a térség már a világjárvány kitörése előtt is komoly nehézségekkel nézett szembe, azóta pedig a problémák csak még súlyosabbak lettek.

„A koronavírus nyomán kialakult helyzet újabb migrációs hullámokat indíthat el Európa irányába, amelyek a biztonsági és kulturális kockázatokon felül már egészségügyi fenyegetést is jelentenek”

- közölte.

„Az álláspontunk világos: az Európai Uniónak mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy ne induljanak ki Észak-Afrikából újabb migrációs hullámok” – fogalmazott.

Hangsúlyozta, hogy ehhez két dolgot kell tenni:

„szigorúan meg kell védeni a határainkat, és fejlesztéseket kell végrehajtani ott, ahol a legnagyobb szükség mutatkozik erre.”

A miniszter hozzátette: Magyarország mindebből kiveszi a részét, „több észak-afrikai országban nyújtunk segítséget az ivóvíz-ellátás biztosításához és az egészségügyi rendszerek működőképességének fenntartásához.

Mindemellett 1200 észak-afrikai fiatalnak adunk ösztöndíjat magyarországi egyetemeken és eddig 22 millió euróval támogattuk” az üldözött keresztény közösségeket.

A visegrádi országokkal együtt 35 millió euróval segítjük Líbiában a járvánnyal szembeni védekezést és a határok őrizetét – sorolta Szijjártó Péter.

Korábban Szijjártó Péter beszámolt a máltai miniszterelnökség vezetőjével folytatott tárgyalás után, nemhogy jelen van, de egyre súlyosabb a migráció jelentette fenyegetettség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában