Ország-világ

2021.04.30. 15:29

Az országuk szétesésétől tartó tábornokok mellett áll a franciák többsége

Helyesli azon volt és jelenlegi katonatisztek felhívását a franciák többsége, akik az ország „széteséséről” írtak, és jelezték, készek támogatni a patriotizmust megvédő politikusokat – jelentette a Valeurs Actuelles című jobboldali lap pénteken egy felmérésre hivatkozva.

6372208 29.10.2020 French soldiers patrol the area outside the Louvre museum as part of the Vigipirate security plan during the coronavirus disease outbreak in Paris, France. French President Emmanuel Macron announced nationwide month-long quarantine in France. The self-isolation regime across France will be introduced on October 30 amid the second wave of the coronavirus epidemic. Dominique Boutin / Sputnik (Photo by Dominique Boutin / Sputnik / Sputnik via AFP)

Forrás: Sputnik / AFP

Fotó: Dominique Boutin

A nagyjából 1600 főt érintő közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 58 százaléka támogatja a mintegy húsz nyugalmazott tábornok, száz, szintén többségében nyugalmazott magas rangú tiszt és több mint ezer katona által aláírt felhívást, amelyben Emmanuel Macron államfőt a patriotizmus képviseletére kérték. A szöveg először egy blogban, majd április 21-én a Valeurs Actuelles-ben jelent meg, a Charles de Gaulle néhai köztársasági elnök elleni puccskísérlet 60. évfordulóján.

A válaszadók 64 százaléka hallott a nyílt levélről, 38 százalékuk pontosan tudja, hogy miről van szó.

A Valeurs Actuelles által most közölt felmérés szerint a megkérdezettek közül sokan egyetértenek a nyílt levélben megfogalmazott néhány más kérdéssel is. Így például

az erőszak francia földön tapasztalható fokozódásával a megkérdezettek 84 százaléka ért egyet, 73 százalékuk a levélírókhoz hasonlóan szintén úgy gondolja, hogy Franciaország szét fog esni, 74 százalékuk egyetért azzal a megállapítással, hogy az antirasszizmus kontraproduktív hatást válthat ki, illetve azzal, hogy egyes francia városokban nem alkalmazzák a köztársaság törvényeit. Ez utóbbit a megkérdezettek 86 százaléka gondolja így.

A felmérésben részt vevők csaknem fele (49 százalék) támogatná a hadsereg beavatkozását a „rend helyreállítása érdekében”. Kevesebb mint harmaduk gondolja úgy, hogy az aláírókat szankcionálni kellene, mint ahogyan azt Florence Parly francia védelmi miniszter kilátásba helyezte.

Az aláírók elítélték „a szétesést, ami a hazát sújtja”, „a közösségek közötti gyűlölködést, amelyet egyfajta antirasszizmus táplál”, „az iszlamizmust és a külvárosi hordákat”, amelyek „az alkotmányunkkal ellentétes dogmák alá” kényszerítették az ország egy részét.

A katonák az írásukban jelezték, hogy

„készen állnak olyan politikusokat támogatni, akik a nemzet megóvására tekintettel vannak”.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy amennyiben a jelenlegi politika folytatódik,

„az aktív bajtársak beavatkozására lesz szükség”.

Franciaországban katonák ilyen jellegű állásfoglalása példátlan, a hadsereg hagyományosan távol tartja magát a politikai vitáktól. A köztisztviselőkre vonatkozik a „visszafogottság kötelezettsége”, amely a nyilvános állásfoglalásokban politikai semlegességet jelent. Az aláírók jelentős része viszont már nyugalmazott, és többen megmérették már magukat helyhatósági választásokon a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés színeiben.

Jean Castex francia miniszterelnök szerdán „a leghatározottabban” elítélte a nyílt levelet.

A több mint 1500 aláíró közül 18 aktív katonát azonosított a hadsereg, valamennyiüknek a katonai felső tanács elé kell állniuk.

Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés vezetője, aki a felmérések szerint a jövő évi elnökválasztás első fordulóját a 2017-es voksoláshoz hasonlóan megnyerheti, kedden ismételten támogatásáról biztosította az elégedetlen katonákat, és azt kérte, szavazzanak rá jövőre.

Borítókép: a francia hadsereg járőröző katonái a párizsi Louvre közelében

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában