Boszorkányüldözés

2024.05.31. 08:48

Bűnösnek mondta ki az esküdtszék Donald Trumpot, hatalmas a felháborodás egész Amerikában

Az esküdtszék mind a 34 vádpontban bűnösnek mondta ki csütörtökön Donald Trump volt amerikai elnököt az ellene üzleti iratok meghamisítása miatt, hallgatási pénz kifizetése nyomán indult büntetőeljárásban. A demokraták célja ellehetetleníteni Trumpot a novemberben esedékes elnökválasztás előtt - írja a Magyar Nemzet.

MW

Donald Trump volt amerikai elnök a manhattani büntetőbíróság tárgyalótermében a perében hozott ítélet kihirdetése napján, 2024. május 30-án

Fotó: Mark Peterson

A New York-i bíróságon ismertetett esküdtszéki döntés hathetes tárgyalási sorozatot zárt le.   

A védelemnek lehetősége van fellebbezésre.   

A 12 tagú esküdtszék mintegy 11 órán át tartó vita után jutott egyhangú döntésre.

Juan Merchan bíró, a büntetés mértékének közzétételét július 11-re tűzte ki, ami négy nappal előzi meg a Republikánus Párt elnökjelölő konvenciójának kezdetét, amelyen hivatalossá kell tenni a párt elnökjelöltjét.   

Donald Trump az esküdtszék ítéletének kihirdetése után a bíróság előtt elcsaltnak nevezte a teljes bűnvádi eljárást, amit véleménye szerint a Biden-adminisztráció indított annak érdekében, hogy politikai ellenfelének kárt okozzon. 

A nem hivatalos republikánus elnökjelölt a vádat kezdeményező demokrata párti kerületi ügyészt, Alkvin Bragget, "Soros-által támogatott ügyésznek" nevezte, és kijelentette, hogy az igazi ítéletet a választók mondják ki november 5-én, azaz a választás napján.   

Joe Biden amerikai elnök és nem hivatalos demokrata elnökjelölt kampánycsapata közleményben reagált az esküdtszék döntésére, ami szerint az New York-i bírósági eljárás azt mutatta meg, hogy senki nem áll a törvények felett. "Donald Trump tévesen hitte azt, hogy soha nem szembesül majd a törvény saját hasznára való megsértésének következményeivel" - olvasható a közleményben, ami hozzáteszi, hogy "egyetlen mód van Donald Trumpot az Ovális Irodától távol tartani: a szavazóurnáknál".     

A bíróság épülete előtt csütörtökön Donald Trump támogatói és ellentüntetők is összegyűltek. A két csoport között kisebb dulakodás is kialakult, mielőtt a rendőrség szétválasztotta volna őket.

– Biztos vagyok benne, hogy ez többet fog segíteni Trumpnak, hogy megnyerje a választást, mint hogy ártana neki – vélekedett Lindsey Graham, Dél-Karolina állam republikánus szenátora a Donald Trump elleni üggyel kapcsolatban. Álláspontja szerint az sem kizárt, hogy fellebbezés után a döntést visszavonják. 

A nyugati nagyhatalom történelmében először fordult elő, hogy egy volt elnökkel ez történik, ám a Trump elleni boszorkányüldözés nem most indult: a demokraták már jó ideje mindent igyekeztek elkövetni annak érdekében, hogy ellehetetlenítsék legnagyobb riválisukat az elnökválasztás előtt, ám tervüknek aligha lesz nagy sikere - írja a Magyar Nemzet.

További küzdelemre biztatta Trumpot Orbán Viktor

Donald Trump amerikai elnököt mindig is becsületes embernek ismerte – így reagált Orbán Viktor a hírre, miszerint az esküdtszék mind a 34 vádpontban bűnösnek mondta ki csütörtökön Donald Trumpot az ellene üzleti iratok meghamisítása miatt, hallgatási pénz kifizetése nyomán indult büntetőeljárásban.

A magyar kormányfő az X-en úgy fogalmazott: "Elnökként mindig Amerikát helyezi az első helyre, tiszteletet parancsol az egész világon, és ezt a tiszteletet a béke építésére használja. Hadd döntsenek a az emberek idén novemberben! Küzdj tovább, elnök úr!"

Graham mellett más republikánus politikusok is megosztották gondolataikat a döntéssel kapcsolatban.

Ronny Jackson texasi képviselő úgy fogalmazott: 

A demokraták most üzentek háborút. Mindenki tudja, hogy ez egy politikai ítélet.

Ennek ellenére nem sok esélyt lát arra, hogy a demokraták képviseletében Joe Biden jelenlegi elnök nyerje meg az elnökválasztást. Trump fia, ifj. Donald Trump a közösségi médiában egyszerű és lényegre törő választ adott az üggyel kapcsolatban: ilyen baromságot!

Marjorie Taylor Greene, Georgia állam képviselője pedig arra mutatott rá: a közvélemény-kutatások szerint Trump igen jó esélyekkel indul a novemberi voksoláson. „Mit csinálnak most [a baloldaliak], hogy … mutatványuk kudarcot vall?” – tette fel a kérdést. Hangsúlyozta reakciójában, hogy soha nem láttak ilyen szintű korrupciót még a „banánköztársaságokban” – azaz a politikailag többnyire instabil latin-amerikai és karibi országokban – sem.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában