Amerikai elnökválasztás

2024.03.17. 08:31

Trump: az elnökválasztás fordulópont lesz az amerikai történelemben

Donald Trump volt amerikai elnök, a novemberi amerikai választások republikánus jelöltje fordulópontnak nevezte az ország történetében az elnökválasztást, egyben úgy vélekedett, hogy ha nem őt választják meg a hivatalban lévő demokrata, Joe Biden ellenében, az az amerikai gazdaság számára "vérfürdőt" jelent majd.

MW

Donald Trump volt amerikai elnök és republikánus elnökjelölt az ohiói Vandaliában 2024. március 16-án

Forrás: AFP

Fotó: Kamil Krzaczynski

"November ötödike (a választások napja) lesz a legfontosabb dátum országunk történetében" - mondta Donald Trump az Ohio állambeli Vandaliában tartott pártgyűlésen, négy nappal azután, hogy megszerezte a republikánus jelöltséget, akárcsak Biden elnök a demokraták táborában.

A republikánus előválasztáson aratott győzelmét "minden idők leggyorsabbjának" nevezve hangsúlyozta, hogy ez egyben több mint hét hónapos várakozást is jelent a választási visszavágóig. 

Ez egy örökkévalóság, amikor szakmailag hozzá nem értő emberek irányítják az országot, és a vesztébe vezetik

 - jelentette ki viccelődve a politikus.

Trump egyben bírálta Kínának azt a tervét, hogy Mexikóban autókat építsen és adjon el amerikaiaknak. Azt mondta: "Nem fogják tudni eladni ezeket az autókat, ha engem megválasztanak". 

Ha nem választanak meg, az vérfürdő lesz az ország számára

 - mondta Donald Trump, látszólag a gazdasági helyzet romlására utalva.

Biden kampánycsapata az elhangzottakra közleményben reagált, amelyben Donald Trumpot a 2020-as elnökválasztás "vesztesének" nevezte, aki "fokozza a politikai erőszakkal való fenyegetőzést".

"Újabb január 6-át akar" - fogalmaztak, utalva a Donald Trump támogatói által 2021-ben a washingtoni törvényhozás ellen történt támadásra, "de az amerikai nép novemberben újabb választási vereséget mér rá, mert továbbra is elutasítja szélsőségességét, erőszakra való hajlamát és bosszúszomját".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában