Korcok vs. Pellegrini

2024.04.06. 10:43

Befejeződött a voksolás, magasabb lehet a részvételi arány az első fordulóénál

Szombaton este tíz után bezártak az utolsó szavazóhelyiségek is, így befejeződött Szlovákiában a közvetlen államfőválasztás második, döntő fordulója, amely érdemi fennakadások nélkül, az első becslések szerint az előző fordulóénál magasabb részvételi arány mellett zajlott.

MW

Ivan Korcok, a több ellenzéki párt támogatásával független jelöltként induló volt szlovák külügyminiszter a vetélytársával tartott televíziós vitán Pozsonyban 2024. április 3-án. Az elnökválasztás második fordulóját április 6-án tartják Szlovákiában

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Jakub Gavlak

A szavazóhelyiségek az eredeti tervek szerint este tíz órakor zártak volna, ám két választóhelyiségben öt perccel későbbre kellett tolni az urnazárást, s ezzel későbbre tolódott választás befejeződése, valamint a kampánycsend is. A szlovák hatóságok közlése szerint, ettől eltekintve az országos voksolás rendben, problémák nélkül zajlott.

A helyi sajtó napközbeni jelentései szerint a választás részvételi aránya vélhetően magasabb lesz az első fordulóban tapasztalt 51 százaléknál. Az államfőválasztás két héttel korábban tartott első köréből a második fordulóba két jelölt jutott tovább: Ivan Korcok korábbi külügyminiszter és Peter Pellegrini, a szlovák parlament és a második legnagyobb kormánypárt, a Hang (Hlas-SD) elnöke.

A választás nem hivatalos részeredményeit folyamatosan teszi majd közzé az éjszaka folyamán a Statisztikai Hivatal (SÚSR), a választás hivatalos végeredményének nyilvánosságra hozatala vasárnap várható.

A vonatkozó szlovák szabályozás szerint az államfőválasztás második fordulójában a győzelemhez már nem kell megszerezni az összes szavazásra jogosult választópolgár szavazatának legalább felét, hanem elégséges a szavazáson résztvevők többségének voksa.

Korábban írtuk:

Szlovákiában csaknem hatezer választóhelyiség nyílt meg országszerte szombaton reggel hét órakor, és ezzel megkezdődött az ország történetében a hatodik közvetlen államfőválasztás második, döntő fordulója – írja az MTI.

A választóhelyiségek a tervek szerint

szombaton este tízig tartanak nyitva, a voksoláson mintegy 4,3 millió szavazásra jogosult szlovákiai választópolgár vehet részt, ők közvetlen módon választanak köztársasági elnököt ötéves időszakra.

A két héttel ezelőtti, 51,9 százalékos választói részvétel mellett tartott első fordulóból ketten jutottak tovább: a jelenlegi pozsonyi kormány ellenzéke által támogatott Ivan Korcok, korábbi külügyminiszter, aki két hete a leadott szavazatok 42,51 százalékával megnyerte az első fordulót és Peter Pellegrini, a szlovák parlament és a második legnagyobb kormánypárt, a Hang (Hlas–SD) elnöke, aki az államfőválasztás első fordulójában a szavazatok 37,02 százalékát szerezte meg.

Az államfőválasztás első körében a továbbjutó két jelölt mellett még négyen szereztek 1 százalékot meghaladó szavazatot, többségük a második fordulóban Peter Pellegrini támogatására szólított fel.

A szlovák szabályozás szerint az államfőválasztás második fordulójában a győzelemhez elégséges a szavazáson részt vevők többségének voksa. Az idei megmérettetésen nem induló,  jelenlegi államfő, Zuzana Caputová megbízatási időszaka június 15-én jár le.

Az államfőválasztáson a szlovákiai álladó lakhellyel rendelkező szlovák állampolgárok személyazonossági igazolványuk bemutatása alapján szavazhatnak, a külföldön élők pedig útlevelük, illetve a külföldi lakhelyüket igazoló okmány bemutatásával. A parlamenti választásoktól eltérően, az államfőválasztáson nem lehet levélben szavazni, csak az ország területén lévő választóhelyiségekben.

A csütörtökön életbe lépett – és a szavazás este tíz órára várható befejezése idejéig tartó – kampánycsend értelmében a voksolás idején részvételi részeredményeket, valamint exit poll felméréseket sem lehet nyilvánosságra hozni. A választás hivatalos végeredményének nyilvánosságra hozatala vasárnap várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában