Izraeli–palesztin konfliktus

2024.03.05. 06:27

A ramadán alatt megkezdődik az ellenségeskedés lezárása Izraellel

Az izraeli–palesztin háború 151. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Palesztin családok szükségsátraknál a Gázai övezet déli csücskében levő Rafah menekülttáborban, az egyiptomi határnál 2024. február 29-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Haiszam Imad

Libanoni kormányfő: a ramadán alatt megkezdődnek Izraellel az ellenségeskedések lezárásáról szóló tárgyalások

A jövő héten kezdődő ramadán muszlim böjti hónap alatt indulnak meg a libanoni-izraeli határtérségben zajló ellenségeskedések lezárásáról szóló tárgyalások - közölte kedden Nadzsib Mikáti, Libanon ügyvivő miniszterelnöke. 

Szinte napi rendszerességű összetűzések zajlanak az izraeli hadsereg és a libanoni Hezbollah síita milícia között párhuzamosan az október 7-én kitört gázai övezeti háborúval.

Mikáti az adzs-Dzsadíd helyi rádiónak nyilatkozva elmondta, hogy a Hezbollahhoz közel álló Nabih Berri, a libanoni parlament elnöke tanulmányozza Amos Hochsteinnek, az amerikai elnök különmegbízottjának hétfői bejrúti látogatása során szóban előterjesztett javaslatát. 

Mikáti szerint a javaslat lényegében az ENSZ Biztonsági Tanács 1701-es számú határozata teljes körű végrehajtására összpontosított, amely dokumentum lezárta a Hezbollah és Izrael 2006-ban vívott háborúját.

A határozat a nem állami fegyveres szereplők kivonását irányozta elő Libanon déli részéről, valamint a libanoni hadsereg 15 ezer fős kontingensének odatelepítését. Libanon azzal vádolta Izraelt, hogy legalább 30 ezer alkalommal megsértette a határozatot. Mikáti hozzátette, hogy az elkövetkezendő 48 órában szeretne szót váltani Hochsteinnel a javaslatról, különös tekintettel Izrael ezzel kapcsolatos álláspontjára. Hochstein Bejrútból Tel-Avivba utazott tovább. A libanoni kormányfő ugyanakkor hozzátette, hogy a javaslatban szereplő rendelkezések végrehajtására vonatkozó ütemterv „rugalmas”.
A libanoni NNA hírügynökség kedden este számolt be arról, hogy legalább hárman életüket vesztették egy izraeli támadásban a dél-libanoni Hula faluban. A beszámoló szerint egy házaspárról és 25 éves fiúkról van szó. A csapás azt követően történt, hogy a Hezbollah az izraeli hadsereg állásait támadta a Sebaa-farmok térségében. Az izraeli hadsereg állítása szerint a Hezbollah rakétakilövő állásait támadták Hulában.

Az izraeli államfő üdvözölte az ENSZ jelentését a Hamász-fegyveresek nemi bűncselekményeiről

Jichák Hercog izraeli elnök üdvözölte kedden az ENSZ-jelentést, amely arról szól, hogy a Hamász fegyveresei nemi bűncselekményeket követtek el az izraeli települések elleni októberi támadásuk során, majd a Gázai övezetbe túsznak elhurcolt nők ellen is, és feltehetőleg még most is követnek el ilyeneket ott. 

Rendkívül fontos a jelentés, amelyet a konfliktusok során előforduló szexuális erőszakkal foglalkozó ENSZ-misszió vezetője, Premila Patten adott ki

– írta Hercog az X-en (volt Twitter).

Munkatársaival mintegy két héten át gyűjtötte Izraelben az adatokat, s az általuk nyilvánosságra hozott tények borzalmasak. A jelentés világosan és tisztességesen feltárja a Hamász terroristáinak izraeli nők ellen elkövetett szisztematikus és folyamatos szexuális bűncselekményeit

– hangsúlyozta az izraeli államfő.

A Hamász és szövetségesei tagadni próbálják tetteiket, és menekülnek előlük, de nem sikerül nekik, mert a bizonyítékok egyértelműek és döbbenetesek. A Hamász barbár háborús bűnöket követ el, és most a világ kötelessége, hogy határozottan elítélje és megbüntesse értük

– írta Hercog, és felhívta a figyelmet arra, hogy egyértelmű és közvetlen veszély leselkedik a még mindig a Gázai övezetben túszul fogva tartott izraeli női túszokra. Az ENSZ öt hónappal a gázai háború kitöréséhez vezető október 7-i terrortámadás után adta ki jelentését, amely szerint megalapozottan feltételezhető, hogy nemi erőszak, sőt, csoportos nemi erőszak történt legalább három helyszínen a támadások során. Arról is meggyőző információ áll rendelkezésre, hogy nemi erőszakot követtek el a túszok ellen, és ez még most is tarthat Gázában – vélekednek az ENSZ szakértői. A jelentés nem rendelkezik felhatalmazással a tettesek megnevezésére.

A Hamász visszautasítja a nemi erőszakról szóló ENSZ-jelentést

A Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet visszautasította és sajnálatosnak nevezte azt a hétfőn kiadott ENSZ-jelentést, amely szerint megalapozottan feltételezhető, hogy fegyveresei a gyilkosságok és a túszszedés mellett nemi erőszakot, sőt tömeges nemi erőszakot is elkövettek a dél-izraeli települések elleni október 7-i támadásuk során. A Hamász keddi közleményében hamisnak és megalapozatlannak nevezte a jelentés megállapításait, mert szerinte 

abban nem szerepelnek az állítólagos áldozatok tanúvallomásai, és jelen formájában csak arra szolgál, hogy lejárassák vele a palesztin ellenállás ügyét.

Pramila Patten, az ENSZ fegyveres konfliktusokban elkövetett nemi erőszakot vizsgáló különmegbízottja - aki február elején két hetet töltött el vizsgálata céljából Izraelben és Ciszjordániában - hétfői jelentésében azt írta:

 a Gázai övezet határvidékén legalább három helyen, köztük a Nova zenei fesztiválon csoportosan elkövetett nemi erőszak is történt; majd a Gázában jelenleg is fogva tartott izraeli túszokra utalva hozzátette, jó okkal hihető, hogy a Hamász aktivistái jelenleg is követnek el erőszakos szexuális cselekményeket.

Izrael még a jelentés közzétételét megelőzően közölte, hogy azonnali konzultációra hazahívja ENSZ-nagykövetét. Jiszráel Kac külügyminiszter a döntést azzal indokolta, hogy az ENSZ "megpróbálja agyonhallgatni a Hamász és szövetségesei által október 7-én elkövetett tömeges nemi erőszakot".

WHO: mintegy nyolcezer pácienst kell evakuálni Gázából

Mintegy nyolcezer pácienst kell evakuálni Gázai övezetből, amivel enyhíthetnének a helyi orvosokra és egészségügyi intézményekre nehezedő nyomáson – közölte kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Genfben. Rik Peeperkorn, a WHO palesztin területekért felelős képviselője elmondta, hogy a páciensek közül mintegy hatezren kényszerülnek kezelésre a Gázai övezetben Izrael és a radikális iszlamista Hamász öt hónapja tartó háborúja következtében égési sérülések, törések, illetve egyéb súlyos sebesülések miatt.

A WHO szerint október 7. és február 20. között 2293 pácienst evakuáltak a Gázai övezetből. Peeperkorn elmondta, hogy ezekben az erőfeszítésekben a WHO mellett Egyiptom, Izrael, valamint a palesztinok lakta térség hatóságai, illetve az érintett kórházak vezetései is közreműködtek.

Peeperkorn szerint a WHO november óta egy egyszerűsített egészségügyi evakuációs rendszert szorgalmaz. Egyiptom és egy sor közel-keleti, illetve európai ország felajánlotta, hogy befogadják a pácienseket és a kísérőszemélyeket. A WHO illetékese hangsúlyozta, hogy a háború sújtotta térségben lévő 36 kórházból 23 már nem működik, a fennmaradó egészségügyi létesítmények már csak korlátozottan, vagy csak minimálisan használhatók.

A jemeni húszik sikeres rakétatámadást hajtottak végre egy svájci konténerhajó ellen

A jemeni húszik által az M/V MSC SKY II nevű libériai zászló alatt hajózó, svájci tulajdonban lévő konténerszállító hajóra kilőtt két ballisztikus rakéta egyike eltalálta az Ádeni-öbölben közlekedő vízi járművet – közölte az Egyesült Államok közel-keleti és közép-ázsiai műveleteit irányító Középső Parancsnoksága (CENTCOM) kedden.

Az első jelentések szerint a hajón nem történt személyi sérülés, és a konténerszállító hajó nem kért segítséget, és folytatta útját – áll a CENTCOM közleményében.

Az Iránnal szövetséges húszik katonai szóvivője szerint több rakétával vették célba a hajót.

Az amerikai hadsereg közlése szerint a jemeni húszik egy ballisztikus rakétát is kilőttek Jemenből a Vörös-tenger déli részére, az azonban a vízbe csapódott.    

Korábban az Egyesült Államok és Nagy-Britannia csapásokat mért jemeni húszi célpontokra, és a lázadók csoportját terrorszervezetté minősítette.

Az Irán által támogatott húszik a Vörös-tengeren közlekedő – szerintük Izrael felé tartó vagy Izraelt védő – kereskedelmi és hadihajókat támadják rendszeresen azóta, hogy Izrael októberben hadműveleteket kezdett a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet ellen. A támadások miatt számos, Ázsiából Európába tartó teherhajó jóval hosszabb úton közlekedik, elkerülve a Vörös-tenger térségét.

Az izraeli légierő egyik AH64 Apache harci helikoptere rakétákat lő ki a Gázai övezet felett 2024. március 4-én
Fotó: Ohad Zwigenberg / Forrás: MTI/AP

ENSZ-szakértők: feltehető, hogy tömeges nemi erőszak is előfordult a Hamász támadása során

Alappal feltehető, hogy szexuális erőszak és tömeges nemi erőszak is előfordult több helyszínen a radikális iszlamista Hamász Izrael elleni október 7-i támadása során – derül ki ENSZ-szakértők hétfőn közzétett jelentéséből.

A szakemberek csapata, amelyet Pramila Patten, az ENSZ fegyveres konfliktusokban elkövetett szexuális erőszakot vizsgáló különmegbízottja vezet, január 29. és február 14. között látogatott Izraelbe adatgyűjtésre, valamint a nemi erőszak eseteiről szóló információk kiértékelésére és hitelesítésére.

„Hiteles közvetett információkat is sikerült gyűjteni, ami szexuális erőszak egyes formáira utalhat, ideértve nemi szervek csonkítását, szexuális kínzást, vagy kegyetlen, embertelen és megalázó bánásmódot” – olvasható a 24 oldalas ENSZ-jelentésben.

A Hamász ismételten tagadta az ilyen bűncselekményekkel kapcsolatos vádakat.

„A küldöttség világos és meggyőző információkat talált arról, hogy a Gázai övezetbe hurcolt egyes túszokat szexuális erőszaknak vetették alá, és alappal feltehető, hogy az ilyen erőszakcselekmények folytatódnak” – áll a jelentésben.

A szakértői csoport szerint teljes körű vizsgálatra van szükség az elkövetett szexuális erőszakcselekmények nagyságrendjének felmérésére.

A szakemberek beszámoltak arról is, hogy megvizsgálták a palesztin férfiakkal és nőkkel szemben elkövetett szexuális erőszak eseteit is, amelyeket hatósági őrizetben, illetve a házkutatások során és ellenőrzőpontokon szenvedtek el. Ennek érdekében intézményes, illetve civil szervezeti forrásokon felül közvetlen interjúkra is támaszkodtak. Az ügyben megkeresték az izraeli igazságügyi minisztériumot és katonai főügyészt is, akik szerint nem voltak feljelentések az izraeli hadsereg tagjai ellen szexuális erőszak miatt.

António Guterres ENSZ-főtitkár már tavaly is az ilyen túlkapások gondos kivizsgálását sürgette mondván, hogy a „nemi alapú erőszakot mindenkor és mindenhol el kell ítélni”.

„Az ENSZ azt állítja, hogy törődik a nőkkel, de miközben itt beszélünk izraeli nőket erőszakolnak és bántalmaznak a Hamász terroristái. Hol van az ENSZ hangja?” – jelentett ki hétfőn Gilad Erdan, Izrael állandó ENSZ-nagykövete a világszervezet Közgyűlésében.

Kíméletlen nyomást kell gyakorolni a Hamászra, hogy véget vethessünk a szexuális erőszaknak és haladéktalanul kiszabaduljanak a túszok

– tette hozzá Erdan.

Jiszráel Kac izraeli külügyminiszter a jelentés közzétételét megelőzően a nap folyamán közölte, hogy azonnali konzultációkra hazahívják az ország ENSZ-nagykövetét. Kac arra hivatkozott, hogy az ENSZ „megpróbálja agyonhallgatni a Hamász és szövetségesei által október 7-én elkövetett tömeges erőszakolásokat”.   

Kac bírálta Guterrest is, amiért nem hívta össze az ENSZ Biztonsági Tanácsát a vizsgálat eredményeinek megvitatására, valamint a Hamász terrorszervezetté nyilvánítása végett.

Ez történt hétfőn:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában