Izraeli–palesztin konfliktus

2024.03.18. 09:08

Josep Borrell: Izrael éhínséget idéz elő Gázában

Az izraeli–palesztin háború 164. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Izraeli harckocsizók a Gázai övezet határtérségében, egy dél-izraeli gyülekezési ponton 2024. március 13-án

Forrás: MTI/AP

Fotó: Tsafrir Abayov

Nem engedte be Izrael a Gázai övezetbe az UNRWA vezetőjét

Izrael nem engedte belépni a Gázai övezetbe az ENSZ palesztin menekülteket segélyező ügynökségének (UNWRA) vezetőjét - közölte az UNRWA és Egyiptom, példátlannak nevezve a lépést a térség masszív humanitárius szükségletei közepette. 

Philippe Lazzarini, az UNRWA főbiztosa kairói sajtótájékoztatóján közölte, hogy

 az egyiptomi határhoz közeli Rafahba készült, de az izraeli hatóságok nem engedték belépni az övezetbe. 

Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszter példátlannak nevezte, hogy az izraeli kormány megtagadta a belépést egy ilyen magas tisztséget betöltő személytől. 

Az izraeli kormányfő, illetve a külügyminisztérium egyelőre nem reagált megkeresésekre az ügyben. 

"Azon a napon, amikor új adatok kerültek napvilágra a gázai övezeti éhínségről, az izraeli hatóságok megtagadták tőlem a belépést" - írta az X-en Lazzarini az ENSZ jelentésére utalva, amely küszöbön álló éhínségre figyelmeztetett a terület északi részén. 

Hozzátette, hogy 

látogatásával javítani szeretett volna a humanitárius műveleteken. 

"Ez a szemünk láttára, emberi tevékenység miatt bekövetkezett éhínség csorbát ejt kollektív emberiességünkön" - húzta alá. 

Lazzarini már korábban is figyelmeztetett azokra a törekvésekre, amelyekkel véget akarnak vetni az UNRWA tevékenységének a palesztin területeken. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök egyenesen a szervezet feloszlatását követelte, miután a zsidó állam hatóságai azzal vádolták meg az UNRWA-t, hogy több alkalmazottja részt vett a 2023. október 7-i terrortámadásban. 

A főbiztos kairói látogatása alkalmával hangsúlyozta, hogy versenyt futnak az idővel, hogy megelőzzék az éhínséget. Mint mondta, 

kellő politikai akarattal a Gázai övezetet eláraszthatnák élelmiszerrel a határátkelőkön keresztül. 

Hozzátette, hogy a segélyszervezet több mint 150 létesítményét érte találat. Hozzáfűzte, hogy a szervezet több tagját is őrizetbe vették és "kemény körülmények között kihallgatták, bántalmazták, illetve megalázták".

II. Abdalláh: az egész régióban katasztrofális következményekkel járhat a konfliktus

Jordánia királya hétfőn arra figyelmeztetett, hogy a gázai fegyveres konfliktus az egész régióra nézve katasztrofális következményekkel járhat.

Az ammáni udvar tájékoztatása szerint II. Abdalláh a brazil külügyminiszterrel, Mauro Vieirával folytatott tárgyalása után

haladéktalan és tartós tűzszünetet követelt a Gázai övezet civil lakosságának megkímélése és humanitárius megsegítése érdekében.

Az uralkodó egyúttal megköszönte Brazíliának, hogy szintén sürgeti a gázai hadműveletek mielőbbi befejezését, valamint azt, hogy továbbra is támogatja az ENSZ palesztin menekülteket segélyező szervezetét (UNRWA).

A jordániai király méltatta továbbá, hogy

a dél-amerikai ország kiáll a palesztin–izraeli konfliktus két állami megoldáson alapuló rendezése mellett.

A két állami megoldás az uralkodó szerint elengedhetetlen a palesztin kérdés igazságos rendezése, valamint a régió békéjének és stabilitásának a megteremtése érdekében.

Palesztin menekülteknek készítenek ételt önkéntesek a World Central Kitchen (WCK) spanyol nem kormányzati segélyszervezet egyik konyháján, a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban 2024. március 18-án
Fotó: Haiszam Imad / Forrás: MTI/EPA

Josep Borrell: Izrael éhínséget idéz elő Gázában

Izrael éhínséget idéz elő a Gázai övezetben, a lakosság kiéheztetését háborús fegyverként használja – jelentette ki az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben, az Európai Humanitárius Fórumon elmondott beszédében hétfőn.

Josep Borrell a kétnapos brüsszeli rendezvényt megnyitva hangsúlyozta: elfogadhatatlan, ha civilek kiéheztetését fegyverként használják bármely háborús konfliktusban.

Gázában már nem az éhínség küszöbén állunk, hanem az éhínség közepén, amely emberek ezreit érinti

– jelentette ki az uniós főképviselő, hozzátéve: a helyzetet súlyosbítja, hogy a Gázai övezetben kialakult éhínség emberi tevékenység következménye. Úgy fogalmazott:

a Gázai övezet nemcsak több ezer palesztinnak, hanem „a humanitárius jog elveinek temetője” is.

A World Central Kitchen (WCK) spanyol segélyszervezet felvételén teherautóra rakodják a palesztin lakosságnak szánt első tengeri segélyszállítmányt a Földközi-tenger partján, Gázavárosnál 2024. március 16-án, négy nappal az után, hogy az Open Arms civilszervezet hajója kétszáz tonna alapélelmiszerrel útnak indult a ciprusi Lárnaka kikötőjéből. A WCK helyi partnerekkel együtt 60 közösségi konyhát működtet a Gázai övezetben, ahová a szervezet saját közlése szerint 1500 teherautónyi élelmiszert szállított, és ahol 37 millió adag ételt biztosított a háború októberi kezdete óta
Forrás: MTI/AP/World Central Kitchen

Hajnalban heves tűzharc zajlott a gázai Sifa kórházban

Öt órán át tartó heves tűzharc zajlott a Gázai övezet északi részén fekvő Sifa kórházban az izraeli hadsereg (IDF) és az iszlamista Hamász terrorszervezet fegyveresei között hajnalban – jelentette az IDF szóvivője hétfőn.

Daniel Hagari katonai szóvivő szerint azonnali beavatkozást igénylő hírszerzési információt követően a Sifa kórház területének meghatározott részén „precízen meghatározott” katonai műveletet hajtottak végre.

Izraeli értesülések szerint a Hamász vezetői a kórház területéről irányították Izrael elleni harcukat. Hagari hangsúlyozta, hogy nem a gázai civilek, hanem a civilek mögött rejtőzködő Hamász ellen harcolnak, és igyekeznek elkerülni a civilek sérülését.

Az IDF éjjel fél 2-kor körülvette a kórházat, ezzel megakadályozva a fegyveresek elmenekülését. Reggelig mintegy nyolcvan palesztint tartóztattak le. Felszólították a palesztin fegyvereseket, hogy hagyják el a kórházat, és adják meg magukat.

Az IDF drónok és különleges technikai eszközök bevetésével harcol, hogy taktikai, hírszerzési és hadműveleti előnyt biztosítson katonáinak. A razzia célja annak megakadályozása, hogy a Hamász ismét a Gázai övezet északi részének terrorista főhadiszállásává alakítsa a Sifa kórház épületegyüttesét.

Az IDF arabul beszélők segítségével kommunikál a kórházban található gázaiakkal, és saját orvosai is részt vesznek a rászorulók megsegítésében. Az akció mellett humanitárius segélyeket, vizet és élelmet is szállítanak az intézménybe; a betegek és az egészségügyi személyzet evakuálására nincs szükség.

A Hamász ellenőrzése alatt álló gázai egészségügyi minisztérium közlése szerint halottak és sebesültek vannak a kórházban, az intézmény bejáratánál tűz ütött ki, és a kommunikáció megszakadt.

Izraelt heves nemzetközi bírálat érte tavaly, amikor az IDF először támadta meg a kórházat, amely alatt később alagutakat tártak fel. Az IDF szerint ezeket a járatokat és földalatti termeket a Hamász parancsnoki és irányító központként használta.

Ez történt vasárnap:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában