Izraeli–palesztin konfliktus

2024.02.18. 10:44

A brazil elnök szerint ami Palesztinában zajlik, az népirtás

Az izraeli–palesztin háború 135. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

A helyszínt biztosítják rendőrök Bné-Reem környékén 2024. február 16-án, miután egy fegyveres tüzet nyitott egy buszmegállóban várakozókra az izraeli Gedera közelében fekvő településnél. Egy ember életét vesztette, öt megsebesült, a támadót egy katona agyonlőtte

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Ilan Aszajag

Az izraeli külügyminiszter bekérette a brazil nagykövetet 

A brazil elnök, Luiz Inácio Lula da Silva azzal vádolta Izraelt vasárnap, hogy népirtást követ el Gázában, és a holokauszthoz hasonlította azt, ahogy a palesztinokkal bánik Izrael a háborúban. Jiszráel Kac izraeli külügyminiszter az X-en (korábbi Twitter) közölte, bekéretik a brazil nagykövetet, hogy tiltakozzanak nála a brazil államfő kijelentései miatt.

Senki sem vitathatja el Izrael jogát az önvédelemhez

– hangoztatta Kac.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szégyenletesnek és súlyosnak nevezte a brazil elnök kijelentéseit.

Ez a holokauszt bagatellizálása, és a zsidó nép és Izrael önvédelmi joga elleni támadás kísérlete. A vörös vonal átlépését jelenti, ha valaki párhuzamot von Izrael és a nácik, Hitler között

– szögezte le.

A brazil államfő, Luiz Inácio Lula da Silva úgy fogalmazott:

Ami a Gázai övezetben zajlik az nem háború, hanem népirtás. Ez nem katonák katonákkal vívott háborúja. Ez egy rendkívül jól felszerelt hadsereg harca nőkkel és gyermekekkel. Ami a Gázai övezetben zajlik a palesztin néppel, ahhoz nincs fogható a történelemben. Valójában mégis, ilyesmi történt, amikor Hitler elhatározta a zsidók legyilkolását

– jelentette ki Lula da Silva Addisz-Abebában, ahol az Afrikai Unió csúcstalálkozóján vesz részt.

Tovább folynak a harcok a Gázai övezetben

A hétvégén is folytatódtak a harcok a Gázai övezetben az izraeli hadsereg (IDF) és az övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet között.

Az IDF vasárnap reggeli jelentése szerint 

az izraeli katonák a Gázai övezet déli részén, Hán-Juniszban található Nasszer kórházban és környékén voltak bevetésen. Emellett folytatták a légi és szárazföldi hadműveleteket az övezet teljes hosszában, terrorista infrastruktúrát, épületeket támadtak, fegyverek után kutattak, és megöltek számos iszlamista fegyverest.  

A Ciszjordánia északi részén fekvő Turmusz Ajában élők beszámolói szerint éjszaka izraeli telepesek járműveket gyújtottak fel és arabellenes gyűlöletkeltő graffitiket festettek településükön épületek falára.     

Fegyvercsempészet gyanújával letartóztattak egy kelet-jeruzsálemit, akinek a járművében egy vállról indítható rakétát, kilenc gránátot és több mint ezer töltényt találtak, amelyeket a rendőrség gyanúja szerint terrortevékenységre szánt. A huszonnégy éves férfit Izrael északi részén, Karmiel város közelében fogták el, és vitték kihallgatásra.   

A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász szervezet fogságában élő túszok kiszabadításáért küzdők vörösre festették vasárnap reggel a miniszterelnöki rezidencia közelében lévő szökőkút vizét, és egy táblát helyeztek el mellette, miszerint "elég vér ömlött, alku került az asztalra."   

"Tele vagyunk aggodalommal és haraggal amiatt, hogy a miniszterelnök meghiúsítja az elraboltak visszaszerzésének szórványos esélyeit. Minden olyan nap, amelyen nem születik megállapodás, csökkenti élve hazajutásuk esélyét. Bátor és életet igenlő vezetést követelünk, azonnali alkukötést. Követeljük, hogy a miniszterelnöknek ne legyen fontosabb Bengvír és koalíciójának egyben maradása az életek megmentésénél, és az elraboltak visszajuttatásánál" - írták közleményükben az akció végrehajtói.   

Szombat este a tel-avivi Kaplan utcában tüntetők ezrei demonstráltak a kormány ellen, és követeltek előrehozott parlamenti választásokat Izraelben. A tiltakozók utakat zártak el, s a rendőrség többeket ezért pénzbírsággal sújtott. Benjamin Netanjahu miniszterelnök cezareai háza mellett, valamint Jeruzsálemben, Haifában és Beér-Sevában is tüntetéseket tartottak hasonló jelszavakkal.

Ez történt szombaton:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában