Támogatás

2024.02.05. 18:35

Szijjártó Péter Magyarország együttérzését fejezte ki a Chilében pusztító erdőtűz miatt

Magyarország együttérzését fejezte ki chilei kollégájának a valparaísói erdőtűz áldozatai és családtagjai iránt a külgazdasági és külügyminiszter.

MW

Erdőtűz pusztít a chilei Valparaiso régióban fekvő Vina del Mar település közelében 2024. február 3-án

Forrás: MTI/EPA/EFE

Fotó: Ailen Diaz

Az Alberto van Klaveren Stork chilei külügyminiszternek címzett – az MTI-hez is eljuttatott levelében – a magyar tárcavezető azt írta, nagy megdöbbenéssel értesült a pusztító valparaísói tűzről, amely rendkívüli emberéleteket követelt, és súlyos anyagi és természeti károkat okozott.

Hadd fejezzem ki Magyarország szolidaritását ebben a nehéz helyzetben önöknek, és mindenekelőtt az áldozatoknak és családtagjaiknak, valamint Chile polgárainak

– fogalmazott Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter elismerését fejezte ki a lángok ellen hősiesen küzdő tűzoltóságnak és katonaságnak a civilek védelmében tett erőfeszítéseikért.

Gondolataim és imáim azokkal vannak, akik veszteségeket szenvedtek, kívánok nekik minden erőt ennek a tragédiának a feldolgozásához

– zárta levelét Szijjártó Péter.

A Chile Valparaíso megyéjében pénteken délután kezdődött erdőtűz a közelben található településekre is átterjedt, vasárnap délelőttre a jelentős természeti káron túl számos emberáldozatot követelt. 

A beszámolók szerint már jóval 100 feletti az elhunytak száma és óriási anyagi károk keletkeztek.

Gabriel Boric elnök a 2010. évi februári földrengéshez hasonlította a tűzvész következményének mértékét és a tűz megfékezése után kezdődő helyreállítást, és 2 napos nemzeti gyászt hirdetett.

BORIC, Gabriel
A pusztítás nyomai a chilei Valparaiso régióban tomboló erdőtüzet követően Vina del Mar településen 2024. február 4-én
Fotó: Adriana Thomasa / Forrás: MTI/EPA/EFE

A tárca közlése szerint az oltási és mentési munkálatokat a chilei Katasztrófavédelmi és -megelőzési Államtitkárság koordinálja (SENAPRA), ugyanakkor a Külügyminisztériumban is létrejött egy válságstáb Alberto van Klaveren Stork miniszter vezetésével. A SENAPRA megkezdte annak a listának az összeállítását, melynek biztosításához Chile nemzetközi segítséget fog kérni. Az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusa készen áll a kérés fogadására.

Erdőtûz a chilei Valparaiso régióban fekvő Vina del Mar település közelében 
Fotó: Ailen Diaz / Forrás: MTI/EPA/EFE

A latin-amerikai országok mellett már Ferenc pápa is szolidaritását fejezte ki a chilei népnek a természeti katasztrófában elszenvedett veszteségekért.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában