Szigorítás

2024.02.29. 22:19

Pszichológiai alkalmassági vizsgálatot vezetnek be a gyermekotthonok vezetőinél

A Facebook oldalán tett bejelentést Rétvári Bence államtitkár csütörtök este. Mostantól szigorú pszichológiai alkalmassági vizsgálat lesz a gyermekvédelmi intézményvezetők, valamint helyetteseik kinevezésének és foglalkoztatásának feltétele.

MW

Rétvári Bence, a tárca parlamenti államtitkára a minisztérium és a szülői szervezetek közötti egyeztetést követően tartott sajtótájékoztatón a Belügyminisztériumban

Forrás: MTI

Fotó: Hegedüs Róbert

Rétvári Bence azt írta: ahogyan azt Orbán Viktor miniszterelnök már bejelentette, a kormány több szigorítást hajt végre a gyermekvédelmi intézményekben, hogy soha többé ne essen bántódásuk a gyermekeknek sehol, így az intézmény falain belül sem. A szerdai kormányülést követően máris itt az első szigorítás – közölte.

RÉTVÁRI Bence
Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára bejelentette, hogy szigorú pszichológiai alkalmassági vizsgálatokat végeznek majd a gyermekotthonok vezetőinél
Fotó: Kovács Tamás / Forrás: MTI

Visszamenőlegesen is kötelező a pszichológiai vizsgálat 

Az államtitkár ismertetése szerint teljes körű vezetési, személyi kompetenciákat, valamint szexuális devianciákat, függőségeket is vizsgálnak minden gyermekotthon vezetőjénél és helyettesénél.

Az erről szóló kormányrendelet hamarosan olvasható lesz a Magyar Közlönyben, és azonnal hatályba is lép,  hogy a vizsgálatok minél hamarabb megkezdődhessenek. A vizsgálatokat nemcsak az új kinevezéseket megelőzően, hanem a jelenlegi intézményvezetők esetében is elrendelik

– tudatta Rétvári Bence. A pszichológiai alkalmassági vizsgálat a Pintér Sándor belügyminiszter által jóváhagyott szakmai protokoll alapján történik majd, és azt minden intézményvezető és -helyettes esetében kétévente ellenőrzik, tette hozzá. Az államtitkár bejegyzésében közölte azt is, hogy a belügyminiszter meghatározza a gyermekvédelmi intézményvezetőktől elvárt vezetői kompetenciákat is, amelynek vizsgálata szintén része lesz a bevezetendő pszichológiai alkalmassági vizsgálatnak. 

Vizsgálják például az általános pszichés állapotot, az érzelmi-indulati kontrollt, a pszichés terhelhetőséget, a stressz-szel megküzdés képességét, a felelősségtudatot, a kóros függőségeket (például játékszenvedélyt, alkoholfüggőséget, drogfüggőséget), az öngyilkosságra való hajlamot és szexuális devianciákat is.

V. János már kinevezésekor is homoszexuális és aberrált lehetett

Rétvári Bence arra is felhívta a figyelmet: ahogyan azt Orbán Viktor már bejelentette, minden gyermekotthonra kiterjedő vizsgálatot rendelt el, és készül a második gyermekvédelmi törvénycsomag is, valamint tovább szigorodnak a pedofil bűncselekményekre vonatkozó büntetési tételek.

Pedofiloknak nincs kegyelem, és nem lehet őket szabadlábra helyezni sem

– hangsúlyozta az államtitkár. Rétvári Bence arról is beszámolt, hogy a kormány a szerdai ülésén részjelentést hallgatott meg a bicskei gyermekotthon ügyéről. A gyermekeket molesztáló V. Jánost úgy nevezte ki a fővárosi önkormányzat a gyermekotthon igazgatójává, hogy tudhatták róla, „homoszexuális és szexuálisan aberrált” – írta bejegyzésében az államtitkár.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában