Ukrán válság

2024.01.18. 06:43

A NATO 90 ezer katonát mozgósít az orosz haderő elrettentése céljából

694. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

A Burevij (Hurikán) ukrán rohamdandár katonái az egység frontszolgálatot megelőző kiképzésén egy Kijev környéki gyakorlótéren 2023. november 1-jén

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Szerhij Dolzsenko

Moszkvában a külügyminisztériumba kérették a francia nagykövetet az állítólagos francia zsoldosok ügyében

Bekérették Pierre Lévy moszkvai francia nagykövetet az orosz külügyminisztériumba a francia fegyveresek ügyében, akikre Harkivban mért csapást az orosz hadsereg - közölte csütörtökön Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő.

"Azzal kapcsolatban, hogy az orosz fegyveres erők megsemmisítették külföldi harcosok egy ideiglenes telepítési pontját Harkivban, a francia nagykövetet behívták a külügyminisztériumba " - mondta Zaharova.

A orosz védelmi minisztérium szerdán közölte, hogy január 16-án az orosz hadsereg csapása Harkivban lerombolt egy épületet, amelyben külföldi, főként francia zsoldosok állomásoztak. A tájékoztatás több mint 60 "zsoldos" életét vesztette, további több mint húszat pedig kórházba szállítottak.

A moszkvai katonai tárca csütörtökön külföldi "zsoldosok" két újabb ideiglenes telephelyére mért csapásól tett bejelentést.

A francia külügyminisztérium csütörtökön cáfolta, hogy lennének francia zsoldosok Ukrajna területén.

 "Franciaország a nemzetközi jog maradéktalan betartása mellett katonai eszközökkel és katonák kiképzésével segíti Ukrajnát szuverenitása, függetlensége és területi integritása védelmében vívott harcában. Franciaországnak nincsenek zsoldosai sem Ukrajnában, sem máshol, ellentétben bizonyos más országokkal" - idézte a párizsi minisztérium közleményét az i24news.tv/fr francia hírportál.

A NATO 90 ezer katonát mozgósít az orosz haderő elrettentése céljából

A NATO 90 ezer katonát mozgósít az orosz haderő elrettentése céljából - jelentette be Christopher Cavoli tábornok, a szervezet európai erőinek főparancsnoka csütörtökön.

Az amerikai tábornok a NATO-tagországok védelmi vezetőinek kétnapos találkozóját lezáró sajtótájékoztatón elmondta: a Steadfast Defender 2024 elnevezésű hadgyakorlat, amely elmúlt évtizedek legnagyobb mozgósítása lesz, jövő héten kezdődik és májusig tart majd, a műveletben mind a 31 tagország részt vesz, és támogató tagként Svédország is.

A szövetség megmutatja, hogy az Észak-Amerikából érkező erők transzatlanti mozgása révén képes megerősíteni az euroatlanti térséget. A Steadfast Defender művelet 2024 egyértelműen demonstrálni fogja egységünket, erőnket és eltökéltségünket értékeink és a szabályokon alapuló nemzetközi rend védelmében

 - nyilatkozta Christopher Cavoli tábornok.

Rob Bauer admirális, a NATO katonai bizottságának elnöke a sajtótájékoztón elmondta: Oroszország legutóbbi támadásai Ukrajnában pusztító hatásúak, azonban katonailag nem hatékonyak.

"Ugyanakkor jelentős katonai sikereket látunk az ukrán oldalon. Több mint 300 ezer az elesett orosz katonák száma, az ukrán erők több ezer orosz harckocsit és páncélozott járművet és több száz repülőgépet semmisítettek meg, továbbá felszabadították elfoglalt területeik 50 százalékát - mutatott rá. Szintén hatalmas eredménynek nevezte, hogy Ukrajna valódi haditengerészet nélkül is képes volt visszaszorítani az orosz fekete-tengeri flottát és megnyitni egy gabonafolyosót.

Megerősítette: a szövetség továbbra is határozottan elkötelezett az iránt, hogy támogassa az ukrán védelmet: "Ez nem jótékonyság. Az Ukrajnának nyújtott támogatás közvetlen befektetés a saját biztonságunkba. A tartós, tárgyalásos megoldás elérésének egyetlen módja az ukrán pozíció megerősítése a harctéren" - emelte ki.

Litván önjáró löveg (j) és német harckocsi a Griffin Storm 2023 fedőnevű litván-német NATO-hadgyakorlaton a Vilniustól mintegy 60 kilométerre, északra fekvő Pabrade gyakorlóterén 2023. június 26-án 
Fotó: Valda Kalnina / Forrás: MTI/EPA

A tavalyi vilniusi csúcstalálkozón elfogadott új védelmi tervekkel kapcsolatban közölte, hogy a tervek tartalmazzák a haderőszerkezeti követelményeket, amelyek meghatározzák a szükséges felszerelések és szervezetek számát és típusait minden régióban és területen.

"Ez közvetlenül beépül a NATO védelmi tervezési folyamatába, és az elkövetkező évtizedekre meghatározza fegyveres erőinket. A NATO és a nemzeti védelmi tervek még soha nem voltak ilyen szorosan összekapcsolva - hangsúlyozta.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a védelem tekintetében az egész társadalomra kiterjedő megközelítésre, nagyobb energiafüggetlenségre és rugalmasabb infrastruktúrára van szükség.

Egy donyecki település bevételét jelentette be az orosz védelmi minisztérium

Elfoglalta az orosz hadsereg a donyecki régióban lévő Veszele települést az elmúlt nap folyamán, és megsemmisítette külföldi "zsoldosok" két ideiglenes állomáshelyét - közölte csütörtöki hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium.

Szergej Lebegyev, akit a RIA Novosztyi a "mikolajivi ellenállás koordinátorának" nevezett, a hírügynökségnek "helyi földalatti aktivistákra" hivatkozva azt állította, hogy a külföldi "zsoldosokra" Harkivban kedd este mért csapás megölte az ukrán féllel kollaboráló Orosz Önkéntes Hadtest (RDK) több vezetőjét. A fegyveres csoport tagjai több, az oroszországi Brjanszk és Belgorod megyében lévő település elleni támadásban vettek részt. Lebegyev szerint az RDK az ukrán Azov alakulat és katonai hírszerzés (GUR) által létrehozott Kraken diverzáns alegység része.

A moszkvai katonai tárca közölte, hogy 

a precíziós fegyverekkel végrehajtott harkivi támadás megölt több mint hatvan, zömében francia "zsoldost", további mintegy húszat pedig megsebesített.

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) csütörtökön bejelentette, hogy újabb 68 külföldi ellen emelt távollétükben vádat amiatt, hogy Ukrajna oldalán "zsoldosként" részt vettek a háborúban. A vádlottak hét országból származnak.

Eddig összesen 591 külföldi állampolgár ellen indítottak hasonló címen eljárást, ők 46 országból érkeztek. A legtöbben az Egyesült Államok, Kanada, Grúzia, Izrael, az Egyesült Királyság, Németország, Litvánia és Lettország állampolgárai.

Az orosz védelmi minisztérium csütörtöki hadijelentése szerint az orosz haderő három frontszakaszon tíz rohamot vert vissza, közülük hatot Kupjanszk térségében. Az ukrán fél vesztesége a frontszakaszon mintegy 860 katona volt, akik közül a legtöbben, körülbelül 260-en Donyeck körzetében estek el vagy sebesültek meg súlyosan.

Az összesítés a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg egyebek mellett négy rakéta- és lőszerraktárt, hét harckocsit, kilenc páncélozott harcjárművet - köztük egy Bradley gyalogsági harcjárművet -, egy lengyel Krab önjáró, valamint öt amerikai F777-es és két brit FH-70-es vontatott tarackot, két Tocska-U harcászati rakétát, egy amerikai JDAM irányított légibombát és 91 drónt.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek csütörtökön ukrán tüzérségi és dróntámadást. Éjszaka Moszkva és Leningrád megye légterében is lelőttek egy-egy pilóta nélküli repülőszerkezetet.

Belgorod megyében egy nőt repeszek sebesítettek meg. Az azonos nevű regionális székhely ellen december 30-án végrehajtott, 25 polgári lakos halálát okozó ukrán rakétatámadás sérültjei közül Vjacseszlav Gladkov csütörtöki Telegram-bejegyzése szerint negyvenet még mindig kórházban ápolnak.

Az orosz erők ismét ágyúzták Kupjanszk városát

Az orosz erők ismét ágyúzták a Harkiv megyei Kupjanszk városát, 

eltaláltak egy többszintes lakóházat, amelyben egy 57 éves nő meghalt, két idősebb férfi pedig megsebesült - közölte Oleh Szinyehubov, a kelet-ukrajnai megye kormányzója csütörtökön a Telegramon.

A helyi kormányzók beszámolója szerint az éjjel Ukrajnára kilőtt orosz drónok közül a légvédelem a nyugat-ukrajnai Hmelnickij megyében hármat, a keleti országrészben lévő dnyipropetrovszki régióban pedig négyet lőtt le. Utóbbi térségben az egyik drón roncsai egy agrárvállalat területére zuhantak.

Vjacseszlav Csausz, az észak-ukrajnai Csernyihiv megye kormányzója bejelentette, hogy az orosz határtól öt kilométeres övezetben a határőrök mostantól szigorúbban ellenőrzik a civilek mozgását utóbbiak biztonsága érdekében. Közölte, hogy a kijárási tilalom változatlan maradt, azaz éjféltől reggel 4 óráig van érvényben. Ugyancsak megmarad a kiskereskedelmi láncok és élelmiszeripari létesítmények alkoholárusítási tilalma este tíz és reggel kilenc óra között.

Az ukrán vezérkar csütörtök reggeli helyzetjelentésében arról számolt be, hogy az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége meghaladta a 373 ezret. Az ukrán erők előző nap megsemmisítettek egyebek mellett 21 orosz harckocsit, 24 tüzérségi rendszert és 41 drónt.

A francia védelmi miniszter szerint országa csaknem nyolcvan tarackot gyárt idén Ukrajnának

Franciaország a jövő év elejéig 78 Caesar önjáró tarackot tud gyártani az ukrán hadsereg számára – jelentette ki Sébastien Lecornu francia védelmi miniszter a France Inter francia rádiónak adott csütörtöki interjúban. 

A következő hetekben Párizs hat Caesar tarackot szállít Kijevnek, és 2025 eleje előtt további 72 ilyen fegyvert tud gyártani

– fejtette ki a tárcavezető. Hozzátette, hogy jelenleg Ukrajnának 49 Caesar tarackja van, amelyek taktikai sikereket hoztak az ukrán hadseregnek. 

Kezdeményezésünk célja, hogy 2024-ben 78 Caesar fegyvert állítsunk elő, ösztönözve ezzel más európai országokat és Ukrajna többi szövetségesét a közös finanszírozásra

– mondta. A miniszter kitért arra, hogy Ukrajna a szállításra váró hat tarackot saját költségén vásárolta. Emlékeztetett arra, hogy csütörtökön Párizsban készülnek bejelenteni egy Franciaország és az Egyesült Államok irányításával működő „tüzérségi koalíció” létrehozását, amelynek célja Kijev képességeinek megerősítése. Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter azt tervezte, hogy a francia fővárosba érkezik csütörtökön, de látogatását biztonsági okokból lemondták, ezért videóösszeköttetésen keresztül vesz részt az eseményen.

Lecornu az interjúban elmondta még, hogy országa havi rendszerességgel szovjet repülőgép-modellre átalakított légibombákat és további tüzérségi lövedéket kezd szállítani Kijevbe. A miniszter szavai szerint Franciaország nagy pontosságú AASM levegő-föld bombák szállítását tervezi Ukrajnának, havi ötven darabot januártól az év végéig.

Kiemelte, hogy Franciaország az Ukrajnának szállított tüzérségi lövedékek havi mennyiségét is növelni fogja. Elmondása szerint a háború első hónapjaitól 2023 elejéig Franciaország havonta ezer lövedéket biztosított. 

Tavaly február óta ez már havi kétezer, ettől a hónaptól pedig havi háromezer lesz

 – tette hozzá. Közölte, hogy biztonsági okokból nem adja meg a francia elnök által bejelentett negyven nagy hatótávolságú SCALP rakéta szállítási dátumát.

Novák Katalin: nem szabad katonailag belefolyni a konfliktusba

Sem Oroszország, sem Ukrajna nélkül nem lehet béketárgyalásokat folytatni az ukrajnai háború lezárásáról - mondta Novák Katalin köztársasági elnök a davosi Világgazdasági Fórumon a CNBC-nek adott interjújában.

"Kulcsfontosságú, hogy utat találjunk a béke felé, de rendkívül nehéz lesz. Sőt ki merem jelenteni, akár lehetetlen mindkét fél bevonása nélkül a béketárgyalásokig eljutni. Anélkül, hogy beszélnénk Oroszországgal, vagy megpróbálnánk tárgyalóasztalhoz ültetni, nem hiszem, hogy ez sikerülni fog" - mondta az államfő Steve Sedgwicknek, a CNBC riporterének.

Magunknak kell megtalálnunk a módját, hogyan juthatnánk konszenzusra, és hogyan közelíthetnénk meg Oroszországot Kínán vagy másokon keresztül, vagy akár közvetlenül, hogy tárgyalhassunk. Mert a béketárgyalás és a tűzszünet fog végre elvezetni a békéhez, amelyre mindannyian vágyunk 

-tette hozzá a köztársasági elnök.

Az interjúban arra is kitért, hogy Magyarország és a többi európai uniós tagállam véleménye számos dologban egyezik, a többi közt az ukrajnai háború megítélését illetően is, de a módszerekben már lehetnek különbségek.

A mi álláspontunk Ukrajnát és Oroszországot illetően ugyanaz, mint a többi 26 EU-tagállamnak. Mi is a kezdetektől fogva elítéljük Oroszország Ukrajna elleni agresszióját, ezt eléggé egyértelművé tettük

 - mondta Novák Katalin, hozzátéve, hogy Magyarország mindent megtesz, hogy támogassa Ukrajnát.

"Magyarország földrajzi elhelyezkedését tekintve Ukrajna közvetlen szomszédja. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy 150 ezer fős magyar kisebbség él Ukrajna területén.Tehát nem csak közvetetten, de közvetlenül is érint bennünket az ukrajnai háború. Magyar életeket veszítünk el" - jelentette ki Novák.

"Ukrajnát támogatni kell. Ez bizonyos. Ez a személyes véleményem és Magyarország véleménye is. És bízom benne, hogy a következő EU-csúcson megtalálják ennek a módját" - mondta a köztársasági elnök. "Szeretném hangsúlyozni, hogy Európa és a NATO-tagállamok nem állnak háborúban. Tehát ha támogatjuk is Ukrajnát, nem szabad katonailag belefolynunk ebbe a háborúba, és el kell kerülnünk a háború eszkalációját. El kell kerülnünk egy harmadik világháborút. 2024-ből nem lehet 1914. 2024-nek a béke évének kell lennie, és nem a háború évének" - hangsúlyozta a köztársasági elnök.

NOVÁK Katalin
or-palota által közreadott képen Novák Katalin köztársasági elnök interjút ad Steve Sedgwicknek, a CNBC amerikai televíziós hírcsatorna riporterének a davosi Világgazdasági Fórumon 2024. január 18-án
Forrás:  MTI / Sándor-palota

Novák Katalin az interjúban emellett leszögezte, hogy Európa egy másik fontos kihívásának a népességcsökkenés problémáját tartja, amellyel szerinte a kontinens minden országának szembe kell néznie.

Mint mondta, habár a legtöbb fiatal akar családot, sokuknak mégsem lesz, ezért a legfontosabb megérteni az e döntés mögött rejlő okokat. Ilyen oknak nevezte, hogy sokan összeegyeztethetetlennek tartják a karriert és a családi életet. Ezzel kapcsolatban elmondta, fontosnak tartja megmutatni - a többi között mint olyan köztársasági elnök, akinek három gyereke van -, hogy a kettő nem zárja ki egymást.

Mint mondta, 

"jóléti társadalomban nincs gazdasági indoka a gyerekvállalásnak", s azok, akik így döntenek, sokszor több nehézséggel néznek szembe, mint gyereket nem vállaló társaik.

"Ezt a hátrányt akarja Magyarország felszámolni" - magyarázta az államfő, és a magyar kormány családtámogató intézkedései között említette, hogy a négy vagy több gyereket vállaló nőknek nem kell jövedelemadót fizetniük.

Zelenszkij feleségének a magyar vétóról a csernobili atomkatasztrófa jutott eszébe

„Az orosz invázió olyan, mint a sugárzás, messze túlterjed Ukrajnán, ha most nem fékezzük meg" – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felesége, Olena Zelenszka a Corriere della Serának adott interjújában.

Az olasz lap újságírója felvetette, hogy a magyar vétó akadályozhatja az Európai Unió Ukrajnának szánt segélycsomagját, amire Zelenszka azt mondta, a csernobili atomerőmű katasztrófája után a nemzetközi közösség több mint másfél milliárd eurót különített el az erőművek biztonságosabbá tételére, mert nyilvánvaló volt, hogy bár Csernobil ukrán területen található, a sugárzás Európában mindenkit elér – írja a Mandiner.

ZELENSZKA, Olena
Olena Zelenszka, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felesége
Fotó: Laurent Gillieron / Forrás: MTI/EPA

Szeretni fogunk egy diktátorok által uralt világot? Kétlem. Most Ukrajna sikeresen vissza tudja tartani a világ egyik leghatalmasabb diktátorának hadseregét, de ezt más demokráciákkal együtt kell megtennie

– mondta Zelenszkij felesége.

Lavrov: lehetetlen, hogy Oroszország vereséget szenvedjen Ukrajnában

A Nyugat azzal, hogy Ukrajnát a Krímre és Oroszország belső területeire mérendő csapásokra bujtogatja, és ezekhez nagy hatótávolságú eszközökkel is ellátja, azt bizonyítja, hogy nem akar konstruktív megoldást – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtöki évértékelő sajtótájékoztatóján.

A Nyugat nem akar semmilyen konstruktív megoldást, amely figyelembe venné az Oroszországi Föderáció jogos aggodalmait

– mondta a tárcavezető.

LAVROV, Szergej
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter
Fotó: Makszim Semetov / Forrás: MTI/EPA

Leszögezte, hogy Moszkva továbbra is következetesen törekszik az Ukrajna elleni „különleges hadművelet” céljainak elérésére, amit a brit-ukrán biztonsági megállapodás sem fog tudni megakadályozni.

Lehetetlennek nevezte, hogy Oroszország vereséget szenvedjen Ukrajnában, amelyre szerinte ugyanaz a sors vár, mint Afganisztánra és a többi országra, ahol a Nyugat „kalandorságba” bocsátkozott.

Moszkva jelenleg nem lát lehetőséget a hadászati stabilitásról szóló párbeszédre Washingtonnal, a Nyugatnak ehhez előbb fel kellene hagynia az orosz érdekek aláásásával

– jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtöki moszkvai évértékelő sajtóértekezletén.

Nem látunk semmilyen alapot nemcsak a fegyverzetellenőrzés és a hadászati kockázatok csökkentése terén teendő további közös intézkedésekre, de általában véve semmilyen, a stratégiai stabilitásról szóló párbeszédre sem az Egyesült Államokkal

– mondta a miniszter.

Hozzátette ugyanakkor, hogy Moszkva nem utasítja el a tárgyalások lehetőségét, valamint "a politikai és diplomáciai rendezés lehetőségét" a stratégiai stabilitás ügyében.

Keményen és szilárdan attól a feltételtől tesszük függővé ezt a lehetőséget, hogy a Nyugat előzetesen és teljes mértékben feladja a rosszindulatú, az Oroszország biztonságát és érdekeinket átfogóan aláásó irányvonalát

– hangsúlyozta Lavrov.

Az ukrán légierő megsemmisítette az oroszok által indított drónok kétharmadát

Oroszország 33 drónt és 2 rakétát indított ukrán célpontok ellen szerda éjjel, ezekből az ukrán légierő 22-őt megsemmisített  – közölte az ukrán hadsereg csütörtökön.

A légitámadásokkal déli és északi területeket céloztak meg. Az ukrán légierő és védelmi erők 22 ellenséges drónt semmisítettek meg, a fennmaradó drónok nem értek célba – tájékoztatott az ukrán légierő a Telegramon.

Az ukrán hadsereg jelentése szerint a dél-ukrajnai Herszon városának lakónegyedeit is orosz dróntalálat érte, a becsapódás során több épületben kár keletkezett, egy nő megsebesült. A drónok a dél-ukrajnai Herszon megye Beriszlav településének mezőgazdasági üzemeit is eltalálták.

KIPER, Oleh
Megrongálódott lakóépület egy éjszakai orosz dróntámadás helyszínén, a dél-ukrajnai Odesszában 2024. január 17-én
Fotó: Ihor Hora / Forrás: MTI/EPA

Szintén találta érte Mikolajiv régió területeit, itt a becsapódó drónok roncsai egy mezőgazdasági vállalkozás raktárában okoztak károkat, de áldozatokat nem követeltek – közölte a hadsereg.

A Zaporizzsjai terület egyes körzeteiben néhány infrastrukturális objektum károkat szenvedett az orosz légicsapások következtében – közölte Jurij Malasko, a régió katonai közigazgatásának vezetője további részletek ismertetése nélkül.

Biden mindent megtesz azért, hogy Ukrajna megkapja a 100 milliárd dolláros segélyt

Összehívta a kongresszusi vezetőket Joe Biden amerikai elnök a Fehér Házban, hogy az Ukrajnának szánt 110 milliárd dolláros segélynek zöld utat biztosítson – adta hírül a Világgazdaság. 

A szenátus republikánus vezetője, Mitch McConnell és a demokrata szenátor, Chuck Schumer bizakodó volt a csomag megszavazást illetően. A képviselőház elnöke, Mike Johnson korábban jelezte, hogy a segély biztosításáért cserébe szigorúbb amerikai-mexikói határbiztonsági intézkedéseket vár el Bidentől – számolt be a The Guardian

BIDEN, Joe; ZELENSZKIJ, Volodimir
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (b) és Joe Biden amerikai elnök
Fotó: Michael Reynolds / Forrás: MTI/EPA

 

Ukrán drónokat indítottak Moszkva és Szentpétervár térségébe

Ukrán drónokat indítottak Moszkva és Szentpétervár térségébe csütörtök hajnalban – közölte az orosz védelmi minisztérium, azt állítva, hogy a drónokat hatástalanították. 

Military mobility of Ukrainian soldiers in Donetsk Oblast
Az ukrán katonák nagy hatótávolságú drónt készítenek elő a Bahmut frontvonal közelében, Donyeck megyében 2024. január 12-én
Fotó: Ignacio Marin / Forrás: Anadolu via AFP

 A boncolási eredmények alapján brit önkénteseket végezhettek ki a Wagner zsoldosai

A Sky News arról ír, hogy kettő brit állampolgár, a 28 éves Chris Parry és a 47 éves Andrew Bagshaw még tavaly januárban tűntek el, miközben civileket próbáltak evakuálni Ukrajnában, egészen pontosan Szoledarból, miközben komoly harcok dúltak.

Emlékeztetnek: eltűnésük idején az Egyesült Királyság külügyminisztériuma azt állította, a két férfit egy tüzérségi lövedék ölte meg, de Bagshaw családja azóta közölte: a boncolási eredmények sötétebb valóságot mutatnak.

Kivégezték őket a Wagner-csoport zsoldosai – lényegében ezt állítja a portálnak Philip Bagshaw professzor, Andrew édesapja az új-zélandi otthonából, aki a boncolási jegyzőkönyvre hivatkozva elmondta: az eredmények azt mutatják, hogy fiát a törzsén és egyszer a fején lőtték meg.

Ukrajna célja a légi fölény megszerzése

Dmitro Kuleba, Ukrajna külügyminisztere szerint 2024-ben a légi fölény megszerzése a prioritás. Ez egyaránt tartalmazza a rakéták és drónok elleni védelmet, az érkező F-16-osokkal a légi uralom megszerzését, valamint az ukrán drónokkal a sikeres válaszcsapásokat.

KULEBA, Dmitro
Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter
Fotó: Thomas Peter / Forrás: MTI/EPA

Csaknem ötezren érkeztek Ukrajnából szerdán

Magyarország területére 2024. január 17-én az ukrán-magyar határszakaszon 4034 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 772 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 46 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

A szerdai eseményekről itt olvashat:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában