Izraeli–palesztin konfliktus

2024.01.15. 09:18

Két palesztin férfi összehangolt autós merényletet hajtott végre Izraelben

Az izraeli–palesztin háború 101. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Az izraeli biztonsági erők a Raananában történt terrortámadás helyszínét vizsgálják 2024. január 15-én

Forrás: NurPhoto / AFP

Fotó: Gili Yaari

A Hamász új videóban tudatta két izraeli túsz halálát

A Hamász palesztin iszlamista szervezet nyilvánosságra hozott hétfőn egy videofelvételt, amelyen bejelentették két olyan izraeli túszuk halálát, amelyet a szervezet fegyveres szárnyának állítása szerint izraeli légicsapások okoztak a Gázai övezetben. 

A felvételen látható volt két férfi holtteste és egy fiatal női túsz is, aki láthatóan kényszer alatt megerősítette, hogy két társa meghalt.

Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője erre reagálva azt mondta: az egyik túsz bizonyosan nem az izraeli csapások következtében halt meg. 

Név szerint azonosítva az egyik áldozatot azt hangsúlyozta, hogy az ő esetéről a Hamász hazudik, mert az izraeli hadsereg nem támad olyan helyeket az övezetben, amelyekről tudják, hogy ott izraeli túszokat tarthatnak fogva.

A Palesztin Hatóság irányítása alatt álló egészségügyi minisztérium közölte, hogy három palesztin életét vesztette hétfőn Ciszjordániában izraeli katonákkal történt összecsapásokban. Az egyik összecsapás Hebron déli részén történt, szemtanúk szerint ott két, 20 év körüli férfival végzett az izraeli hadsereg egy rajtaütés során. Kilenc ember megsebesült ott, közülük négynek az állapota válságos. 

A Ciszjordánia északi részén levő Tulkaremben is megöltek egy palesztint az izraeli katonák 

Ciszjordánia második legnagyobb városában, Nábluszban az izraeli hadsereg biztonsági műveletet hajtott végre az Al-Nadzsa Egyetemen, és hétfőre virradóra több diákot őrizetbe vettek. A hadsereg közlése szerint a Hamász kilenc olyan tagja után kutattak, akik az egyetem területén próbáltak elrejtőzni. 

A Hamász hétfőn bejelentette azt is, hogy 24 ezer fölé emelkedett a Gázai övezet elleni izraeli offenzíva halálos áldozatainak száma.

Joáv Galant izraeli védelmi miniszter hétfőn azt mondta, „mivel palesztinok élnek a Gázai övezetben, palesztinok is fogják kormányozni” a területet. Hozzátette, hogy a leendő kormánynak a Gázai övezetből kell kikerülnie, de ez már nem fenyegetheti Izraelt. 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint 1,5 milliárd dollárra lenne szükség ahhoz, hogy kielégítsék a humanitárius válságok sújtotta területeken élő több millió ember egészségügyi szükségleteit világszerte.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz WHO-főigazgató hétfőn azt mondta, mintegy 87 millió emberhez igyekeznek életmentő szolgáltatásokat eljuttatni ebben az évben, de világszerte összesen 166 millió ember szorul segítségre. 

A főigazgató kiemelte: a legsúlyosabb egészségügyi vészhelyzet a megszállt palesztin területeken, elsősorban a Gázai övezetben áll fenn, ott nagyjából 219 millió dollárt kellene fordítani a következő 3-6 hónapban a legnagyobb szükséget szenvedők megsegítésére.

Autós merénylet történt Izraelben

Két palesztin férfi összehangolt autós merényletet hajtott végre hétfőn Izraelben, a Tel-Avivtól északra fekvő Raánanában, a támadásban egy nő meghalt, további 12-en megsebesültek - közölte a rendőrség hétfőn.

A rendőrség terrortámadásként kezeli az incidenst, és a két feltételezett elkövetőt letartóztatta

. A hatóság közlése szerint mindketten a ciszjordániai Hebron városból származnak, és illegálisan léptek be Izraelbe.

Együtt indultak el két különböző helyszínre külön gépkocsikkal, párhuzamosan végrehajtva az összehangolt támadást

 - közölte Avi Biton, a központi körzet rendőrfőnöke újságíróknak nyilatkozva Raánanában, ahol az incidens történt.

Terror Attack in Raanana, Israel
Az izraeli biztonsági erők a Raananában történt terrortámadás helyszínét vizsgálják 2024. január 15-én 
Fotó: Gili Yaari / Forrás: NurPhoto / AFP

A támadás elkövetőjeként eddig egy szervezet sem jelentkezett, 

de feltehetőleg összefügg azzal. hogy Izrael három hónapja háborút vív a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezettel és szövetségeseivel.

Túszokról adhat tájékoztatást a Hamász

Több izraeli újság is beszámolt egy, a Hamász által hétvégén közzétett videóról, amelyben három túszt mutatnak be. A terrorszervezet azt az ígérte tette, hogy hétfőn új információt osztanak meg a túszokról, de sokak szerint elképzelhető, hogy csak propagandáról van szó és a túszok már nincsenek életben.

Az izraeli hadsereg (IDF) több gázai célpontot bombázott a terület északi, középső és déli részén, mielőtt a Hamász várhatóan bejelenti három túszul ejtett izraeli sorsát, akiket egy hétvégén közzétett videóban mutattak be – számol be róla a Reuters nyomán a Világgazdaság.

A Hamász által közzétett videót sok izraeli média nem tette közzé, az X-en is csak részletei lelhetők fel az alig egy perces anyagnak. Ahogy arra a The Times of Israel is rámutatott:

nem lehet tudni, hogy a három túszról készült felvételek hol és mikor készített a Hamász, így elképzelhető, hogy csak propaganda célokból használják fel a róluk készült felvételeket.

Az IDF nem nyilatkozott a videóval kapcsolatban és azóta a Hamász sem adott ki újabb tájékoztatást.

Egy tüntető a palesztin Hamász mozgalom által száz nappal korábban túszul ejtett izraeliek szabadon bocsátását követelő tüntetésen 2024. január 15-én, Jeruzsálemben az izraeli parlament előtt
Fotó: Ahmad Gharabli / Forrás: AFP

Az ENSZ hozzáférést kér az asdódi kikötőhöz

Hozzáférést kér Izraeltől a Földközi-tenger partján fekvő asdódi kikötőhöz az ENSZ három ügynöksége, a Világélelmezési Alap (WFP), az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF), hogy mielőbb eljuttathassák segélyszállítmányaikat a gázai övezetbe.

Közös közleményükben azt írták, hogy az asdódi kikötőhöz való hozzáférés elengedhetetlen a humanitárius ügynökségek számára, mert onnan jóval nagyobb mennyiségű segélyt lehetne kamionokkal eljuttatni a Gázai övezet északi részébe, ahová mind ez idáig kevés segélyszállítmány tudott eljutni.   

"Szinte minden palesztin naponta kénytelen lemondani egy-egy étkezésről, és sok felnőtt inkább saját maga nem eszik annak érdekében, hogy a gyerekeiknek jusson ennivaló" - figyelmeztetett a WFP, a WHO és az UNICEF.   

Jelenleg csak Egyiptom felől, a rafahi átkelőnél és Izraelből az övezet déli részénél, az egyiptomi határ közelében fekvő Kerem Salom-i átkelőnél jutnak be segélyszállítmányok a Gázai övezetbe.   

Menekülnek a Hamász tagjai, már Libanonban sem érzik biztonságban magukat

A Hamász tisztviselői Száleh al-Arouri, a Hamász helyettes vezetőjének halála után már Libanonban sem érzik biztonságban magukat és tovább menekülnek a szomszédos országok felé - írja a Világgazdaság.

A Hamász több, Libanonban élő tisztviselője szomszédos országokba és más szövetségesekhez menekült, miután Száleh al-Arouri, a Hamász helyettes vezetője meghalt egy állítólagos izraeli csapásban – írja a The Times of Israel.

Az ausztrál külügyminiszter tartós tűzszünetet sürget

Canberra tartós tűzszünetet akar elérni a gázai háborúban - mondta el hétfőn Penny Wong ausztrál külügyminiszter, mielőtt a Közel-Keletre indult.

Az Izraelbe, a megszállt Ciszjordániába, Jordániába, és az Egyesült Arab Emírségekbe látogató Wong hangsúlyozta, hogy azonnali humanitárius tűzszünet már a tartós tűzszünet felé tett lépésként lenne értékelhető. Ugyanakkor hozzátette: "semmilyen tűzszünet nem lehet egyoldalú, és semmilyen tűzszünet nem lehet feltétel nélküli".   

Wong a Gázai övezetben élők számára küldött humanitárius segélyek biztonságos és akadálytalan eljuttattását, továbbá a Gázában élő polgári lakosság jobb védelmét is szorgalmazta.   

Az ausztrál diplomácia vezetője a régióba tett útján a konfliktus megoldása és a tartós béke megteremtése mellett kampányol, aminek nézete szerint a kétállami megoldás a kulcsa.   

Izraeli látogatása alatt Wong a Hamász által foglyul ejtett túszok hozzátartozóival és a Hamász október 7-i terrortámadásának túlélőivel is találkozni akar.

Izraeli védelmi miniszter: a Hamász célja a háború kiterjesztése

A Hamász iszlamista terrorszervezet ki akarja terjeszteni a háborút a Gázai övezeten túlra, egész Ciszjordánia területére - jelentette ki Joáv Galant izraeli védelmi miniszter.

"A Hamász célja, hogy lángba borítsa Júdeát és Szamáriát, és ha lehetséges, a Templom-hegyet is" - mondta Galant vasárnap a Ciszjordánia izraeli felügyelet alatt álló területeiről érkező katonai parancsnokokkal tartott megbeszélésén.   

A Hamásznak az október 7-i Izrael elleni terrorista támadásával nem sikerült demoralizálnia az izraelieket és nem sikerült éket vernie Izrael és az Egyesült Államok közé - folytatta Galant, hozzátéve, hogy ennek okán a szervezet most lángba akarja borítani Ciszjordániát és a Templom-hegyet, amely mind a zsidók, mind a muszlimok számára szent hely.   

A védelmi miniszter utasította a parancsnokokat, hogy készüljenek föl a háborúra, a csapatok álljanak készenlétben és a hírszerzők gyűjtsék a szükséges információkat.

Újabb Hamász-központot foglalt el Izrael

Az izraeli hadsereg (IDF) 98. hadosztályának csapatai és az izraeli légierő meghiúsította a Hamász kísérletét, hogy teherautóval fegyvereket szállítson Hán Júnisz körzetében lévő tisztviselőknek – közölte az IDF-re hivatkozva a Világgazdaság

Az IDF szerint a 98. hadosztály két Hamász-tagot észlelt, akik fegyvereket pakoltak fel egy teherautóra, amire az izraeli katonák légicsapást kértek. Az izraeli beszámoló szerint

a teherautó megsemmisült, a szóban forgó Hamász-tagok pedig belehaltak a robbanásba.

Az IDF szerint szintén Hán Júnisz déli részén a 7. páncélosdandár rajtaütést hajtott végre a Hamász parancsnoki központjában, és újabb fegyverraktárra bukkantak. A hadsereg további két fegyverraktárat semmisített meg a városban, valamint különböző épületekben további fegyvereket foglaltak le, köztük a Hamász egyik tagjának otthonában – írja a The Times of Israel.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában