Ukrán válság

2024.01.08. 06:00

Kiterjedt orosz rakétatámadások érték Ukrajna több területét

684. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Lakóház romjait takarítják el önkéntesek és lakók Kijevben az ukrán fővárost előző nap ért orosz rakétatámadás után, 2024. január 3-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Szerhij Dolzsenko

Olaf Scholz Ukrajna hatékonyabb támogatására szólította fel az EU-tagállamokat

Ukrajna hatékonyabb támogatására szólította fel hétfőn az európai uniós tagállamokat Olaf Scholz német kancellár. 

Úgy vélte, hogy "az EU-tagországok többsége által tervezett fegyverszállítmányok túl csekélyek". 

"Felszólítom ezért a szövetségeseket az Európai Unióban, hogy (Németországhoz hasonlóan) szintén fokozzák erőfeszítéseiket Ukrajna javára" -

 jelentette ki Scholz Luc Frieden luxemburgi miniszterelnökkel tartott találkozóját követően Berlinben. 

Mint mondta, legkésőbb február elsejéig, a következő uniós csúcstalálkozóig pontos áttekintést kell nyerni arról, hogy az európai partnerek az idén milyen támogatást tudnak nyújtani Ukrajnának. 

"Európának meg kell mutatnia, hogy szorosan Ukrajna oldalán áll, a szabadság, a nemzetközi jog és az európai értékek oldalán"

 - hangoztatta. 

Németország az Egyesült Államokat követően Ukrajna második legnagyobb támogatója. A kancellár elmondta, hogy Berlin csak az idén nyolcmilliárd euró értékben szállít fegyvereket és más felszerelést, és ezenfelül több milliárd euró értékben nyújtanak humanitárius és pénzügyi támogatást a kijevi vezetésnek.

Hiperszonikus fegyver bevetéséről adott ki jelentést az orosz védelmi minisztérium

Nagyhatótávolságú, tengeri és légi indítású precíziós fegyverekkel, köztük a Kinzsal hiperszonikus rakétarendszerrel mért reggel csoportos csapást ukrán hadiipari létesítményekre az orosz hadsereg - közölte hétfői hadijelentésében a moszkvai katonai tárca. 

A minisztérium szerint az orosz erők a két frontszakaszon 12 rohamot vertek vissza, az érintkezési vonal mentén pedig mintegy 820 ukrán katona esett el vagy sebesült meg. A legtöbb támadást, kilencet, Kupjanszk környékén hiúsították meg, a legnagyobb veszteséget pedig - több mint 250 embert - a Donyecknél vívott harcokban szenvedte el az ukrán fél. 

KIM Dzsong Un
Az orosz védelmi minisztérium által közreadott videóról készített képen Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt főtitkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke (k) megnéz egy Kinzsal hiperszonikus orosz rakétát a távol-keleti Knyevicsi repülőterén 2023. szeptember 16-án
Fotó: - / Forrás: MTI/EPA

Az orosz hadijelentés a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említette meg egyebek mellett a 101. területvédelmi dandár parancsnoki tanácskozásának helyszínét, továbbá egy drónirányító központot, egy tábori lőszerraktárt, öt harckocsit, nyolc páncélozott harcjárművet, két gyalogsági harcjárművet, két páncélozott szállítójárművet, öt HIMARS-rakétát és 14 drónt. 

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek hétfőn ukrán tüzérségi és dróntámadást. Belgorod megye fölött az orosz légvédelem lelőtt egy földi célpontok elleni támadásra átalakított Sz-200-as légvédelmi rakétát.

Ukrajna 15 millió tonna rakományt exportált a fekete-tengeri folyosón keresztül

Ukrajna 15 millió tonna rakományt exportált a fekete-tengeri hajózási folyosón keresztül, ezen belül 10 millió tonna mezőgazdasági terméket - közölte kedden Olekszandr Kubrakov miniszterelnök-helyettes. 

Ukrajna augusztusban alakította ki a Fekete-tenger nyugati partjainál, Románia és Bulgária közelében húzódó folyosót. Ez nem sokkal azután történt, hogy Oroszország felfüggesztette részvételét az ENSZ által közvetített 2022-es fekete-tengeri gabonaexport-megállapodásban, és azzal fenyegetett, hogy minden hajót potenciális katonai célpontként fog kezelni. 

"A folyosó működésének öt hónapja alatt 469 hajó futott be rakodás céljából ukrán kikötőinkbe" 

- mondta Kubrakov egy nyilatkozatban. 

A tisztviselő egyben beszámolt arról, hogy 39 hajó rakodása folyik az odesszai, csornomorszki és pivdenni kikötőkben, míg további 83 hajó megerősítette, hogy készen áll a kikötőkbe behajózni, és 2,4 millió tonna különböző rakományt exportálni. 

Ukrajna, a világ egyik legnagyobb gabonatermesztője és -exportőre, azt közölte, hogy a 2023/24-es július-júniusi szezonban 50 millió tonnát tesz ki az exportálható gabonatöbblete. Január 8-ig 19,4 millió tonna gabonát exportált.

Kiterjedt orosz rakétatámadások érték Ukrajna több területét

Oroszország nagyszabású rakétatámadást indított Ukrajna több területe ellen hétfőn reggel, a légicsapások számos lakó- és ipari létesítményben károkat okoztak, többen meghaltak és sokan megsebesültek – közölték ukrán tisztségviselők.

Helyi idő szerint reggel 6 óra körül egész Ukrajnában légiriadót rendeltek el. Az ukrán légierő közölte, hogy az országot több hullámban robotrepülőgépek, egyes régiókban pedig ballisztikus rakéták támadják.

Olekszandr Vilkul, a dél-ukrajnai, Dnyipropetrovszk megyei Krivij Rih polgármestere a Telegramon arról számolt be, hogy a légitámadás következtében a városban 15 ezer lakos maradt áram nélkül, a villamosok és trolibuszok nem közlekednek.

Szerhij Liszak, Dnyipropetrovszk megye kormányzója azt közölte, hogy egy bevásárlóközpont és több mint két tucat magánépület rongálódott meg Krivij Rihben. A városon kívül meghalt egy 62 éves férfi.

Ukrán katonai tisztségviselők közlése szerint a megyeszékhelyet, Dnyiprót is orosz rakétatámadás érte.

Egy nő megsebesült az Ukrajna második legnagyobb városát, Harkivot ért légitámadásban – közölte Ihor Tyerehov polgármester ugyancsak a Telegramon. Beszámolója szerint ipari létesítményeket ért találat, és tűz keletkezett.

Zaporizzsjában öt robbanás hallatszott, és négy ember megsebesült – közölte Jurij Malasko regionális kormányzó. A rakéták lakóövezeteket találtak el.

Hmelnyickij megye tisztségviselői hat robbanásról számoltak be. Két ember meghalt, és rakétacsapások értek kulcsfontosságú infrastrukturális létesítményeket.

Az északkelet-ukrajnai Harkiv megye rendőrsége robbanásokról számolt be az azonos nevű megyeszékhelyen és több más településen. A rendőrségi forrás szerint egy kórház, továbbá üzletek és raktárak károkat szenvedtek.

Oleh Szinyehubov, a régió kormányzója szerint Harkiv városában négy rakétacsapás megrongált egy ipari létesítményt és egy oktatási intézményt. A Harkivtól mintegy 40 kilométerre délre fekvő Zmijivka településen egy lakóházat ért orosz légicsapás következtében két ember megsebesült, egy pedig még mindig „a romok alatt van”.

Az ukrán hadsereg közölte, hogy 8 iráni gyártmányú, Sahíd típusú drónt lőtt le, amelyet az orosz hadsereg hétfőre virradóra indított a dél-ukrajnai Odessza és Mikolajiv régiók irányába.

A január 2-i orosz rakétatámadásban megrongálódott egyik kijevi lakóház ablakán néz ki egy férfi 2024. január 5-én
Fotó: Szerhij Dolzsenko / Forrás: MTI/EPA

Oroszország több száz belgorodi lakost evakuált az ukrán rakétacsapások miatt

Oroszország hétfőn több száz belgorodi lakost evakuált, az Ukrajnához közeli nagyvárost az utóbbi időben többször érte ukrán támadás.

Vjacseszlav Gladkov regionális kormányzó a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közzétett videóban elmondta: Belgorod mintegy 300 lakosa úgy döntött, hogy ideiglenesen elhagyja lakhelyét. A határtól távolabb fekvő Sztarij Oszkol, Gubkin és a Korocsanszkij körzetben lévő befogadóközpontokban helyezik el őket.

A kormányzó pénteken azt javasolta, hogy a kimenekítést kérő lakosokat evakuálják Belgorodból, amely egyre erősödő ukrán tüzérségi támadások célpontja.

December 30-án egy ukrán támadásban 25 ember meghalt Belgorodban. Ez volt a legtöbb civil halálos áldozat orosz földön azóta, hogy Moszkva 2022. február 24-én megkezdte a szomszédja elleni offenzívát.

Gladkov hétfői közlése szerint az elmúlt 24 órában a regionális hatóságokhoz 1300 kérés érkezett, hogy belgorodi gyerekeket a városon kívüli, más régiókban lévő iskolai táborokba küldjenek. A tisztviselő hozzátette: felvette a kapcsolatot Voronyezs, Kaluga, Tambov és Jaroszlavl régióbeli kollégáival, hogy segítsenek a regionális hatóságoknak.

Hétfőn az orosz védelmi minisztérium azt közölte, hogy helyi idő szerint reggel 7 órakor elfogtak egy ukrán S-200-as légvédelmi rakétát Belgorod régió felett.

A belgorodi városi hatóságok pénteken felszólították a lakosokat, hogy biztosítsák ablakaikat, megvédendő magukat az üvegszilánkoktól az ukrán csapások miatt.

A regionális hatóságok azt is bejelentették, hogy január 9-ről 19-re halasztják az új tanév kezdetét Belgorodban és a környező városokban.

Oroszország előnyben van az elektronikus hadviselésben

Ukrajna és Oroszország egyaránt kifinomult elektronikus hadviselési képességeket telepít, de Moszkva előnyben van, mivel a háború előtt sokat fektetett ezekbe a rendszerekbe – derül ki egy friss elemzésből.

Ami itt történik, a drónok tömeges használata, új dolog, így az elektronikus hadviselés egyre fontosabbá válik. Elegendő számú nagy teljesítményű zavaró egység szállítása Ukrajnába szintén segíthet az ellenséges légitámadások ellen

– mondta Ivan Pavlenko ezredes, Kijev elektronikus védelmi vezetője.

A drónok jelentősen megváltoztatták a csatateret, és a szakértők szerint ez az egyik fő oka annak, hogy Ukrajna ellentámadása nem hozott jelentős eredményeket. A páncélozott járművek már nem képesek meglepetést okozni.

Emberek kellenek az Orosz Nemzeti Gárdába is

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma legutóbbi hírszerzési jelentésében közölte, hogy a Roszgvardiának, az Orosz Nemzeti Gárdának meg kell erősítenie erőforrásait és személyi állományát az ukrajnai háború miatti megrázkódtatások miatt az orosz belbiztonsági színtéren.

Nem talált el lakóházakat a legutóbbi orosz rakétacsapás

Az orosz S-300-as rakéták kétszer is eltalálták vasárnap Harkov városát, közölte Oleh Szinjehubov, a régió kormányzója, aki szerint a közeli Vovcsanszkban is rögzítettek csapásokat, de áldozatokról eddig nem érkezett jelentés. Harkov és Vovcsanszk az oroszországi Belgorod közelében fekszik a határ közelében.

Légópincébe kényszerült a japán külügyminiszter

Légiriadó miatt egy óvóhelyen kényszerült sajtótájékoztatót tartani a Kijevbe látogató japán külügyminiszter. Kamikava Jóko 37 millió dollárt ígért egy NATO-alapnak, amely drónérzékelő rendszerek beszerzését támogatja. Bejelentette továbbá, hogy Japán öt mobil gázturbinás generátort és hét transzformátort adományoz az orosz támadások okozta áramkimaradások kiegyensúlyozására.

Magyarország segít

Az ukrán–magyar határszakaszon 5466-an léptek be Magyarországra vasárnap, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 9599-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hétfőn az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 125 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes.

Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – áll a közleményben.

70%-os az ukrán légvédelem

Mind a harctéren, mind a hátország esetében a légvédelem az ukrán ellenállás kulcsa – mondta a svédországi biztonsági konferencia megnyitóján az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij emlékeztetett: néhány napon belül 500 orosz rakéta és drón csapott le Ukrajnára, amiknek 70%-át a partnerektől kapott elhárító rendszerekkel sikerült semlegesíteni, de tovább kell erősíteni az ukrán légvédelmet.

Ha Oroszország elveszíti az irányítást az égbolt felett, akkor minden erejét elveszíti a csatatéren. Nincs más hatalmuk, nem látjuk

– fogalmazott Volodimir Zelenszkij.

Ukrán-svéd együttműködés

– A védelmi termelés terén is fokoznunk kell az ukrán–svéd együttműködést – mondta napi videójában az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij online felszólalt az évente megrendezett svéd biztonsági konferencia nyitónapján, ahol kiemelte:

egész Európánknak elegendő potenciálja van ahhoz, hogy garantálja a globális biztonságot bármilyen körülmények között.

Ez történt vasárnap:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában