Pánik Brüsszelben

2024.01.08. 18:38

Nagyon erős pozícióba került Orbán Viktor, még kritikusainak is szükségük lehet rá

Magyarország számára az Európai Tanács üléseinek vezetése mellett azzal járna az elnöki pozíció megszerzése, hogy az Európai Parlamenttel együtt központi szerepet játszana az új Európai Bizottság megalakításában, ami az őszi időszakra esik – mondta Lajkó Fanni, az Alapjogokért Központ elemzője a Magyar Nemzetnek.

MW

Orbán Viktor miniszterelnök újságíróknak nyilatkozik az Európai Unió tagországai állam- és kormányfőinek kétnapos tanácskozása elött Brüsszelben 2023. december 14-én

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Fischer Zoltán

A minap robbant a hír, miszerint Charles Michel, az Európai Tanács elnöke megerősítette belga lapok számára, hogy indulni fog az európai parlamenti választásokon. A nemzetközi sajtó találgatásba kezdett, hogy mi lesz Ursula von der Leyen, Orbán Viktor és egyáltalán az EU sorsa a következő időszakban.

Rendkívül összetetté válhat az Európai Unió színtere azzal, hogy Charles Michel távozhat a tisztségéből.

Magyarország számára a Tanács üléseinek vezetése mellett azzal járna az elnöki pozíció megszerzése, hogy a Parlamenttel együtt központi szerepet játszana az új Bizottság megalakításában, ami az őszi időszakra esik.

– mondta a Magyar Nemzet megkeresésére Lajkó Fanni, az Alapjogokért Központ elemzője. 

A szakértő kizárta az arra való találgatásokat, hogy megváltoztassák az eljárásrendet. Kiemelte, hogy „nem volt még olyan helyzet, hogy egy tagállam miniszterelnöke átvette volna az Európai Tanács elnökének szerepét, mert nem tudták volna meghatározni, hogy ki legyen az elnök”. Orbán Viktor erősödő pozícióját azonban továbbra is kérdéses, hogy mennyire engedi majd az uniós játéktér felhasználni, például a családtámogatások növelésére.

A brüsszeli vezetők nem egyszer fejezték ki a nemtetszésüket a magyar családpolitika kapcsán és nincs még egy olyan tagállam, aki ilyen nagy mértékben támogatná a családokat

– hangsúlyozta, hozzátéve, hogy annak is fennáll a lehetősége, hogy már csak dacból sem fogadnák el Orbán Viktor javaslatait, hiszen a még mindig elsöprő fölényben lévő balliberálisok mindent elutasítanak, ami Magyarországgal kapcsolatos. A fölény szintje persze függ a választások utáni újrarendeződéstől, amiben van oka optimizmusra a konzervatív erőknek.

Nemrég megjelent elemzések szerint a jobboldali és jobbközép európai pártcsaládok, mint például az EPP vagy az IDR támogatottsága nőni fog, velük szemben a balliberálisok és a zöldek pedig visszaesnek

– húzta alá az elemző.

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható el. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában