Váratlan

2024.01.17. 22:22

Jobboldali fordulat jöhet Franciaországban

„Franciaországnak franciának kell maradnia” – jelentette ki Emmanuel Macron. A Mandiner beszámolója szerint francia elnök lecsapna a drogbandák hálózataira, javítana a gyermekszületések számán és bevezetné az egyenruhákat az iskolákban. Itt van Macron jobboldali fordulata? – teszi fel a kérdést a lap.

MW

Franciaországnak franciának kell maradnia Macron szerint

Forrás: MTI

Fotó: Stephanie Lecocq

Ismét nagy televíziós eseményt tartott Emmanuel Macron. A francia elnök két és fél órán keresztül beszélgetett mintegy száz újságíróval – írja a Mandiner.

A kijelentései alapján mintha jobboldali, rendpárti fordulatot hajtott volna végre az elnök. Ezt mondják most baloldali kritikusai is.

Az elnök a Mandiner szerint többek között arról beszélt, hogy „Franciaországnak franciának kell maradnia”. Macron szerint „minden nemzedék diákjainak meg kell tanulnia, mit jelent a köztársaság: történelem, kötelességek, jogok, nyelv, tisztelet – és ezt gyerekkortól kezdve tanulni kell”.

Bejelentette: 2026-tól újra bevezetik az iskolai egyenruhákat, amennyiben egy száz iskolában induló kísérleti időszak sikerrel zárul.

Macron elmondta: az iskolákban meg kell tanulni a francia himnuszt. 

Arról is beszélt: döntéseket fognak hozni annak érdekében, hogy korlátozás alá vegyék a gyerekek képernyők előtt töltött idejét.

Emellett pedig a francia elnök szerint foglalkozni kell a gyerekszületések számának csökkenésével is, miután a világháború óta első alkalommal született kevesebb mint 700 ezer gyermek Franciaországban az előző évben. Macron a mesterséges megtermékenyítéshez való hozzáférést is segítené, és erősítené a gyes rendszerét is. 

A BBC tudósításában kiemelte az Orbán Viktor magyarországi politikájához hasonló macroni elgondolásokat.

Macron továbbá azt is megígérte, hogy fellép az illegális migráció ellen és leszámolna a drogbandákkal is. A jobboldali Le Figaro szerint Macron soha nem került még ennyire közel a francia közvéleményhez, mint mostani kijelentéseivel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában